Witam, Posiadam Renault Megane II Kombi 1.5 dCi 82PS 2003r.Osprzęt DELPHI
Problem polega na tym ,że po wymianie Wtryskiwaczy średnie spalanie jest dużo wyższe niż przed wymianą wynosi 7.5 Litra po Mieście (Wrocław). Dla porównania dodam ,że przed wymianą wtryskiwaczy auto Było bardzo ekonomiczne i
średnia wynosiła 5.6 -6 Litrów.
Co może być przyczyną takiego spalania?
Powiem tak , Auto odpala bez problemu, wkręca się na obroty, ma Moc i przyśpieszenie. Brak jakich kolwiek Komunikatów na komputerze pokładowym odnośnie błędu Wtryskiwaczy. Dodam ,że praca silnika na biegu jałowym jest Równomierna.
Co by miało dać zakodowanie wtrysku do ECU?
Czy jest to niezbędna czynność po wymianie Wtryskiwaczy (załóżmy ,że są te same numery co poprzednie Wtryski. )?
Post#1 Post autora tematu 14 Gru 2014 14:57 Renault Megane II 2003 1.5 dCi - Po wymianie Wtryskiwaczy Duże spalanie ...
Hm zastanawiam się jak ci kolego odpowiedzieć, i przyszła mi taka myśl ... po co się koduje wtryski pytanie ogólne.dla wszystkich . może ktoś w trzech słowach opisze problem lub odeśle do literatury. skróty pomijam i nie cytuję kolegów, a gdy będziesz miał wyjaśnione kodowanie problem stanie się jasny jak słońce
Właścicielem auta jestem 5 lat i wiem ile spalało Latem i Zimą. Widzę ,że różnica jest dość duża bo ok 1.5 Litra/100km. Poprzednie wtryskiwacze sprawiały problem z odpalaniem auta dlatego zdecydowałem się na ich wymianę , Zrobiłem to we własnym zakresie (zakupiłem uszkodzone auto, po kolizji z takim samym silnikiem 82PS 2003 r. Wtryskiwacze wymieniałem po kolei z 1 cylindra na 1 cylinder z 2 na 2 ....itd).
Aby uniknąć kosztów związanych z kodowaniem i wymianą wtryskiwaczy przez Mechanika.
Auto eksploatowane jest tylko przeze mnie i w taki sam sposób. Wymienione Wtryskiwacze w Bardzo Dobrej kondycji (sprawdzone).
[quote="michal19885"]Jeśli przyczyną zwiększonego spalania jest nieprawidłowe kodowanie wtryskiwaczy to problem z czasem ustąpi.
W jakim Czasie/Po jakim przebiegu miał by ten problem ustąpić?
Czy jest to niezbędna czynność po wymianie Wtryskiwaczy (załóżmy ,że są te same numery co poprzednie Wtryski. )?
Nie jest nie zbędna, i nie ma możliwości trafić na wtryski z identycznymi numerami.
Dopisanie wtrysków do ECU może coś zmienić, ale tak czy siak, delphi adaptuje się sam po pewnym czasie.
Jest opcja że założyłeś wtryski od mocniejszego, lub słabszego silnika, wtedy spalanie się zmieni, a sterownik może nie przyjąć kodowania nowych wtrysków.
Wnioskuję z tego ,że jeżeli wtryski mają inny wydatek paliwa powinno się je zakodować aby komputer widział jaki mają wydatek paliwa. Tak ?
Wtryski pochodzą z silnika o tej samej Mocy, na moich wtryskach (starych) nie było naklejek z numerami, ponieważ były regenerowane.
Jaki ewentualnie był by koszt kodowania Wtrysków?
Dodano po 3 [minuty]:
Po jakim Czasie/Przebiegu może się zaadaptować wtryskiwacz?
Zrobiłem to we własnym zakresie (zakupiłem uszkodzone auto, po kolizji z takim samym silnikiem 82PS 2003 r. Wtryskiwacze wymieniałem po kolei z 1 cylindra na 1 cylinder z 2 na 2 ....itd).
Aby uniknąć kosztów związanych z kodowaniem i wymianą wtryskiwaczy przez Mechanika.
W powyższym przypadku na Twoim miejscu NAJPIERW bym podłączył się interfejsem pod owe uszkodzone auto i sczytał kody IMA /c2i z modułu UCH ECU. Porównał z naklejkami na wtryskach.
Tylko wówczas możesz mieć problemem z obsługa francuskojęzycznego DDT2000 , a w/w program wcale nie jest intuicyjny i trzeba wiedzieć gdzie i co w jakim momencie klikać, by uzyskać zamierzony efekt... bo inaczej masz jeszcze większe wydatki na prawdziwy serwis.
domex32 wrote:
wojjtekk wrote:
Po jakim Czasie/Przebiegu może się zaadaptować wtryskiwacz?
Do 1000 km. Zależy od stylu jazdy.
Po swoich doświadczeniach z podobnym silnikiem renówki 1.5 dCi , zauważyłem że jeżeli kod IMA/C2I zapisany w UCH ECU jest od zupełnie innego wtrysku, lub wtryski zamienione są miejscami ... to nawet i 1000 km "samoadaptacji" nie da tego samego co wpisanie właściwego kodu pod właściwy wtrysk w silniku.
daszczykk wrote:
ale zeby sterownik zaczął się przyuczac to trzeba mu zrobić "erase" o ile dobrze pamiętam
Nie trzeba kasować (erase), w programie masz opcje odczytu lub zapisu, i wystarczy "wpisać prawidłowy IMA" .
A propos, to jest tzw. "awaryjny kod c2i" ... jak komputer nie rozpoznaje kodu IMA , lub wpisywany w niego kod jest błędny/niezgodny ... to standardowo pojawia się w polu kodu do zaprogramowania magiczny kod 3042042042021010 .
OK, mój błąd z tym ECU (UCH) , poprawiam - poprzekreślałem.
Nie każdy ma znajomych z dostępem do CLIP'a (bo to drogi interfejs), a kolega @wojjtekk widać że i tak "idzie po bandzie" .