Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka INDESIT w105tx - Nie startuje

bogres 08 Dec 2014 16:21 1515 2
  • #1
    bogres
    Level 9  
    Witam, proszę o pomoc w diagnozie i naprawie.
    Wydaje mi się, że pralka po włączeniu zachowuje się normalnie.
    Przy włączeniu na pozycji resetu, najpierw dwa mignięcia co 1 sek a potem nieregularne mignięcie wczytywania i następnie miganie co ok 1 sek.
    Przy włączaniu na pozycji programu (sprawdzałem w kilku pozycjach) najpierw dwa mignięcia co 1 sek, potem nieregularne mignięcie wczytywania a następnie pali się ciągle. Po chwili zapala się i załącza blokada drzwi i nic się dalej nie dzieje.
    Zauważyłem, że w ostatnim czasie zdarzało się, że pralka po zakończeniu prania obracała zadajnikiem - skok na ok 1 sek. ale po wyłączeniu i zresetowaniu startowała do prania normalnie. Nie zawsze się tak działo, zauważyłem to ok tydzień temu.
    Obejrzałem wiązkę elektryczną i skontrolowałem styki programatora i modułu - nie zauważyłem nic niepokojącego.
    Wymontowałem i obejrzałem płytkę modułu - poza przyczernionymi niektórymi ścieżkami nie zauważyłem nic niepokojącego, ale przyznaję, że oględziny były pobieżne bo zwracałem raczej uwagę na ślady spalenia elementów od góry.
    Podczas sprawdzania kontaktowania złączy (przypadkowo robiłem to przy włączonym zasilaniu) przy wypiętych złączach od zadajnika, załączyło się napełnianie i pompa a po chwili programator zaczął się obracać 1 skok na ok sek.
    Wyłączyłem zasilanie i wpiąłem złącza ale sytuacja nie zmieniła się - pralka po włączeniu zachowuje się jak poprzednio.
  • #3
    bogres
    Level 9  
    Dzięki serdeczne za pomoc.
    Szczotki były krótkie i prawdopodobnie jedna już "wisiała".
    Po wymianie szczotek pralka ruszyła.
    Jednak podczas trzeciego prania, przed płukaniem przerwała pracę i obracała pokrętłem zadajnika.
    Reset i uruchomienie ponowne płukania się udało, ale zastanawiam się co jest przyczyną takiego zachowania?
    Czy zbyt duże wychylenia bębna spowodowane niewyrównoważeniem ładunku może powodować takie objawy?