Witam
nie ukrywam że jest mi ciężko i coraz ciężej na duszy powiem tak nie mogę strawić tego asemblera (a człowiek najbardziej szuka problemu w tym czego nie zna lub nie rozumie ) ale nauczenie się go w ciągu kilku dni to raczej nie możliwe.
Powiem szczerze ,pomyślałem tak: - jest schemat ,jest program ,jest kod -myślę pestka
więc podjąłem się wykonania tego projektu ,ale że nic nie przychodzi w życiu łatwo o czym się niejednokrotnie przekonałem i tym razem też schodki .
Panowie proszę pomóżcie bo od 5 dni nic innego oprócz tego co muszę nie robię tylko zajmuje się tym prościutkim projektem i już prawie nie śpię bo czas mnie goni . Wybaczcie ale przeżywam kryzys z tym projektem już dawno nic nie dało mi tak popalić
-dobra to tyle użalania się nad sobą powracam do tematu
Cytat: Co do sprawności układu, jakie jest napięcie na XTAL2 ? Najlichsze mierniki pokażą połowę napięcia zasilania, znakiem czego zegar tyka. Jeśli jest inaczej, to do wymiany.
to akurat sprawdziłem na samym początku przebieg na xtal2 jest na oscyloskopie i na mierniku ok. 2,37V
pozwólcie że powrócę jeszcze do tego :
Cytat: Układ nawet bez podłączenia do komputera powinien po włączeniu generować sinusa 1kHz...
czy jesteś tego pewny Light'I ?
podłączyłem dzisiaj ten układ i włączyłem terminala ustawiłem jak mi podałeś
Cytat: Prędkość jest 115200bps 8bit 1 bit stopu bez kontroli parzystości.
włączyłem echo i wciskałem po kolei klawisze (bo oczywiście nie wiem co mam napisać żeby zasymulować wciśnięcie np: "<" albo ">" albo jeszcze coś innego z programu sterującego "ddscontrol" ) klawiatury obserwując co się dzieje na wyjściu podpiętego do oscyloskopu ukladu .
I co?
O dziwo po wciśnięciu klawisza numerycznego 4 na oscyloskopie pojawiła się sinusoida po wciśnięciu klawisza 2 już jej nie było - znowu 4 i znowu jest na wyjściu
Po odłączeniu układu od kompa i wyłączeniu zasilania i po ponownym podłączeniu -sinusoidy nie ma , po powtórnej komunikacji z terminalem wciskam-4 i znowu jest , a więc
układ według mnie po podłączeniu tylko do zasilania nie powinien nic generować dopiero po ustawieniu coś z kompa powinna zacząć się generacja przebiegów o tym min. świadczy zastosowanie max 603 ,który włącza zasilanie dopiero po uruchomieniu programu sterującego „ddscontrol „ bo wtedy dopiero na linii nr4 rs232 (DTR) pojawia się stan wysoki i co za tym idzie stan ten uruchamia przełącznik w max 603 ,który z kolei podaje zasilanie na procka (to są moje przemyślenia jeżeli się myle proszę o sprostowanie)
Więc wniosek jest taki :
1)procesor jest sprawny (zresztą wcześniej wgrałem inny program i działał)
2)program hex. wgrałem poprawnie (co moim zdaniem nie znaczy że działa poprawnie)
3)droga rs232 od kompa do procka jest ok. o czym świądczy komunikacja z terminalem(coś żyje)
pytanie podstawowe:
co może być w takim przypadku nie tak ?
moim niedoświadczonym zdaniem program w procku albo program sterujący całym ustrojstwem, ale może się mylę bo nie potrafię tego sprawdzić (asembler) .W takiej desperacji łatwo o pomyłkę.
Dodam że na win 2000 i 98 testuję a jak zapodalem na 95 to win się zawiesił
pytania pomocnicze:
1)dalej nie wiem jak ustwić terminal żeby na bieżąco podczas pracy (połączenia) kompa z układem w czasie rzeczywistym obserwować co się dzieje na terminalu rs232 tzn. żebym widział co zadaje z programu sterującego i co odpowiada procek albo przynajmniej żebym widział co wysyła program sterujący do układu po terminalu rs232 (może jestem za ciemny)
proszę o łapotologiczne wytłumaczenie tego zagadnienia. Na pewno się przyda na potem mnie albo komuś innemu?
2)Co mam wpisać na klawiaturze kompa żeby zasymulować z terminala to co zadaje program sterująsy?
Naprawdę bardzo liczę na waszą pomoc
Pozdrawiam Marek