Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung LE32R82B - Nieprawidłowy obraz

master250 06 Dec 2014 18:40 4533 18
    master250
    Level 22  
    Witam
    W TV jak w temacie po załączeniu był prawidłowy obraz lecz po upływie różnie od 30 sekund do 3 min robiło się coś takiego jak na pierwszym zdjęciu.
    Zamówiłem T-CON V315B1-C01 z zagranicy bo w Polsce nie mogłem dostać. Po zamontowaniu jest obraz jak na drugim zdjęciu. Myślałem, że to wina AS15-G, ale po jego podstawieniu dalej jest to samo.
    Co może powodować, że wyświetlany jest taki obraz.

Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    master250
    Level 22  
    Dziękuje za wyczerpującą odpowiedź.
    A miał ktoś z Was podobną usterkę ?
    Anonymous
    Anonymous  
    master250
    Level 22  
    Usterkę jaka jest na zdjęciach
    mirex
    Level 43  
    No tak. Urządzeń pomiarowych niet, logiki niet (poza tą w telewizorze). ;)

master250 - kolega opanowany. pyta, o którą z dwóch przedstawionych przez ciebie chodzi.
    Bo przedstawiłeś dwie opcje, a teraz zadałeś pytanie dotyczące tylko jednej. ;)
    master250 wrote:
    A miał ktoś z Was podobną usterkę

-----------
    Weźmiesz się za jakąś robotę, która polega na czym innym niż wymiana modułów? ;)
    master250
    Level 22  
    Tak układ z pewnego źródła.
    Nic nie odleciało podczas wylutowywania scalaka ( przed wylutowaniem zrobiłem zdjęcie modułu)
    A na tym T-CON V315B1-C01 są dwa układy pamięci RAM, miał ktoś z Was kiedyś je uszkodzone ?
    Anonymous
    Anonymous  
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    master250 wrote:

Co może powodować, że wyświetlany jest taki obraz.

Kolego, co skłoniło cię do wymiany T-con w pierszym wypadku, czy poparte było to jakimiś pomiarami, bo z obrazka wynika, że jest to wada matrycy. Ciężko wyobrazić sobie uszkodzony T-con, który wybiórczo nie podawałby adresowania niektórych wierszy.
    mirex
    Level 43  
    zbyszekskibinski wrote:
    Kolego, co skłoniło cię do wymiany T-con w pierszym wypadku, czy poparte było to jakimiś pomiarami, bo z obrazka wynika, że jest to wada matrycy. Ciężko wyobrazić sobie uszkodzony T-con, który wybiórczo nie podawałby adresowania niektórych wierszy.

To dlaczego na innym już jest zupełnie co innego i w sumie całkiem przyzwoity obraz? Absolutny przypadek? Teoretycznie możliwe. Jeśli przypadek jednak, to raz na kilka włączeń. A ja rozumiem, że efekt pokazany na obrazku jest trwały.
    A te wiersze (i kolumny) to się tak same z siebie adresują? ;)

I jeszcze w kwestii pomiarów... Tak, pomiary czasomierzem zostały wykonane. ;) Znowu nie doczytałeś. :)
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    Ja rozumiem twoje argumenty Mirku, jednakże na początku pisał, że obraz był poprawny przez pół minuty a póżniej zrobiło sie to co na pierwszym obrazku. Jest taka mozliwość, że usterka matrycy może mieć charakter 'przerywany' i pojawia się tyko sporadycznie. Bo z obrazka widac, że linie poziome są nieregularnie adrsowane. Jeżeli winny byłby T-con to kontroler IC mógłby podawać sterowanie kolumnami, ale np. nie podawałby wierszy zupełnie. Pojedyncze, 'rozrzucone' linie, to zwykle wina fleksy lub innych niekontaktów, w sumie ta matryca to była dość awaryjna, że można byłoby się jej uczepić...ostatecznie.

Zdjęcie drugie sugeruje wadę T-con, ale autor podaje za mało informacji, tak i cieżko cokolwiek dalej dewagować, pożyjemy, zobaczymy.

Dodano po 3 [minuty]:

mirex wrote:
    A ja rozumiem, że efekt pokazany na obrazku jest trwały.

