Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TOSHIBA Satellite - Dziwne zachowanie grafiki po uruchomieniu

Aleksandros 10 Gru 2014 13:27 450 2
  • #1 10 Gru 2014 13:27
    Aleksandros
    Poziom 6  

    Dzień dobry.
    Sprawa jest taka. Nie zawsze, ale często po uruchomieniu systemu (Vista basic) dzieje się tak, że następuje coś jakby zawieszenie działania myszki na dolnym pasku ikon (z prawej- dźwięk, grafika, połączenie z netem itd) i wyświetlanych okien. Przykładowo: uruchamiam okno przeglądarki lub mój komputer i dalej już nie mogę nic zrobić, bo zarówno to okno jak i cała reszta są "nie do ruszenia", nie reagują na kliknięcia (nawet z touch pada!), nie można ich ani zminimalizować, ani zamknąć. Po prostu nic. Jedyne co pomaga to...taki jakby pół reset (polegający na wciśnięciu zamknij i system prosi o ponowne wpisanie hasła a nie uruchamia się od nowa- nie działa to jednak tak jak "wstrzymaj" lub czuwanie.
    Taki pewien detal jaki wychwyciłem jest taki, że jako pierwszy nie reaguje na nic ten dolny pasek ikon, natomiast ikony z pulpitu działają ale tylko na jeden, pierwszy klik. Potem kaputt...


    Dopiero po wpisaniu hasła i enterze po krótkiej chwili wszystko zaczyna reagować.
    Ktoś mi powiedział, że to problem z tzw. layoutem, z nakładką grafiki czy coś takiego. Niedawno miałem inny kłopot polegający na tym, że takie objawy były też - ale spowodowane ponoć przez nieaktualny sterownik typu Star Force Protection (zabezpieczenie przed kopiowaniem płyt CD czy coś takiego?). Jak nie nacisnąłem szybko po uruchomieniu systemu w okienko z taką informacją o tym sterowniku, to tak samo nic nie reagowało na kliknięcia. I tez pomagał ów pół reset.
    Poczytałem, poradzili mi żeby usunąć ten sterownik. Ale problem dalej się powtarza. Ile razy można zmuszać komputer przez wciskanie "wyłącz" żeby na nowo załapał że ma normalnie pracować? To już denerwujące.

    Czy to jest częste i czy zw. z kartą grafiki czy jednak z jakimś sterownikiem lub błędem albo robactwem i wirusem?

    Proszę o pomoc. Komputer służy do pracy, więc jest codziennie potrzebny.

    Pozdrawiam.

    0 2
  • #2 10 Gru 2014 17:31
    e_em_3
    Poziom 2  

    Zacznij od aktualizacji sterowników grafiki i chipsetu,
    sprawdź poprawność plików systemowych wkładając płytę instalacyjna systemu do napędu i w "uruchom" (win+r) wpisz sfc /scannnow, przeczekaj skanowanie i uruchom komputer ponownie.
    Wyczyść system za pomocą DriveTidy,
    użyj ccleaner+ccenchancer:
    - wyczyść system
    - wyczyść/napraw rejestr
    - przejrzyj i wyłącz niepotrzebne aplikacje uruchamiane po starcie systemu.

    aplikacje takie combofix, adwcleaner, spybot S&D również mogą być pomocne.

    jeśli zawiodą powyższe sposoby może być już potrzebna reinstalacja systemu z wcześniejszym low level formatem dla pewności że złe działanie systemu nie jest spowodowane problemem z dyskiem.

    W ten sposób powinieneś wykluczyć problemy ze sterownikami, przeładowanie systemu, śmieciami, aplikacjami działającymi w tle, czy też mniej lub bardziej niepożądanymi ustrojstwami w systemie i ostatecznie wadami dysku.

    0
  • #3 11 Gru 2014 13:06
    Aleksandros
    Poziom 6  

    Ok, dzięki. Z tym, że płytki niestety nie mam, bo choć Winda jest oryginalna to komp został odkupiony od kolegi bez płytki. Nie wiem czy teraz jest jak kiedyś- tzn. odświeża się Windę z udziałem strony Microsoftu...?

    0
  Szukaj w 5mln produktów