Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lafayette Venus - Spalony stabilizator KIA738R12PI

mikun 08 Dec 2014 00:00 2274 2
    mikun
    Level 12  
    Konkretnie chciałem zapytać czy zamiast trudnego do kupienia KIA378R12PI mogę dać 7812 godząc się na opcję że po wyłączeniu radia przyciskiem na mikrofonie będzie ono cały czas pobierać zasilanie (brak 4-tej nogi ON/OFF).

W radiu po odwrotnym podłączeniu zasilania padł czteronóżkowy stabilizator coś pokroju 7812 ale z dodatkową nogą której sygnał TTL lub CMOS włącza lub wyłącza stabilizator.

Mam jedynie obawy że stablizator 7812 będzie dziwnie pracować przy 12V napięcia wejściowego. Czy jest szansa żebym zmostkował IN z OUT i nie bawił się w stabilizatory skoro nie zależy mi na wyłączaniem zasilania sygnałem ON/OFF?

Lafayette Venus - Spalony stabilizator KIA738R12PI
    mikun
    Level 12  
    Dzięki elektryk112 za linka. Dziś dokładnie się przyjrzałem i wygląda na to że mam KIA378R15 !!! Nazwę elementu brałem ze schematu. Czy mogę użyć nadal KA78R12 zamiast KIA378R15?

Nie zależy mi na oryginale bo radio i tak po wyłączeniu jest odłączane od zasilania a zależy na czasie, jeśli mogę dać 7812 to z chęcią to wrzucę :-).

Radio naprawione, po wymianie stabilizatora ożyło, Elektryk112 dziękuję za pomoc.

Proszę nie pisać postu pod postem. Posty scaliłem. kriss51