Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wolne ładowanie power banku 10Ah

misterbociek 09 Dec 2014 18:27 6180 5
    misterbociek
    Level 21  
    Witam!
    Mam problem z power bankiem "XIAOMI 10400MAH". Chodzi mi o to że strasznie długo się ładuje... Jak podłącze galaxy s 2 pod PC to idzie 0,6A, galaxy mini 0,4A a power bank 0.2A. Dodam że jest on oryginalna, w środku są cztery ogniwa od LG połączone równolegle. Przecież to jest śmieszne, jedno ogniwo można ładować prądem 0,2A ale nie cztery. Wie ktoś o co chodzi ?
  • Helpful post
    ZAHYR
    Level 32  
    Ładujesz to ładowarką sieciową (model?) czy przez USB z komputera?
    misterbociek
    Level 21  
    ZAHYR wrote:
    Ładujesz to ładowarką sieciową (model?) czy przez USB z komputera?

Z PC i ładowarek 1A tyle samo idzie. Właśnie wczoraj power bank podpiąłem pod stabilizator 5V i z niego ciągnie już 1,6A więc coraz lepiej. Dziś jak będzie mi się chciało to podepnę go bezpośrednio pod zasilacz ATX i zobaczymy ile będzie brał
  • Helpful post
    ZAHYR
    Level 32  
    USB2.0 w komputerze standardowo ma wydajność do 500mA - po zainstalowaniu sterowników. Większość bez sterowników daje max 100mA.
    Ładowarki 1A w zależności czy markowe, czy tanie chinole - z tanich chinoli zazwyczaj 400-600mA to max.
    Watro sprawdzić na markowej (np. Samsung 2A) ładowarce.
    Kolejna sprawa to jaki jest kontroler ładowania w powerbanku i elementy dyskretne w jego przetwornicy.
    misterbociek
    Level 21  
    ZAHYR wrote:
    USB2.0 w komputerze standardowo ma wydajność do 500mA - po zainstalowaniu sterowników. Większość bez sterowników daje max 100mA.
    Ładowarki 1A w zależności czy markowe, czy tanie chinole - z tanich chinoli zazwyczaj 400-600mA to max.
    Watro sprawdzić na markowej (np. Samsung 2A) ładowarce.
    Kolejna sprawa to jaki jest kontroler ładowania w powerbanku i elementy dyskretne w jego przetwornicy.

Ja ma USB 3.0
  • Helpful post
    ZAHYR
    Level 32  
    Dla portu USB 2.0 tak jak pisałem max 0.5A, natomiast USB3.0 max 0.9A (chyba że producent sprzętu zastosował ograniczenia - np. w przypadku niektórych notebooków).
    Tak jak pisałem - najpewniej sprawdzić na mocnej i pewnej łądowarce - np. ETA-U90EBE Samsunga oraz zerknąć co siedzi w środku powerbanku.