Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

zmiana czestotliwosci procesora

du51 08 May 2005 12:58 2447 10
    du51
    Level 11  
    Witam
    Panowie , poratujcie jakims programem do zmiany czestotliwosci procka w laptopie , lub do ustawiania szybkosci wentylatora na max.
    Kupilem procek do Amilo D P4 2,6GHz (orginalni jest 2,0GHz) i komp w czasie ciezkiej pracy sie wylacza , radiator nie daje rady odprowadzic ciepla.Bardzo prosze o pomoc.
    Pozdrawiam
    Slawkoa
    Level 14  
    Programow jest kilka np. SoftFSB , poszukaj w googlach. A tak apropo podkrecania proca w laptopie...to ten typ komputera nie jest w ŻADNYM wypadku dostosowany do podkrecania procesora. Zbyt mierne chłodzenie. Ja w ten sposob załatwielem swoje P IV 1,6 w moim Evo N800c i juz wiecej nie probuje.
    du51
    Level 11  
    dzieki za podpowiedz ,ale ja nie podkrecam procka poprostu taki kupilem , orginal P4 2.6GHz i teraz wentylacja nie wydala niestety.
  • Helpful post
    elektryk
    Level 42  
    du51 wrote:
    i teraz wentylacja nie wydala niestety.
    Może wentylator jest zapchany? Wtedy się kręci wolniej.
    Slawkoa
    Level 14  
    Sprawdz czy przypadkiem nie jest przytkany jakis otwor wentylacyjny, no i jeszcze jedna wazna sprawa, mianowicie odpada uzywanie notebooka na jakims kocu czy innym dywanie. Tylko goly blat stolu czy biurka. A co do SoftFSB to mozesz zmieniac czestotliwosci FSB i w doł przeciez. Sprawdz temperature np. Everestem i podaj, byc moze to nie proc.
    jankolo
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Czy mógłbyś podać dokładne oznaczenie Twojego Amilo i procesora, który kupiłeś?
    du51
    Level 11  
    Amilo D FH2 6830 na chipsecie 845d , orginalny proc to P4 2GHz /400/512/1.5v ja mialem zalozony 1.8GHz/400/512/1.5v
    procek wlozony to 2,6GHz/400/512 niestety nie mam pod reka oznaczenia SL ale w specyfikacji intela byly wszystkie parametry takie same procz napiecia rdzenia ktorego nie podali .Radiator czysty , wentylator zmienia obroty . gdzie moge znalezc eweresta ? nie umiem go trafic.
    W CPUcool moge niby zmienic czestotliwosc (jest wyszczegolniony taki uklad zegara jak u mnie na plycie ) , ale jest tam ostrzezenie ze moge uszkodzic sprzet , tylko nie wiem czy dotyczy to raczej podnoszenia czestotliwosci czy rowniez jej obnizania
    Zdjecie plyty glownej
  • Helpful post
    Slawkoa
    Level 14  
    Jesli zmieniasz w dol na pewno nic sie nie stanie. polecam zmiany na jakies standardowe taktowania zeby pamieci chodzily w synchronicznym z procesorem
    du51
    Level 11  
    Witam Ponownie
    Wiec jest tak , jeszcze raz rozebralem kompa i wytargalem procek z radiatorem na swiatlo dzienne i co sie okazalo po bardzo dokladnych ogledzinach , radiator o bardzo malym przekroju szczelin , czesc z nich troche zkurzona i dwa uzywalem kompa na krzesle z recznikiem pod kompem .Po przemyciu radiatora (przedmuchanie nie usowa calego kurzu)
    ponownym osadzeniu na pascie procka i zdjeciu recznika z krzesla , uklad chlodzenia radzi sobie , nawet przy 100% obciazeniu procka , wentylator kreci sie na polowie szybkosci .
    Wnioski :1)przy procku 1.8GHz to nie byl problem , ale przy 2.6GHz nie dawalo rady , 2)co trzy glowy to nie jedna , Serdeczne Dzieki Wam Panowie skladam i Pozdrawiam
    Slawkoa
    Level 14  
    Nie powiem a nie mowilem...;)
    Pozdro i baw sie dobrze swoim sprzetem...