Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wybór dwufukcyjnego kotła gazowego

kwasik84 16 Dec 2014 05:58 7446 50
Wago
    kwasik84
    Level 8  
    ok Panowie jest decyzja, kupuje piec Termet Ecocondens Gold 20 2F z pompa klasy "A". Wczoraj mialem gazownika, ktory dobrze sie o termecie wypowiedzial, potwierdzil to co wy odnosnie czesci w srodku, jedyna wada termeta - slaby system nagrod sprzedazowych w porownaniu do Vaillanta lub Aristona;p i ponoc termet nie rozpieszcza swoich serwisantow - przeglad co 1,5 roku, koszt 160zł, dodatkowo na termet dostane gwarance 3 letnia. I cena dobra kocioł + komin + robocizna koło 5k. Probowalem w mieszkaniu na polecenie gazownika zrobic probe czy kondensat sie u mnie sprawdzi tzn skrecilem piec na temp c.o. do 50 st i sprawdzalem jak dlugo bedzie trwalo ogrzanie domu do zadanej temperatury na termostacie i czy przy takiej temp bede odczuwal odpowiedni komfort cieplny w domu i musze przyznac ze jest elegancko i w sumie powinienem zrobic tak juz wczesniej chyba;p bo mniej gazu teraz zre piec (wczesniej temp c.o. ustawiona na maxa byla). W kazdym razie dziekuje Panowie raz jeszcze za pomoc i zainteresowanie tematem. Po zimie dam znac jak wyszedlem na tej zamianie;p
  • Wago
  • Wago
    kwasik84
    Level 8  
    Dokladnie, innymi slowy dla sprzedajacego oznacza to mniejsze profity za prowizje od samej sprzedazy i pozniejszego serwisu.
    jack63
    Level 43  
    Tylko co kupującego to obchodzi? Czyżby jakość serwisu była gorsza?
    Prawie każdy serwisant narzeka na producentów kotłów, że mało płacą. Z "moim" serwisantem było podobnie, ale nie mam zamiaru go zmieniać i czekam na telefon odnośnie zbliżającego się przeglądu. Jak zwykle wszystko zależy od "jakości" człowieka.

Z opisów wynika, że ten Termet jest super. Oby tak w praktyce było.
    Ciekawe co oznacza : "Pompa klasy A" ?
    mirrzo

Moderator on vacation ...
    Inaczej pompa PWM
    Krótko mówiąc: sterowana elektronicznie, lub elektroniczna; jak kto woli.
    Czyli co? : oszczędniejsza
    kwasik84
    Level 8  
    Mi gość powiedział że to się przekłada tylko na zużycie prądu, i tu nie pamiętam czy mówił o całym roku czy sezonie grzewczym w każdym razie według niego pompa standard bierze prądu za około 300 zł, klasy A max do 200 zł, więc zwraca się w niecałe 2 lata (kocioł z pompą A jest droższy o 300 zł). Czyli rozumiem, że to nic innego jak klasa energetyczna, jak żarówki zwykłe - prądożerne albo świetlówki - oszczędne. Albo to kolejny chłyt matetingowy;)
    jack63
    Level 43  
    Pompa z silnikiem jednofazowym indukcyjnym czyli tradycyjna pobiera moc elektryczną praktycznie niezależnie od od generowane przepływu. Zobacz charakterystyki.
    Wynika to z tego, że sprawność tych silników jest bardzo niska. Rzędu 40-60 %.
    Pompy z silnikami BLDC lub inne wynalazki maja dużo lepszą sprawnośc silników (BLDC) i/lub poprawione sterowanie. Biora mniej prądu. Taki z resztą jest wymóg unijny. Mamy być EKO :D
    Oczywiście za nasze pieniądze!!!
    W kwestii zużycia prądu trzeba rozważać konkretne przypadki a nie gdybać czy to będzie 200 czy 300 zł.
    Montaż pompy ale z silnikiem BLDC (są też inne i z reguły nie wiadomo co siedzi w pompie) pozwala na faktyczne zmniejszenie zuzycia prądu, ale jej ... cena. Inwestycja się pewnie nigdy nie zwróci. :cry:
    Dochodzi większa awaryjność. Dużo elektroniki i ma się co psuć.
    rorek1
    Level 10  
    marekon wrote:
    Jeszcze jest budżetowy nowy Buderus GB 012.Cena podobna.

Kolega dobrze podpowiadał:) To marka spod skrzydeł Boscha, znana nie tylko w naszym kraju bo i w całej Europie.
    jack63
    Level 43  
    rorek1 wrote:
    To marka spod skrzydeł Boscha

I co? To ma być zaleta?
    Bosch to marka, która najbardziej się sku...ła. Z reszta tak jak większość "renomowanych". :cry:
    Bazowanie na markach w dzisiejszych czasach jest frajerstwem.
    A największym frajerstwem jest bazowanie na doświadczeniach historycznych:
    Kupię Boscha, Simensa, czy co tam jeszcze, bo miałem dany wyrób przez 20 lat i działał super. Temu się nie da zaprzeczyć, ale jaki to ma związek z dzisiaj kupowanym wyrobem poza nazwą/marką???
    Odpowiem: ŻADEN !!!
    Jacek79
    Level 37  
    dlatego trzeba kupować marki idące w drogie materiały nie oszczędzające na wykonaniu, ACV, termet
    jack63
    Level 43  
    Jacek79 wrote:
    dlatego trzeba kupować marki idące w drogie materiały nie oszczędzające na wykonaniu,

Inwestujemy w wyroby a nie marki!!! To błąd logiczny wpychany ludziom przez marketing.
    Często jest tak, że dokładnie te same wyroby mają różne ceny tylko dzięki NALEPCE z logo marki. Ew. jeszcze gorzej, gdy ten sam mający dobre opinie wyrób, dzięki oszczędnościom, zostaje wyprodukowany w jakiejś tańszej fabryce "pod lasem".
    Wszyscy producenci oszczędzają, bo liczą koszty, a niektórzy pracownicy za te oszczędności biorą premie! Ogólnie dominuje polityka księgowego idioty a nie mądrego inżyniera projektanta.
    Krańcowym przykładem są przewody zasilające lodówek. Obecnie mają ok 1m i często trudno bez przedłużacza za min. 10 zł podłączyć lodówkę do gniazda. Ile zaoszczędził producent??? 1zł a może 10gr ??? Ktoś powie 10gr x 1mln wyrobów daje poważną kwotę i można wziąć premię za "oszczędność". A a co z tego ma kupujący??? Wolałby zapłacić 5 zł więcej za lodówkę i nie kupować przedłużacza za 10, który będzie się poniewierał za lodówką i kurzył, bo brakło 0.5m do gniazda.

Poza tym jakich starań wymaga sprawdzenie solidności wykonania wnętrza rządzenia! Najczęściej to sprawdzenie jest niemożliwe do realizacji z wielu względów.
    Moim zdaniem bazowanie na markach jest bezsensem, bo dość że nic nie gwarantuje to wręcz wprowadza w błąd!
    art_ii
    Level 13  
    Witam

Mam nadzieję, że nikt nie będzie miał mi za złe jak pociągnę temat dalej (jestem w podobnej sytuacji jak kolega kwasik84)
    i stoję przed wyborem pieca(skłaniam się w stronę kondensatu) w związku z planami modernizacji domu.
    i by nie generować kolejnego wątku chciałbym bazować na obecnym wymieniając kilka doświadczeń.

Analizując forum wyczytałem, że Termety mają bardzo głośne wentylatory?
    (Pytanie czy to był błąd który został już wyeliminowany, czy nie lub może dotyczyć konkretnych modeli.)

Kolega kwasik84 wspomniał o grzejnikach i ich stosownej wielkości co by można było mówić o odpowiednim dopasowaniu do pieca kondensacyjego.
    Czy moglibyście objaśnić jak należy dobrać wielkość grzejników do pieca.

Mój dom to 100m2 (powierzczni użytkwej) parterówka (+ nieużytkowe poddasze) jeszcze nie ocieplony (planuję w tym roku ocieplić: fundamenty, ściany, dach od wewnątrz;
    obecnie mam ocieploną wełną 15cm tylko podłogę i podłogę na strychu).
    Rok budowy 1937, grubość ścian zewnętrznych ok 58cm (od zewnątrz cegła 24cm, pustka około 12-15 cm, od wewnątrz cegła 12cm + tynk).
    Roczne zużycie gazu około 2000m3 (gaz z miasta, grupy gz nieznam-nie ma na umowie).
    Dom ma 7 pomieszczeń (po około 13-15 m2 każde): łazienka, 3 sypialnie, kuchnia, salon i jadalnia.
    W każdym pomieszczeniu jest po 1 grzejniku dwupanelowym purmo pod oknem (100 x 60 cm), rury od CO w połowie domu CU, w drugiej plastiki średnica około 15-18mm, pojemność instalacji ~50L.
    w łazience drabinka (ok 120 x 60cm).

Piec chciałbym zamontować w łazience, myślę o CO + CWU dla łazienki
    (nie wiem jeszcze czy na bieżąco czy ze zbiornikiem).
    Podłączenie spalin do istniejącego przewodu kominowego (przewód kominowy ma już wkład ze stali kwasiak)
    Rodzina 2+2
    serwo66
    Level 25  
    Nowe Goldy Termetu już są ciche, głośne są Crystale ale na wiosnę też maja być wyciszone. Polecam Golda 20 kW + zasobnik termetu 100 lt
    Jacek79
    Level 37  
    A nie myslales o garazu? Pewnie by sie przydał :)
    Zastanów sie nad małą dobudowa i tam zrób kotłownie
    art_ii
    Level 13  
    Temat z kotłownią w garażu odpada (za mała działka).

