logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GREE GWH24RD-K3DNA5C/1 - Błąd L3, mruga dioda power

motywart 13 Gru 2014 14:32 12003 8
REKLAMA
  • #1 14218578
    motywart
    Poziom 2  
    Witam serdecznie ! Mam problem z klimatyzacją Gree.
    Objawy :
    -Wyskakuje błąd L3.
    -Mruga dioda(kontrolka) POWER.
    -Klimatyzator w czasie występowania błędu L3, przestaje chłodzić, działa jak wiatrak.
    -Zdarza się ,że powraca w tryb chłodzenia, po krótkim czasie przechodzi z powrotem w stan błędu L3.

Serwis wymienił wszystkie czujniki na nowe, nie pomogło.
    Awaria ujawniła się podczas wzmożonego wiatru.(Może ma to coś wspólnego).
    Proszę o pomoc.
    Nie znalazłem takiego błędu w żadnej instrukcji.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 14229221
    p.obelix
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 558
    Name of malfunction = Outdoor DC fan motor malfunction
    Display of double eight code = L3
    Display of lamp
    Running lamp =
    Cooling lamp = blink 21 times
    Heating lamp =
  • #5 14230046
    Zbig30
    Poziom 15  
    Ocena: 40
    Czyli silnik wentylatora jednostki zewnętrznej uszkodzony - zgodnie z powyższą informacją.
    Pewnie właśnie od wiatru.
    Jesli się nie załącza spróbuj pokrecić wiatrakiem ręką zgodnie z jego kierunkiem obrotów zaraz po uruchomieniu i obserwuj czy pracuje tzn. czy słychac sprężarke i czy rury są zimne.
  • #6 14230435
    p.obelix
    To nie takie proste jest to silnik bldc on podaje sygnał zwrotny do płyty głównej że pracuje i że pracuje z zadaną częstotliwością. I tu jest problem czy silnik pracuje i podaje sygnał czy płyta główna ma problem z odczytanie sygnału.
  • REKLAMA
  • #7 16411002
    FotoZiom
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam, nie chcę otwierać nowego tematu dotyczącego tej samej kwestii, a pragnę podzielić się swoimi problemami, które napotkałem w przypadku klimatyzatora firmy Gree. Posiadam w firmie klimatyzator typu split, którego wentylator umieszczony został na prawie płaskim dachu budynku. Od dłuższego czasu (ponad rok) zaczął pojawiać się problem dotyczący wyświetlania błędu "L3". W takiej sytuacji sprzęt przestaje chłodzić i robi się momentalnie ciepło w pomieszczeniu, w którym znajduje się sprzęt komputerowy.
    W ramach gwarancji wymieniony został już silnik wentylatora oraz płyta główna. Problem jednak nie ustał.
    Zauważyłem jedną bardzo ważną zależność, mianowicie błąd wczytuje się w momencie, kiedy występują podmuchy wiatru na zewnątrz (od średnich w górę, jeżeli tak to mogę określić). Może to dziwne, ale wszystko zgadzałoby się z teorią poprzedniego forumowicza p.obelix, który sugerował zakłócenia pomiędzy sygnałem silnika, a płytą główną. Czy rzeczywiście wiatr jest w stanie zakłócić działanie wentylatora, a płyta główna wykrywa zmiany częstotliwości, po czym następuje wspomniany błąd? Według moich dłuższych obserwacji tak właśnie się dzieje. Może wentylator w tym miejscu (płaski dach, przelot powietrza na przestrzał) powinien być w jakikolwiek sposób "osłonięty"? Proszę o udzielenie porady i zapraszam do dyskusji.
  • #8 16411130
    p.obelix
    Znam dziesiątki urządzeń które stoją na dachu i nigdy takiego problemu nie miałem żeby podmuch wiatru zakłócal pracę wentylatora do tego stopnia aż wystąpi błąd. Aczkolwiek może to być przypadek że 2 osobom na 1000 urządzeń się przytrafi. Ciekawa teoria muszę przyznać. Co prawda nie montuje Gree w serwerowniach szalony nie jestem tylko indywidualny klient domki.
  • #9 21833594
    skeeba
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Może się komuś przyda. Błąd wentylatora L3 w klimatyzatorach Gree stawianych na dachach jest dość powszechną przypadłością. Ponieważ prędkość wentylatora jest regulowana płynnie, to przy niskich obrotach wiatr może zatrzymać wentylator lub zacząć go obracać w przeciwnym kierunku, co jest wyłapywane przez czujnik obrotów i sygnalizowane błędem L3. Konieczne jest wtedy umieszczenie przed klimatyzatorem od strony wentylatora jakiejś przegrody. Ja stosuję blachę ocynkowaną wielkości wlotu do wentylatora, zamocowaną w odległości 40-50 cm od urządzenia. Zapobiega to wianiu przez wiatr bezpośrednio w wentylatorze.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy klimatyzatora Gree z błędem L3 i migającą diodą POWER, przy którym urządzenie przestaje chłodzić i pracuje jedynie jak wentylator. Początkowo podejrzewano uszkodzenie czujników, jednak ich wymiana nie pomogła. Ustalono, że kod L3 oznacza awarię silnika wentylatora jednostki zewnętrznej (outdoor DC fan motor malfunction), a w praktyce problem może wynikać z pracy wentylatora BLDC, sygnału zwrotnego do płyty głównej lub zakłóceń od wiatru. W kolejnych wpisach potwierdzono, że na dachowych instalacjach Gree błąd L3 może pojawiać się przy silniejszych podmuchach, gdy wiatr zatrzymuje wentylator lub obraca go w przeciwnym kierunku, co jest wykrywane przez czujnik obrotów. Jako obejście zaproponowano osłonę/przegrodę przed wentylatorem, aby ograniczyć bezpośrednie działanie wiatru.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA