Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Electrolux PNC 949591508 - Błąd po wymianie tranzystorów.

08 Gru 2014 08:17 3294 7
  • Poziom 11  
    Witam

    Miałem uszkodzone dwa tranzystory w jednym z dwóch małych pól, wymieniłem te tranzystory z IXGR32N60 na IXGR40N60 po czym płyta wstała bez problemu, niestety nie na długo. W tej chwili małe palniki słyszę jak się włączają ale niestety nie "widzą" garnka, wyświetla się F. Dużego palnika nie słychać ale po załączeniu niby pracuje ale nie grzeje, po wyłączeniu i włączeniu jednego z małych palników co skutkuje błędem F, duży palnik też pokazuje F, jednak jego nie słyszę żeby się załączał. Poza tym wentylator w każdym z przypadków startuje i cały czas pracuje.

    Znalazłem podobny temat niestety zakończony wymianą płyty.
    Proszę o info gdzie szukać problemu
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Zdjęcia modułów wrzuć. Nie zamieniłeś czasem przewodów od induktorów?
  • Poziom 11  
    Electrolux PNC 949591508 - Błąd po wymianie tranzystorów.
    Electrolux PNC 949591508 - Błąd po wymianie tranzystorów.
    Electrolux PNC 949591508 - Błąd po wymianie tranzystorów.

    Przewodów nie pomyliłem.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Widzę że złącze X10 udało Ci się oderwać na lewym module IGBT :) , tranzystory IGBT przerzuciłeś z prawego modułu na lewą stronę :) ... Ale...
    Napisz co masz podłączone pod X6 i X8 na lewym module IGBT? Dolne czy górne pole indukcyjne? I gdzie masz pole z prawej strony podłączone X6 i X8 czy X7 i X9?
  • Poziom 11  
    największe pole jest podłączone do modułu z dwoma tranzystorami tam gdzie są tranzystory, najmniejsze pole jest podłaczone do modułu z czterema tranzystorami od strony oznaczenia modelu modułu, pole średnie jest podłączone pod wymienione tranzystory.
  • Poziom 14  
    A co było przyczyną uszkodzenia tranzystorów , jeżeli złe podłączenie do sieci to jeszcze sprawdziłbym działanie małej przetwornicy .
  • Poziom 11  
    Nie mam pojęcia. W tej chwili była podłączona na dwie fazy (na 100% dobrze).
  • Poziom 11  
    Witam

    Płyta uruchomiona :)

    Przyjrzałem się złączu x10 które było oderwane, okazało się że nie łączy. Usunąłem je i przylutowałem przewody bezpośrednio. Płyta ruszyła jednak bez naprawianego palnika. Za "wyczuwanie garnka" jest odpowiedzialny brązowy element mierzący prąd przepływający przez drut widoczny częściowo od góry. Jednak nie on był przyczyną lecz szare kondensatory po ich wymianie płyta wstała na trzech palnikach. Po jej podłączeniu dwa małe palniki przestały widzieć garnki. Zdziwiło mnie to niesamowicie bo przed złożeniem działały z tą różnicą że podczas naprawy płyta była podłączona pod jedną fazę a teraz pod dwie. Po podłączeniu pod jedną fazę płyta hula już tydzień i jest ok.

    Nie mam pojęcia dlaczego nie działa na dwie fazy. Na razie brakło czasu dalsze testy.

    Czytałem w internecie że nie można w tych płytach wstawiać zamienników.
    Ja przejrzałem dokumentację do tranzystorów ixgr40n60c2d1 ixgr32n60c2d1 i parametry mają identyczne prócz mocy.
    Po podłączeniu zmierzyłem napięcie na induktorze, na każdym miernik wskazał mi 55V, oraz natężenie prądu (cęgami) i na każdym z induktorów było odpowiednio mniejsze na każdym z induktorów.