Tego właśnie autor nie podaje.
    lisek
    Service technician RTV
    1-e foto to ewidentne uszkodzenie matrycy
    2-ie foto to jw./ lub T-con (wskazane pomiary)

Czy uszkodzenie ( ZAZNACZ które masz obecnie np. foto.2)
    - pojawia się po czasie i pozostaje do czasu wyłączenia TV
    - po włączeniu ponownym ...powtórka z rozrywki czyli to samo
    * co jest jak odczekasz pewien czas i ostygnie

Masz te napięcia , matryca w tył (: V320B1-L0x CMO)/ V315B1-L01
    Jeśli brak 22,7V (czasem 25V) przy odłaczonej matrycy to T-con
    Tam na tym T-con "marły jak muchy" ceramiczne kondensatory , czasem na jednej linii bywało ich do 8-9 szt.> jeden w tył ...linia w tył

Quote:
    VGL - minus 5.5V
    Vref - 12.4V
    VDA - 13.2V
    VCM - 5.5V * robione z VDA
    VGHP - minus 22.7V
    VGH - 21.4V
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    mirex wrote:

A te wiersze (i kolumny) to się tak same z siebie adresują? ;)

Aha, sorry, zapomniałem odpowiedzieć.
    Nie. Nie adresują się same. Procesor musi przetworzyć sygnały LVDS i zamieniec je w RSDS i podać do odpowiednich drajwerów kolumn lub wierszy. Z pierwszego obrazka tego kolegi wynika, że drajwery otrzymują zasilanie 3.3V (Vdd) na listwie dolnej oraz górnej, ale coś się dzieje z kolumną wierszy, bo może nie dochodzić napięcie ujemne 'kasowania' treści video (VGL), które to prowadzone jest po rogu panela do drajwerów bramek TFT. Dlatego tez lisek sugerował aby te napięcia najpierw pomierzyć, czy wychodzą z T-con.

Z drugiego obrazka wynika natomiast, że nie działa generator skali szarości, trzeba sprawdzić grupę napięć gamma wychodzących z AS15G, Vda oraz Vcom. A odnosząc się do jednych z pytań autora co do stosów pamięci RAM, to odpowiem, ze w pamięciach tych znajduje się bufor ramki z mapą bitową tego co odzwierciedlone jest w samym wyświetlaczu, dlatego gdyby była jedna z nich uszkodzona, obraz zatrzymałby sie i wygasł.

Pozdrawiam.
    master250
    Level 22  
    Co do pierwszego obrazka to uszkodzenie pojawia się tak jak pisałem około po 2 min i pozostaje już aż do momentu wyłączenia TV. Postanowiłem kupić drugi T-CON , ponieważ podstawiłem logikę z innego TV i chodził kilka godzin i obraz był prawidłowy.
    Wykonam pomiary napięć, które podał lisek i znać jakie są wyniki.
    master250
    Level 22  
    Napięcia dotyczące uszkodzenia na zdjęciu drugim
    VGL -5,7V
    VGH 18,7V
    VREF 13,1V
    VGHP 23V
    VDA 13,6V
    GM1 13V
    GM2 10,3V
    GM3 9,6V
    GM4 9V
    GM5 8,5V
    GM6 7,4V
    GM7 7V
    GM8 6,5V
    GM9 6,1V
    GM10 4,9V
    GM11 4,4V
    GM12 3,7V
    GM13 2,9V
    GM14 0V
    Układ AS15-G był podstawiony

Dodano po 41 [minuty]:

Po schłodzeniu okolic AS15-G na ekranie robi się typowy negatyw. W przyszłym tygodniu jeszcze raz wymienie ten korektor gamma i dam znać czy pomogło.
    lisek
    Service technician RTV
    Seria AS15-G była b.wadliwa i silnie się grzała.
    Seria AS15-F (podobno fabryczna) o całe niebo lepsza. ( inny zamiennik RM5101)

Przy czym org. (fabryczne) AS-15F/oraz G miały od spodniej części pole do odprowadzania ciepła.
    Link Link

Zobacz VCOM1, VCOM2, VCOM3 ( kolejno: 4.8V 4.1V i 5.7V)
    CS1 ?

Czy obraz testowy (pasy kolorowe) , po podaniu ok. 1.8V na pkt. "TSTPGM" na T-con w tr. autonomicznym masz OK. ?

Z pomiarów GMx wynika , że jest dobrze?
    Zamieszczałem na forum wyniki z dobrego
    Quote:
    GM1-12,85
    GM2-10,25
    GM3-9,52
    GM4-8,88
    GM5-8,45
    GM6-7,36
    GM7-6,96
    GM8-6,56
    GM9-6,12
    GM10-4,97
    GM11-4,47
    GM12-3,77
    GM13-2,99
    GM14-0

(':!:') (':!:')
    Zobacz co z nimi + VCM > czy dochodzą do driverów matrycy i czy nie "przysiadają ".
    Wtedy wina w matrycy (drivery) Link_ pod koniec str.2

Link_ Sasza _06-03-2012 09:45