Sprzedałem komputer (w całości) starego Intela III 1,0 GHz za 40 zł i kupiłem starego Celerona (w całości) 2,6 MHz za 50 zł.
A komputer uruchamia się i jest do użytku dopiero po ponad 5 minutach i zawsze tak jest.
Obecne dane po uzupełnieniu wnętrza:
Zasilacz: Fortron 400W GLN(80) NOISE KILLER
Płyta: Asus P4S800 (SisS648FX) trzy sloty gniazd DDR 1
Procesor: Intel Celeron 2,6 GB Northwood socket 478 mPGA podkręciłem do 2,86
BIOS 1007, Avard Modular v6.0 - 02/03/04 czyli 2004 rok.
Pamięć : 3 kości 2,5 GB DDR-1 RAM PC-3200 (sprawdzałem konfigurację - jest ok)
2 x 1 GB GoodRAM + 1 x 512 MB Nanya: - 2,5-4-4-8
Karta graficzna : nVIDIA GF 5600 400 MHz 256 MB
Karta dźwiękowa niezależna, bo nie działa zintegrowana - C-Media CMI8738/C3DX AD
Do tej karty pomógł Drive Booster2, dziwnie głos jest "z chrypką" przy włączaniu komputera, czyli sygnał wejścia, ale przy wyłączaniu jest normalny dźwięk.
Dyski starego typu ATA:
1. IBM 30GB 2MB 7200 jako główny (Victoria pokazuje tylko 60-80 i to na całym dysku jest na zielono)
Dysk niby pracował 900 godzin i S.M.A.R.T oznajmia, że jest sprawny i dobry.
Sprawdzałem na innym dysku Maxtor 40 GB (Victoria przeskanowała go szybciej,
ale CrystalDyskInfo tu oznajmia: uwaga.
Różnicy nie było - nadal komputer otwiera się po ponad 5 minutach.
2. Dysk na dane to stary Seagate 80 GB 2MB 7200: CDI oznajmia: uwaga, ale i po odłączeniu tego dysku jest to samo.
Nagrywarka DVD-ROM LS LG,
FDD,
USB 4+2,
obudowa ATX.
System Windows XP SP-3, Nero-9, Office 2007 MPC+HC i co potrzeba.
Nie zmieniałem pasty pod procesorem, boję się tego, ale temperatury są stabilne wg Everest 5.03.
Może to ważne: Są dwa systemy pomimo formatowania dysku i teraz to tzw dysk D - nie wiem czemu. Komenda: control userpasswords2 nie działa.
Po około 6 minutach komputer działa normalnie, filmy odtwarza i DVD działa normalnie bez żadnych przeszkód i jest ok.
Komputer wyłącza się normalnie, czyli 5 sekund i prawidłowy sygnał z głośników.
A włącza się po ponad 5 minutach. Everest wykazuje normalne wyniki dla tego komputera.
Czy to płyta główna?
Może ktoś ma jakiś pomysł, aby komputer włączał się normalnie, bo Pentium III włączał się po minucie.
pozdrawiam
A komputer uruchamia się i jest do użytku dopiero po ponad 5 minutach i zawsze tak jest.
Obecne dane po uzupełnieniu wnętrza:
Zasilacz: Fortron 400W GLN(80) NOISE KILLER
Płyta: Asus P4S800 (SisS648FX) trzy sloty gniazd DDR 1
Procesor: Intel Celeron 2,6 GB Northwood socket 478 mPGA podkręciłem do 2,86
BIOS 1007, Avard Modular v6.0 - 02/03/04 czyli 2004 rok.
Pamięć : 3 kości 2,5 GB DDR-1 RAM PC-3200 (sprawdzałem konfigurację - jest ok)
2 x 1 GB GoodRAM + 1 x 512 MB Nanya: - 2,5-4-4-8
Karta graficzna : nVIDIA GF 5600 400 MHz 256 MB
Karta dźwiękowa niezależna, bo nie działa zintegrowana - C-Media CMI8738/C3DX AD
Do tej karty pomógł Drive Booster2, dziwnie głos jest "z chrypką" przy włączaniu komputera, czyli sygnał wejścia, ale przy wyłączaniu jest normalny dźwięk.
Dyski starego typu ATA:
1. IBM 30GB 2MB 7200 jako główny (Victoria pokazuje tylko 60-80 i to na całym dysku jest na zielono)
Dysk niby pracował 900 godzin i S.M.A.R.T oznajmia, że jest sprawny i dobry.
Sprawdzałem na innym dysku Maxtor 40 GB (Victoria przeskanowała go szybciej,
ale CrystalDyskInfo tu oznajmia: uwaga.
Różnicy nie było - nadal komputer otwiera się po ponad 5 minutach.
2. Dysk na dane to stary Seagate 80 GB 2MB 7200: CDI oznajmia: uwaga, ale i po odłączeniu tego dysku jest to samo.
Nagrywarka DVD-ROM LS LG,
FDD,
USB 4+2,
obudowa ATX.
System Windows XP SP-3, Nero-9, Office 2007 MPC+HC i co potrzeba.
Nie zmieniałem pasty pod procesorem, boję się tego, ale temperatury są stabilne wg Everest 5.03.
Może to ważne: Są dwa systemy pomimo formatowania dysku i teraz to tzw dysk D - nie wiem czemu. Komenda: control userpasswords2 nie działa.
Po około 6 minutach komputer działa normalnie, filmy odtwarza i DVD działa normalnie bez żadnych przeszkód i jest ok.
Komputer wyłącza się normalnie, czyli 5 sekund i prawidłowy sygnał z głośników.
A włącza się po ponad 5 minutach. Everest wykazuje normalne wyniki dla tego komputera.
Czy to płyta główna?
Może ktoś ma jakiś pomysł, aby komputer włączał się normalnie, bo Pentium III włączał się po minucie.
pozdrawiam