Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

kingway chopper niechce odpalic

Krycha2121 08 Dec 2014 16:02 2280 5
    Krycha2121
    Level 2  
    Cześć.
    Posiadam ´´kingway chopper łoś´´ ,założyłem do niego silnik o pojemności 107, też jakiś chinol. Posiadam z nim problem. Szybko siada mi akumulator, ale to zapewne przez nie działające światła. Wczoraj odpaliłem go ,załapał po drugim kopnięciu. Było zimno około -2stopni. Przejechałem się z jakieś 2 km i zgasiłem go . Zapomniałem zakręcić kraniku od paliwa , stał tak jakieś 30 minut. Gdy odpalił niechciał wejść w obroty , dodałem gazu to zgasł. I nie mogę go już odpalić. Proszę o pomoc wie ktoś co może być przyczyna? Jeśli tak to proszę o szybka odpowiedz. :)
    andseg
    Level 20  
    Witaj.
    Silnik prawdopodobnie zalany paliwem. Przyczyna, to uszkodzony - zawieszony zaworek w komorze pływakowej albo dziurawy pływak.
    Aby zapalił zrób tak :
    - zamknij kranik paliwa.
    - wykręć świecę, prawdopodobnie będzie mokra - najlepiej było by użyć inną, jeżeli nie masz, to musisz ją dokładnie osuszyć. Świecę podłącz do przewodu i połóż na głowicy silnika. Musi mieć kontakt z metalem.
    - włącz stacyjkę.
    - kilka razy {z 10} energicznie kopnij rozrusznik - obserwuj jednocześnie czy jest iskra. Jeżeli jest - wkręć świecę. Jeżeli iskry nie ma - szukaj przyczyny w układzie zapłonowym.
    - otwórz paliwo i spróbuj uruchomić.
    Krycha2121
    Level 2  
    andseg

Próbowałem tak. Wykręciłem świece, była ona lekko mokra ale bardzo okopcona. Miał iskrę , przekopałem go ale nadal niechce odpalić. Czy mały poziom oleju lub jego brak może tak spowodować. Jeszcze jedno, gdy przyłoże rekę do wlotu powietrza silnik jakby załapuje, ale wywala dużo benzyny. Proszę o jakieś inne rady. Czy może być inna przyczyna niż zalanie? Dodam że jak go kopie to nieraz kopka sie blokuje tzn niechce obrócić .
    andseg
    Level 20  
    Poziom oleju w silniku uzupełnij w pierwszej kolejności.
    Czarny osad i mokra świeca to objawy zbyt bogatej mieszanki. Coś jest źle z ustawieniami gaźnika.
    A paliwo masz z dobrego źródła ? Spotkałem się z podobnymi objawami, jak w benzynie była ropa.
    Krycha2121
    Level 2  
    andseg

paliwo jest napewno dobre z tym nie mam wątpliwości. Tylko to jest troche dziwne . Motor narmalnie chodził , palił,a tu nagle nie odpali . Próbowałem nawet na popych. Wiesz może jak w tych chinolach jest gaźnik zbudowany. I czy znasz jakiś dobry sposób na zalany silnik prócz tego poprzedniego? Z góry dzięki
    Cowboy zagrabie
    Level 31  
    Kolega nic nie mówi o położeniu dźwigni ssania.
    Zainteresowałbym się również stanem przewodu WN pomiędzy cewką, a fajką świecy. Fabrycznie poprowadzony on jest w dodatkowej koszulce plastikowej, w której lubi zbierać się woda.
    Kolejna sprawa stan filtra powietrza. Jeżeli będzie brudny to mieszanka będzie zbyt bogata.
    No i jeszcze zamocowanie iglicy w przepustnicy, czasem lubi się igła wysunąć z zawleczki.