Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dell inspiron 1545 - Wymiana matrycy z LED na CCFL ?

suniaa 11 Dec 2014 17:45 1443 15
    suniaa
    Level 8  
    Witam, mam problem z matryca do dell'a 1545, mam 2 takie laptopy jeden kompletnie bez matrycy (jakiś nowszy bo ma grafikę ATI) i jeden cały z uszkodzoną płytą, jak się nagrzeje to się wyłącza. postanowiłem przełożyć matrycę do tego nowszego, ale zonk bo się nie podświetla, pod lampką widać pulpit i wszystko bez niej ekran czarny. Wyczytałem, że może to być wina jakiegoś bezpiecznika F1 ale wygląda on na cały, a bynajmniej nie widać żadnego uszkodzenia na płycie w około niego. Do laptopa bez matrycy był kabelek do połączenia jej z płytą (zdjęcie załączone) postanowiłem go wymienić na tego z mojej matrycy i tu się okazało, że moja matryca ma zupełnie inny kabelek... tył matrycy wraz z taśmą na zdjęciu. Ta matryca ma też inwenter, sądząc po kablu tamta nie miała, czy brak podświetlania może mieć przyczynę z tej różnicy taśm? na innym pinie idzie napięcie do podświetlania? Co tu zrobić by matryca się podświetlała... zaznaczam, że matryca działa i się podświetla bo na starym działa wszystko ok. z góry dzięki za pomoc i porady.
    zatronik1
    Level 25  
    W obu matrycach był inverter?. Tasma z lewej wygląda na taśme od ledowej. Na takiej taśmie matryca ze świetlówką nie będzie podświetlania.
    suniaa
    Level 8  
    zatronik1 wrote:
    W obu matrycach był inverter?.

laptop który miał być dawcą dla mojej matrycy przyszedł do mnie już bez matrycy był tylko ten kabelek załączony na zdjęciu. Więc ciężko mi jest odp czy przy nim był też inverter.
    Ogólnie kabel który idzie do płyty głownej w mojej matrycy przy wtyczce z napisem "This side up" jest duuuzo szerszy od tego który był dołączony do tego lapka bez matrycy.
    zatronik1
    Level 25  
    Napisz jasno bo tak do końca to nie rozumiem. Chcesz zastosować matrycę że świetlówką czy LED?.
    suniaa
    Level 8  
    Matryca która mam to matryca podświetlana świetlówka tak mi się udało znaleźć na googlach po modelu. Dawca był nowszy i mógł mieć matryce led.
    zatronik1
    Level 25  
    Swietlówkowa ma u dołu po prawej wyprowadzoną na kabelkach zykle białym i czerwonym zasilanie świetlówki, łączone do inwertera. Tak jak ta na prawej fotce.

Dodano po 3 [minuty]:

Obie matryce miały złącze u góry?.
    suniaa
    Level 8  
    ta na fotce to moja matryca która chce zamontować w tym nowszym dellu a ten pasek z 2 zdjecia pochodzi od matrycy z nowszego della,

Nie jestem w stanie stwierdzić jak tamta matryca miała podłączenie bo jej nie miałem z laptopem dostałem go z gołą obudową bez matrycy (była zbita) ale sądząc po ułożeniu tej taśmy tamta matryca miała podłączenie w dolej prawej częsci.
    zatronik1
    Level 25  
    Teraz dopiero zaczynam trochę rozumieć co chcesz zrobić. To że wiązka pasuje do złącza na płycie nie gwarantuje że są zgodne pinowo. Samo takie podłaczanie jest nieco ryzykowne. Jednak skoro piszesz że jest obraz to oznacza że LVDS pasuje a zasilanie i sterowanie inwertera nie. Taka przeróbka jest możliwa ale nie wiem czy podołasz.
    suniaa
    Level 8  
    czyli mam rozumieć, że nie uda się tego zrobić jakąś przejściówka?
    zatronik1
    Level 25  
    Nie. Trzeba przekładać kable w złączu wg.schematu lub pomiarów.
    Obie matryce ten sam rozmiar?.
    suniaa
    Level 8  
    tak tak matryce są od tego samego modelu dell inspiron 1545, mój jest przywieziony z anglii a ten nowszy i bardziej wypasiony jest na polski rynek.
    suniaa
    Level 8  
    poczytałem, ale dla laika jeśli chodzi o elektronike to niestety nic mi nie mówi zwłaszcza to programowanie matrycy :) popytam w okolicznych serwisach czy mi coś takiego zrobią. Ewentualnie na forum znajdzie się ktoś kto by mi odpłatnie zrobił taka podmianę?
    ul1002

Level 35  
    Po co komplikujesz sobie życie, kup używkę za 150zł LED, tamtą jak jest idealna sprzedasz nawet za 200, albo bedziesz miał dwa laptopy, kompletnie nie rozumiem po co sobie robić problemy i dodatkowe koszty.
    suniaa
    Level 8  
    w sumie tego nie wziąłem pod uwagę, a czy taka matryca używana jak mówisz za 150 pochodząca od innego laptopa będzie działać po podłączeniu z moim czy będzie trzeba ja programować jak w linku powyżej?
    zatronik1
    Level 25  
    W przypadku dela o ile matryca pochodzi z innego laptopa zwykle konieczne jest programowanie EEPROM.