Witam, mam problem z matryca do dell'a 1545, mam 2 takie laptopy jeden kompletnie bez matrycy (jakiś nowszy bo ma grafikę ATI) i jeden cały z uszkodzoną płytą, jak się nagrzeje to się wyłącza. postanowiłem przełożyć matrycę do tego nowszego, ale zonk bo się nie podświetla, pod lampką widać pulpit i wszystko bez niej ekran czarny. Wyczytałem, że może to być wina jakiegoś bezpiecznika F1 ale wygląda on na cały, a bynajmniej nie widać żadnego uszkodzenia na płycie w około niego. Do laptopa bez matrycy był kabelek do połączenia jej z płytą (zdjęcie załączone) postanowiłem go wymienić na tego z mojej matrycy i tu się okazało, że moja matryca ma zupełnie inny kabelek... tył matrycy wraz z taśmą na zdjęciu. Ta matryca ma też inwenter, sądząc po kablu tamta nie miała, czy brak podświetlania może mieć przyczynę z tej różnicy taśm? na innym pinie idzie napięcie do podświetlania? Co tu zrobić by matryca się podświetlała... zaznaczam, że matryca działa i się podświetla bo na starym działa wszystko ok. z góry dzięki za pomoc i porady.