Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Blokada rodzicielska klamek Mitsubishi Space Star 1999r

ko0oza 13 Dec 2014 15:10 2943 4
    ko0oza
    Level 9  
    Blokada rodzicielska klamek Mitsubishi Space Star 1999r

Witam.
    Stałem się nowym nabywcą Space Stara 1.3 + LPG
    Samochód przyjechał do mnie z Holandi. Mam pare pytań, może ktoś się spotkał z takim problemem. Aktualnie auto stoi u mechanika wymienia oleje rozrząd, pompę wodną - części eksploatacyjne.

1) Przy zakupie handlarz otworzył tylne drzwi, wyjął teczkę z papierami po czym drzwi więcej się nie otworzyły. Zero reakcji na klamkę wewnętrzną/zewnętrzą, centralny zamek działa, po prostu się nie otworzą ani lewe ani prawe. Słyszałem o blokadzie rodzicielskiej ale nie bardzo rozumiem dlaczego żadna klamka nie działa. Drzwi są zamknięte więc nie mam możliwości sprawdzenia zamka czy jakiegoś wciśniętego guzika. (widać że było coś kombinowane, gdyż prawa klamka jest innego koloru)

2) Drążek zmiany biegów jest na podnoszony pierścień do wstecznego, niestety nie wraca on automatycznie na swoje miejsce czy to będzie sprężyna? I czy można to naprawić bazując na Carismie? (mają bardzo podobny jak nie taki sam tak mi się wydaje)

3)Zanim autko przyjechało do mnie spalił się bezpiecznik od świateł przednich, nawet z wymienionym bezpiecznikiem działają tylko światła mijania, postojówki zero reakcji - żarówki dobre. Po włączeniu przeciwmgłowych przednich zapala się kontrolka koło licznika - lecz nie świecą, natomiast tylne brak ikonki i świateł.

4) Założony jest Gaz fabryczny z Holenderskim wlotem na gaz, czy wystarczy wymienić samą puszkę na standard PL i tankować bez przejściówek? ( chodzi mi czy mocowania i rurki będą takie same)

5) Na przedniej szybie nad lusterkiem jest przyklejony tajemniczy czarny prostokąt około 15cm x 1,5cm x 0.5cm do którego idzie kabelek. Czy to jakaś antena radia, CB, pilota?

Dopiero zaczynam przygodę z Mitsubishi dlatego każda uwaga oraz odpowiedź na temat tego auta będzie bardzo przydatna :)
    Dziękuje bardzo oraz Pozdrawiam!
    Gunslinger
    Level 30  
    1) Taka blokada powinna działać na zasadzie blokowania klamek wewnętrznych. Zewnętrzne powinny dalej działać. W grupie VAG po otwarciu drzwi, koło zamka jest po prostu dźwigienka przełączająca tryb.

3) Sprawdzić można w postojówkach miernikiem lub próbówką czy dochodzi zasilanie i masa. Potem można diagnozować dalej.
    ko0oza
    Level 9  
    Gunslinger

1) nie otworzę nawet drzwi żeby zobaczyć tą blokadę ale w warsztacie Pan Spec powiedział żę wyłamane klamki są i zamówione zostały nowe.

3) auto oddałem do warsztatu gdzie przenocuje weekend :( dopiero w poniedziałek go zobacze to sprawdze.
    Gunslinger
    Level 30  
    Wiem że nie otworzy. Tylko wskazałem że przyczyną nie otwierania z zewnątrz nie może być blokada rodzicielska. Połamane klamki, całkiem możliwe. Z środka blokada, z zewnątrz urwana klamka.
    ko0oza
    Level 9  
    Mechanik stwierdził że klamki obydwie w tym samym czasie się wyłamały :) Trzeba było kupić nowe i wymienić. heheh Troche to dziwne ale dobrze ze już działają :)

Ma ktoś pomysły do reszty podpunktów?