Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ASUS P5LD2 SE - bluescreen Błąd 0x0000007B win7 nie startuje

tomson28 14 Dec 2014 00:02 2895 27
  • #1
    tomson28
    Level 8  
    Witam mam problem. Kupiłem kompa z płytą główną Asus P5LD2 SE w którym był dysk Barracuda 160GB, a na nim Win XP.
    Z tym systemem działał bez zarzutu, ale jak wgrałem na niego Win 7 nie chce się włączyć. Podczas ładowania się systemu pojawia się bluescreen z błędem 0x0000007B.
    Próbowałem już sposobu z wierszem poleceń i komendami fixmbr fixboot i rebuildbcd ale nic nie dały.
    A i jeszcze dodam ze dysk 160GB, który pracował w tym kompie na moim 2 działa bez zarzutu z Win 7. Jakieś pomysły?
  • #2
    borken007
    Level 19  
    Sprawdz w BIOS,ie w jakim trybie pracuje dysk twardy. Pewnie jest na ide a powinien byc na ahci, albo na odwrót.
  • #3
    tomson28
    Level 8  
    Teraz jest opcja ze nie ma obrazu tzn monitor nie reaguje jakby byl w trybie hibernacji.. Karta graficzna i monitor na 2 kompie reaguje dioda na plycie glownej swieci czyli prad dostaje pamiec ram na 2 kompie tez chodzi wiec nie wiem juz o co chodzi :/
  • #4
    borken007
    Level 19  
    Może reset BIOS'u pomoże.
  • #5
    tomson28
    Level 8  
    Z tym ze jak go wykonac bez obrazu z monitora?
  • #6
    borken007
    Level 19  
    Odłącz komputer od prądu
    i wyjmij baterie z płyty głównej na około 10 minut albo najlepiej 30 dla pewności. I sprawdz czy przypadkiem nie jest już wyczerpana.
  • #7
    tomson28
    Level 8  
    Niestety nic to nie dało. W jaki sposob ogarnac czy nie jest wyczerpana?
  • #8
    borken007
    Level 19  
    Sprawdzić woltomierzem albo najlepiej wymienić na nową.
  • #10
    tomson28
    Level 8  
    Z tym ze to nie laptop a stacjonarka i dysk na drugim kompie jak juz pisalem.dziala bez zarzutu i napisze jeszcze raz ze na tym z win xp dzialal.bez zarzutu z win7 bluescreen i restart a teraz brak obrazu
  • #12
    krilan5
    Level 16  
    borken007 wrote:
    Zmieniłeś baterie?


    Kolego przecież mobo można uruchomić bez baterii ustawienia default.

    tomson28 wrote:
    Z tym ze jak go wykonac bez obrazu z monitora?


    Czy teraz komputer w ogóle się nie uruchamia?

    Odpiąłbym wszystkie urządzenia zostawił cpu i RAM, reset BIOS zworka na płycie (warto wcisnąć power aby rozładować kondensatory).

    I przeflashowałbym BIOS do najnowszej dostępnej wersji, pamiętając pendrive max FAT32
  • #13
    tomson28
    Level 8  
    Komputer sie uruchamia tzn. obrazu z monitora nie ma, ale dioda na płycie głównej sie zapala, dysk reaguje, chłodzenie również, napięcie na karte graficzna idzie wiec spalenie slota itp raczej wykluczam. Na początku myślałem ze może jakaś pamięć RAM kuleje ale wszystkie działaja poprawnie.
  • #14
    Pomysłowy
    Level 11  
    Jak masz wyjście na zew. monitor podłącz go i naciśnij skrót klawiszowy (FN +F5 - Najcześciej) i zobacz czy ci pójdzie. Jeśli nie masz monitora to idź do jakiegoś kolegi. Jeśli się uda będzie można zobaczyć ekran i czy ew. wyświetlają się jakieś komunikaty z biosu.
  • #15
    tomson28
    Level 8  
    tzn monitor mi działa na 2 kompie normalnie śmiga, na tej płycie tez działał. z tym ze w pewnym momecie gdy podłączyłem tego kompa i monitor jak mowie obraz zniknął a monitor zachowuje sie jak podczas trybu hibernacji

    Dodano po 7 [minuty]:

    I nie rozumie troche, dlaczego kazdy pisze w kontekscie naprawy laptopa jak powtarzam ze to jest stacjonarka i rozmawiamy o płycie głównej asusa. monitor moge tylko podłączyc do włożonej karty graficznej bo do zintegrowanej nie mam przejściówki a wejscie jest inne
  • #16
    krilan5
    Level 16  
    tomson28 wrote:
    I nie rozumie troche, dlaczego kazdy pisze w kontekscie naprawy laptopa jak powtarzam ze to jest stacjonarka i rozmawiamy o płycie głównej asusa. monitor moge tylko podłączyc do włożonej karty graficznej bo do zintegrowanej nie mam przejściówki a wejscie jest inne


    Kolego jeżeli masz podłączony głośnik to słyszysz czy maszyna startuje.

    O jakiej przejściówce mowa? może źle patrze ale nie widzę aby ta płyta miała zintegrowana grafikę

    ASUS P5LD2 SE - bluescreen Błąd 0x0000007B win7 nie startuje

    A jeżeli jest to ASUS P5LD2-VM SE to po resecie BIOS ustawienia standardowe zapewne są na zintegrowana grafikę, trzeba podłączyć monitor na to wyjscie i przestawić start w BIOS na PCIE.

    tomson28 wrote:
    z tym ze w pewnym momecie gdy podłączyłem tego kompa i monitor jak mowie obraz zniknął a monitor zachowuje sie jak podczas trybu hibernacj


    Chyba nie łapię...działał komputer sam bez monitora? po podłączeniu monitora przestał?

    Kupiłeś sama płytę? cpu i pamieci dałeś swoje? i po tej operacji działał?
  • #17
    tomson28
    Level 8  
    Ahhh.. od początku. Rzeczywiście na tej płycie nie ma zintegrowanej karty dobrze widzisz. Płyte kupiłem z całym osprzętem (cpu, ram, dysk twardy etc.) komputer po zkupie był sprawny z tym że na win xp. wgrałem na dysk win7 i jak pisalem nie ładował sie wyskakiwał bluescreen i restart. jest mozliwosc że przestawilem jakas zla opcje w BIOS'ie i dlatego stalo sie jak sie stalo (choc wątpie bo reset biosu przez wyciagnięcie baterii nic nie dał) ale monitor przestał reagowac na komputer. zasilanie na plyte idzie na karte graficzna tez ale obrazu brak. Kolejny raz zeby bylo wiadome dodam: na moim 2 kompie monitor działa, karta graficzna też, dysk jak i wgrany na nim win7 działa, ramy działaja.
  • #18
    krilan5
    Level 16  
    tomson28 wrote:
    Ahhh.. od początku. Rzeczywiście na tej płycie nie ma zintegrowanej karty dobrze widzisz. Płyte kupiłem z całym osprzętem (cpu, ram, dysk twardy etc.) komputer po zkupie był sprawny z tym że na win xp. wgrałem na dysk win7 i jak pisalem nie ładował sie wyskakiwał bluescreen i restart. jest mozliwosc że przestawilem jakas zla opcje w BIOS'ie i dlatego stalo sie jak sie stalo (choc wątpie bo reset biosu przez wyciagnięcie baterii nic nie dał) ale monitor przestał reagowac na komputer. zasilanie na plyte idzie na karte graficzna tez ale obrazu brak. Kolejny raz zeby bylo wiadome dodam: na moim 2 kompie monitor działa, karta graficzna też, dysk jak i wgrany na nim win7 działa, ramy działaja.


    Odepnij cały sprzęt zostaw cpu i jedną pewną kość RAM, grafikę, podłącz głośnik by było wiadomo co się dzieje.

    RAM'u nie przekładałeś z slotu do slotu?

    Reset BIOS zworka wciśnięty power na wyłączonym zasilaniu.
  • #19
    anet870
    Level 26  
    Wentylator od cpu po włączeniu pracuje na max .obrotach?
  • #20
    tomson28
    Level 8  
    Głośnik jest cały czas podłączony, nie daje w ogóle sygnału dźwiękowego przy włączeniu, gdy monitor nie odpowiada, a sprawdzałem czy ogólnie działa jak RAMu nie miał wpiętego.
    RAM przekładałem ze slotu do slotu, oczywiście jak komp był odłączony od napięcia. RAM reaguje, bo z włożoną 1 kością głośnik nie sygnalizuje braku pamięci.
    Zaraz spróbuję ogarnąć reset ze zworka bo słabo to ogarniam
    Edit:
    Reset przez zworkę nic nie dal - dalej to samo.
  • #21
    krilan5
    Level 16  
    tomson28 wrote:
    Glosnik jest caly czas podlaczony, nie daje wgl sygnalu dzwiekowego przy wlaczeniu gdy monitor nie odpowiada, a sprawdzalem czy ogolnie dziala jak ramu nie mial wpietego. Ram przekladalem ze slotu do slotu oczywiscie jak komp byl odlaczony od napiecia. Ram reaguje bo z wlozona 1 koscia glosnik nie sygnalizuje braku pamieci. Zaraz sprobuje ogarnac reset ze zworka bo slabo to ogarniam


    To sprawdziłbym jeszcze umiejscowienie procesora w gnieździe (wyjąc włożyć ponownie) oraz z RAM w rożnych slotach (jedna kość).

    Jak to nie pomoże to może ma ktoś w okolicy ma tester i pożyczy na dzień lub dwa.

    Tak jeszcze podpytam jak próbowałeś zainstalować win7 to po restarcie maszyna się nie podniosła?
  • #22
    Pomysłowy
    Level 11  
    A to si sprawa zmienia jak to nie jest laptop ;) Sorki za małego nie ogara. Dobra słuchaj jeśli masz komputer drugi, a z tego co zrozumiałem to chyba masz, to weź przełóż z niego grafikę tylko ostrożnie. Sprawdź teraz czy dzieje się to samo, aczkolwiek zrób to co piszą tu koledzy wyżej test całego zestawu. I tak jak mówię sprawdź tą grafikę z tego 2 komputera jeśli masz. Jeśli któryś z kolegów zweryfikować mój pomysł byłbym wdzięczny bo nie chcę aby autor zepsuł sobie coś jeszcze. 8-) :P
  • #23
    tomson28
    Level 8  
    To tak: opcja ze zmienianiem slotów - nic. Umiejscowienie procesora sprawdzane już wcześniej - nic. Tester? tzn? Jak zainstalowałem Win 7 chodził przez kilka restartów, dlatego pisałem, że istnieje możliwość, ze źle coś ustawiłem w bios, lecz 2 próby dwoma sposobami resetu nic nie dały.
    Grafika z 2 kompa działała wcześniej jak i ta z tego nie sprawnego do czasu wystąpienia problemu.

    Tzn działał komputer, ale Win7 nie załadował się ani razu.
    Poprawiłem. Proszę, byś sprawdzał błędy w poście przed wysłaniem go na forum. swiercm
  • #24
    anet870
    Level 26  
    anet870 wrote:
    Wentylator od cpu po włączeniu pracuje na max .obrotach?
  • #25
    tomson28
    Level 8  
    Tak pracuje na max obrotach, jak i 2 wentylator chłodzący wnętrze
  • #26
    krilan5
    Level 16  
    tomson28 wrote:
    Tester? tzn?


    Np takie urządzenie

  • #27
    anet870
    Level 26  
    Zdecydowanie szukaj przyczyny w płycie głównej lub procesorze.Podmieniałeś zasilacz?W tych asusach często wyparowywała sekcja zasilania procesora,dwie takie posiadam.
  • #28
    krilan5
    Level 16  
    anet870 wrote:
    W tych asusach często wyparowywała sekcja zasilania procesora,dwie takie posiadam.


    Chyba nie tylko w tych, próbowałeś wymieniać elementy?