Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

opel zafira B 1.8 benzyna/gaz - Ciężko odpala jak jest zimny

mariusz_stachyra 01 Apr 2016 17:56 16386 39
  • #31
    memocarot
    Level 1  
    Witam! Ja także mam podobny problem z moją nowo zakupioną Zafira B 1.8 ben/gaz - mam ją jakieś 3 tyg. i dopiero zaczęło mi się to dziać tz. ciężkie odpalanie po dłuższym postoju - mam nowe świece NGK i cewkę z GM ,a po za tym wszystko wygląda i chodzi normalnie, komputer też nie pokazuje żadnych błędów!!!
    Wszelka pomoc z ustaleniu co to może być jest mile widziana!!!
    Aha mam również drugi problem o którym pisał mariusz_stachyra a mianowicie nawiew, pokrętło którym sterujesz gdzie ma lecieć powietrze nie działa tz. mogę nim kręcić ale nawiew i tak wieje tam gdzie chce np. ustawiam na szybę a z taką samą siłą wieje wszędzie!!!???
    Dzięki!
  • #32
    przemas_rudi
    Level 10  
    witam. wiem, ze stary temat ale czy ktos sobie z tym poradzil? tez mam zafire 1.8 125KM w gazie. mam dokaldnie ten sam problem od prawie 3 lat i nie znalazlem rozwiazania. ostatnio znowu chcialem cos porobic w tym temacie i znalazlem ten watek. wymienione juz mialem przez te 3 lata cewke, sterownik gazu. wtyskiwacze, swiece wielokrotnie, czyscilem przepustnice, nowy czujnik temperatury oraz lambda. nic nie pomaga. zawsze rano lub po dlugim postoju jak odpalam to jest ten problem, czyli odpala sie bez problemow :) ale jak tylko musne pedal gazu to zaczynaja obroty wariowac. trwa to doslownie paredziesiat sekund i jak sie mu mocniej przygazuje to pozniej problem znika i jezdzi sie bez najmniejszych problemow :) o co chodzi? ktos sobie z tym poradzil? jedyne co zostalo do wymiany co by moglo powodowac te rzeczy to przeplywomierz ale to bym ciagle zle jezdzil a on tylko rano....
  • #34
    przemas_rudi
    Level 10  
    jezdzilem tez na samej benzynie z pustym bakiem gazu i bylo to samo... problemu nie ma tylko w zime natomiast jak robi sie troche cieplej to ciagle jest to samo. w zime nie ma w ogole zadnych takich objawow... nic tylko zima jezdzic :D jakies inne pomysly? kiedys jakis mechanik mi powiedzial ze zafiry tak maja jak sie przejedzie juz ponad 200 tys. ze cos tam na tlokach sie rozszczelnia i na zimnym silniku sa takie objawy... ale czemu na zimnym tylko w cieple dni a w zime przeciez ten silnik jest jeszcze zimniejszy i nie ma problemow...?
  • #36
    przemas_rudi
    Level 10  
    chyba moge. juz nie pamietam jak to sie robilo bo gaz zakladali mi jakies 6 lat temu, ale pamietam ze byla opcja odpalenia na gazie awaryjnie. bede musial rano sprawdzic bo teraz to juz jezdzilem nim troche wiec juz do konca dnia bedzie odpalal dobrze...
  • #37
    Saghat
    Level 2  
    Czy Kolega sobie z tym poradził? Bo walczę już z tym samym 5 lat. Mechanicy i gazownik rozkładają ręce. Na początku pojawiał się problem z uruchomieniem raz na kilka dni. Teraz silnik po 3-4 razy muszę uruchamiać, bo albo gaśnie, albo schodzi na bardzo niskie obroty i trzęsie całą budą. Po dodaniu gazu - gaśnie. W zimie, przy minusowych temperaturach jest prawie dobrze. Powyżej zera - tragedia. Zaczęło się 3 tygodnie po założeniu instalacji Stag Q-Box Basic (Zafira A 1.8 Z18XE, 125 KM). Od tego czasu wymieniona (piszę z pamięci) m.in. pompa paliwa, czujnik temperatury płynu chłodzącego, cewka, świece, czyszczona przepustnica. Gość, który zajmuje się naprawianiem sterowników silnika raczej nie upatruje winy w ECU, ale sugeruje, że coś z mapami benzyny może być nie tak. Mój instalator mówi, że z nimi jest wszystko ok. Proszę o pomoc.
  • #39
    Saghat
    Level 2  
    Jeszcze dziś zrobię test z zakręceniem butli i wypaleniem LPG z układu. Natknąłem się na YT, że przyczyną może być przepuszczający gaz wtryskiwacz, który może gromadzić się nad tłokiem i zalewać świecę. Rano uruchomię silnik na benzynie i sprawdzę efekt.
  • #40
    mobil6000
    Level 14  
    Kolega pisze że z rana ciężko pali - ściągnij klema przed uruchomieniem reset ecu i zobacz jak wtedy pali , po jeździe na lpg zostaje wielki śmietnik w ecu w pamięci