Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
MetalworkMetalwork
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

mf 3125 - nie działa napę i świeci się kontrolka od ciśnienia oleju

10 Gru 2014 20:39 7704 39
  • Poziom 7  
    Witam wszystkich forumowiczów

    Zakupiłem ciągnik używany z niemiec, kabina zdemontowana do transportu i teraz mam problem, nie wiem jak podłączyć instalację elektryczna pompy olejowej oraz biegów, jest tam istny sajgon. Bardzo proszę o zdjęcia podpięcia kabelków zaworów pompy oraz wszystkich czujników bo nie wiem czy sobie z tym poradzę a niechce czegoś przez przypadek zepsuć. Ciągnik to mf 3125 z 1991 roku bez dynashift.

    Proszę o pomoc
  • MetalworkMetalwork
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 7  
    Ciągnik złożyłem, wom, tur, podnośnik działa, wymieniłem olej w skrzyni i tylnym moście, nowy filtr hydrauliki, generalnie wszystko działa ale nie chce rozłączyć napędu i świeci mi ta kontrolka od ciśnienia. tam jest coś z kablami nie tak i dlatego prosiłem o zdjęcia bo nie chce czegoś zepsuć, Jest to mój pierwszy taki ciągnik i nie znam jeszcze zasad działania poszczególnych elementów i podzespołów. Proszę uprzejmych kolegów o zdjęcia tego elementu.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 7  
    Ciśnienie jest ok, ale dalej nie znam połączenia bo chyba ktos sobie troszkę zmienił instalacje i kolory przewodów mi nie pasują.
  • MetalworkMetalwork
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 7  
    Bo wczoraj sprawdzałem sprzętem pożyczonym od kolegi. a schemat znalazłem na forum z poprzedniego roku.
  • Poziom 1  
  • Poziom 7  
    mf 3125 - nie działa napę i świeci się kontrolka od ciśnienia oleju

    Dodano po 3 [minuty]:

    Może z serwisówki coś bym sklecił. Wiem że pompa podaje dobre ciśnienie ale problem jest w tej głupiej elektryce :(
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 1  
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 7  
    Jest to jakaś pomoc ale może uda mi się dzisiaj zrobic zdjecia mojego ustrojstwa i zobaczycie z e wcale nie jest to takie proste bo mam tam więcej dziwnych kabli które nie wiem po co są przykręcone do obudowy. Dlatego potrzebuje zdjęć co ma byc oryginalnie a co muszę wyrzucić albo zastanowić sie po co ktos tego użył.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 7  
    Wiem że czarne to masa ale nie wiem dlaczego tez inne kolory są spięte do masy, moim zdaniem tak nie powinno byc ale nie mam do czego tego porównać
  • Poziom 7  
    instalacje zrobiłem ale mam kolejny problem, przełącz mi miedzy zółwiem a zającem ale na zółwiu biegi niechcą wejść a na zającu wszystko chodzi elegancko, speedshift tez działą, ale co z niewchodzącymi biegami.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 7  
    kurde tego tez próbowałem i nic :(

    mam brak napięcia na wsuwce od przedniego napędu czy to może być powiązane. Dodam że na początku po wymianie oleju i filtra miałęm samego żółwia i nie załączało zająca, teraz jest zająć i jak przechodzi na żółwia to biegi niechca wchodzić. Przeczytałem już całe forum i nikt tego nie wyjaśnił chociaż zapytań o cos takiego było wiele. Proszę o pomoc
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 7  
    Od rana siedzę przy tym ciągniku i wyglądało to tak:
    - sprawdziłem czujnik i jest ok
    - sprawdziłem cewkę wraz z zaworkiem po wykręceniu i wszystko działa
    - raz na jakiś czas wskoczy żółw i jest ok, bigi chodzą ale jak przejadę kawałęk i włączę na zająca to dalej nici i problenm wraca
    - po straceniu nerwów postanowiłem kawałek przejechac na zającu i teraz już nie wbija żółwia ani na kontrolce ani hydraulicznie, po krótkim zwarciu czujnika wskakuje żółw ale w rzeczywistości jest zając.

    Czasami słyszę dziwny metaliczny hałas z okolic skrzyni jakby koło o koło ocierało

    Myślę że bez zdjęcia tej obudowy się nie obejdzie i coś mi się wydaje że czeka mnie rozpołowienie ciągnika:(
  • Poziom 11  
    Z tego wychodzi że siedzi ci uszczelniacz od strony żółwia i ciśnienie ucieka i nie przebija
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 11  
    Też tak może być ale wtedy było by słychać zgrzyt
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 7  
    muszę zdjąć to płytę od biegów i sprawdzić na zapalonym silniku co bedzię się działo ?
    mam zadzieję że wkońcu to naprawię bo już nie mam do niego sił.

    Dzisiaj rana paliłem i był żółw ale po zmianie na zająca i na zółwia znów ten problem:(
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 7  
    a ze spuszczonym olejem i zdjętym deklem mogę wykonać próbę ruchową ciągnika?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 11  
    brak oleju nie jest powodem aby wykonać krotką podkreślam krotką probe rozruchu zwłaszcza jak nie możemy zlokalizować usterki
  • Użytkownik usunął konto