Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

VDSL Oragne - Monitoring DVR przez QuickDNS / DynDNS nie chce działać

neutralizator 07 Dec 2014 19:35 1353 5
Optex
    neutralizator
    Level 19  
    Witam

Mam funboxa z Orange i chciałem odpalić sobie ponownie dostęp przez dynamiczny dns do swojego rejestratora, ale widzę że ten sprzęt jakoś dziwacznie się zachowuje i za żadne skarby świata nie chce mnie wpuścić na dvr. Poustawiałęm wszelkie możliwe porty, naty i inne cuda niewidy (których dotychczas w swoim archerze C7 nie musiałem nawet ruszać i mimo walki całodniowej nie dałem sobie rady z ustawieniem tego draństwa by działało. Jak wchodzę przez swój dynamiczny dns z zewnątrz to to draństwo przekierowuje mnie na stronę startową funboxa i na tym koniec zabawy. Mogę zalogować się do rutera i pobawić ruterem ale za żadne skarby świata nie chce mnie wpuścić tam gdzie ja chcę. Poradził sobie ktoś z tym draństwiem czy raczej rozejrzeć się za swoim modemem vdsl ?
  • Optex
    rikardo67
    Level 21  
    A mając na myśli "draństwo" o co Ci chodzi? Sprawdź DMZ :-)
  • Optex
    neutralizator
    Level 19  
    No właśnie po wielu różnych próbach i innych zabiegach, w tym po podłączeniu w sieć trzeciego, porządnego ruterka NETGEARA i zabawie sprzętem w końcu udało mi się zmusić wszystkie zabawki do współpracy. Docelowo zrobiłęm tak jak chciałem na początku, czyli funbox jest na wejściu i robi jedną sieć dla dzieciaków, z niego zasilany jest archer c7, który jest głównym ruterem o innej adresacji i pod archera podpięty jest również DVR. Trzeba było w ustawieniach trochę pokombinować. Generalnie Archer ma nadany statyczny adres IP. W sutawieniach NAT/PAT są wpisane wszystkie porty, które miał w swojej konfiguracji DVR, czyli w sumie otwartych pięć portów do usług dla DVR. w DMZ jest wpisany archer, czyli główny router rozdzielający no i w dynamicDNS mam wpisane swoje konto na dynDNS. Generalnie mogę uznać że wszystko co mi potrzebne śmiga, choć nie rozumiem jednego - jak wchodzę poprzez dynamiczny dns z któregokolwiek z komputerów to otwiera mi się strona startowa funboxa, a jak włażę programem do monitoringu ze smartfona na androidzie to mam to co chciałem, czyli podgląd z kamer. Jeszcze muszę wypróbować co się stanie jak zaloguję się z netbooka będąc poza swoją lokalizacją - bo nie wiem czy będzie startóweczka funboksa czy też kamerki... Ale trochę czasu mi to draństwo zajęło - nie powiem... natomiast samo podłączenie dvr du funboksa i poustawianie wszystkiego na dvr czyli nat/pat i dmz (bez archera czy też innego rutera) nie dało mi możliwości zalogowania się do kamer ze smartofna, czyli coś jest nie tak z softem.
    rikardo67
    Level 21  
    Jak ustawisz DMZ to już nie musisz przekierowywać portów.
    neutralizator
    Level 19  
    No tak, ale chodziło o to aby zmusić samego funboksa do współpracy z dvr a tego nie dało się zrobić...
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    neutralizator wrote:
    No tak, ale chodziło o to aby zmusić samego funboksa do współpracy z dvr a tego nie dało się zrobić...

To musiałeś coś namieszać w konfiguracji. Ostatnio konfigurowałem do innych celów i działa przekierowanie bez żadnego problemu. Nie jest przypadkiem problemem port 80 na funbox-ie i rejestratorze?