Witam wszystkich forumowiczów !!
Prosiłbym o małą podpowiedz.
Mam problem z piekarnikiem wbudowanym w kuchenkę gazową Amica GES233D
chodzi o to że 3 dni po gwarancji piekarnik odmówił pracy a dokładniej :
Po przekręceniu na pokręteł od temperatury i sposobu pieczenia zapala sie tylko lampka z prawej strony ta z lewej nie. Nie włącza się oświetlenie w środku , nie załącza się termoobieg ani grzałka . Natomiast jeśli na ustawionym włączonym piekarniku odetnę zasilanie i podłącze ponownie druga z kontrolek mignie na ułamek sekundy i słychać cichę tyknięcie coś jakby przekaźnik.
Pozwoliłem sobie pomierzyć elementy które znalazłem w środku :
Duża cewka z tyłu piekarnika (podejrzewam że termostat) 145,8 ohm
grzałka dolna 41 ohm
dwie grzałki górne (tak podejrzewam) 38 i 25 ohm
mała kostka nad piekarnikiem (myślę że czujnik przegrzania ) zwarcie
Zastanawia mnie jeszcze pokrętło od temperatury pieczenia myślałem że jest to potencjometr ale tam jaką temperaturę bym nie ustawił cały czas 2.5 ohm
Przepraszam jeśli coś źle nazwałem lub popełniłem jakiś błąd . Mam cichą nadzieje że znajdzie się jakiś dobroduszny forumowicz który zechce mnie nakierować na usterkę.
Z góry DZIĘKUJĘ za poświęcony czas.
Prosiłbym o małą podpowiedz.
Mam problem z piekarnikiem wbudowanym w kuchenkę gazową Amica GES233D
chodzi o to że 3 dni po gwarancji piekarnik odmówił pracy a dokładniej :
Po przekręceniu na pokręteł od temperatury i sposobu pieczenia zapala sie tylko lampka z prawej strony ta z lewej nie. Nie włącza się oświetlenie w środku , nie załącza się termoobieg ani grzałka . Natomiast jeśli na ustawionym włączonym piekarniku odetnę zasilanie i podłącze ponownie druga z kontrolek mignie na ułamek sekundy i słychać cichę tyknięcie coś jakby przekaźnik.
Pozwoliłem sobie pomierzyć elementy które znalazłem w środku :
Duża cewka z tyłu piekarnika (podejrzewam że termostat) 145,8 ohm
grzałka dolna 41 ohm
dwie grzałki górne (tak podejrzewam) 38 i 25 ohm
mała kostka nad piekarnikiem (myślę że czujnik przegrzania ) zwarcie
Zastanawia mnie jeszcze pokrętło od temperatury pieczenia myślałem że jest to potencjometr ale tam jaką temperaturę bym nie ustawił cały czas 2.5 ohm
Przepraszam jeśli coś źle nazwałem lub popełniłem jakiś błąd . Mam cichą nadzieje że znajdzie się jakiś dobroduszny forumowicz który zechce mnie nakierować na usterkę.
Z góry DZIĘKUJĘ za poświęcony czas.