Co do kotła Termet gold 20 kW:
    1- Czy może on pracować bez zbiornika jako tzw. 2F a z czasem gdyby rozwiązanie się nie sprawdzało to można mu dołożyć zbiornik?
    2- W ofercie termet są tylko zbiorniki stojące u mnie jedyną opcją jest instalacja zbiornika leżącego pod podłogą, czy można w takim przypadku zastosować rozwiązanie innego producenta?
    3-Czy moglibyście objaśnić jak należy dobrać wielkość grzejników do pieca kondensacyjnego ?
    BliSki
    Level 13  
    kwasik84 wrote:
    Po zimie dam znac jak wyszedlem na tej zamianie;p

Zima minęła, nadchodzi już druga :)
    Możesz zatem podzielić się wrażeniami jak wyszedłeś na tej zmianie?

serwo66 wrote:
    Nowe Goldy Termetu już są ciche

Może mam małe porównanie, ale słyszałem Golda kupionego w tym roku i wydawał się być głośny. Oczywiście nie mierzyłem tego jakimś specjalnym przyrządem. Zresztą tak samo stwierdziło kilka innych osób.
    Całe szczęście, że wentylator nie musi pracować cały czas.
    kwasik84
    Level 8  
    Witam ponownie, chętnie bym pomógł ale mogę się wypowiedzieć odnośnie kotła Ariston Clas evo 24ff ktory w koncu wyladowal u mnie w lazience. Wybor padl na taki a nie inny poniewaz moj stary piec ulegl awarii, bylem pozbawiony ogrzewania w zimie, a na montera termetu musialbym czekac ponad 3 tyg... niestety czasami czlowiek sobie cos zaplanuje a wyjdzie zupelnie cos innego. No i znalazlem pierwszego lepszego wolnego i mam Aristona, aczkolwiek pozatym ze jest 2F nie mam do niego zadnych zastrzezen, poki co sprawuje sie super.
    Aczkolwiek nie ma tego zlego co na dobre by nie wyszlo.
    Napisze po krotce czego mnie nauczylo doswiadczenie.
    Nigdy wiecej kotlow 2F - chyba ze masz dom 300m2 i potrzebujesz kotla o mocy 20kw+ - trzeba bylo posluchac kolegow z forum, ale sadzilem ze to za duzo zabawy w kupowaniu zasobnika, przerabianiu lazienki i bawienie sie w kociol 1F z zasobnikiem - w przyszlosci jak ariston siadzie to tylko wybieram 1F + zasobnik - oczywiscie chodzi mi o zuzycie gazu, w tym samym czasie kolega zmienil kociol, mamy domy praktycznie idento, mnie poprzednia zima (grzanie listopad-marzec) wyszla 2 600 zł - co + cwu + gotowanie, sterownik ustawiony u mnie na 19*, natomiast u kolegi 21,5* na sterowniku, co + cwu + gotowanie = 1 900. Oczywiscie wyniki nie z geby tylko z rachunkow, u mnie jak u i niego tyle samo domownikow czyli 2 osoby dorosle;p Dodam ze kolega tez nie ma kondensata tylko 1F woolfa z zasobnikiem, jak dla mnie roznica w spalaniu ogormna zwlaszcza ze on ma w domu jak w piekarniku a ja no coz powiedzmy ze komfortowo;p. Takze kolego drogi poki jeszcze nie dokonales zakupu, nie badz glupi jak ja i bierz 1f i kup sobie do tego zasobnik o pojemnosci w zaleznosci ile osob mieszka u Ciebie w domu, nastawiasz temp wody w zasobniku na 35*, w godzinach w ktorych wiesz ze sie kapiecie/prysznicujecie 45-50* i ciesz sie duzo nizszymi rachunkami za gaz.
    Sory za belkot ale jestem w pracy i musze ogarniac pare rzeczy naraz, w kazdym razie jak prosiles na pw to odpisalem;) Takze jak interesuje cie termet to tylko 1F + zasobnik, chyba ze masz za duzo pieniedzy na rachunki za gaz lub dom pow 250-300m2 to wtedy mozesz sie w 2F bawic. Tak to szkoda przeplacac. Pozdrawiam.
    BliSki
    Level 13  
    Dziękuję za odpowiedź.

kwasik84 wrote:
    Nigdy wiecej kotlow 2F[...] trzeba bylo posluchac kolegow z forum, ale sadzilem ze to za duzo zabawy w kupowaniu zasobnika, przerabianiu lazienki i bawienie sie w kociol 1F z zasobnikiem - w przyszlosci jak ariston siadzie to tylko wybieram 1F + zasobnik

W omawianym przypadku chodzi o mieszkanie. I tam na zasobnik za bardzo nie było miejsca. Jest tam już 2F. Ale podzielam zdanie. Nigdy więcej 2F. Albo 1F+zasobnik, ale ewentualnie 2F ale z wbudowanym zasobnikiem min. 45 litrów.