Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

NC+ - Multiroom Standard HD - USTAWIENIE WIFI PENTAGRAM CERBERUS

16 Gru 2014 10:36 1266 2
  • Poziom 2  
    Witam

    Musze jednak poradzić się fachowców. Gdyż po przekopaniu netu, i weekendzie spędzonym z laptopem trochę już straciłem nadzieję na rozwiązanie problemu.
    Posiadam jak w temacie NC+ Multiroom Standard HD, oczywistym jest że chciałbym korzystać z drugiego dekodera (póki co biegam z jednym - czarnym - z parteru na piętro i z powrotem). Problem tkwi w braku komunikacji po sieci pomiędzy dekoderami. Do Czarnego mam podłączonego Cerbersua P 6363 a do białego Cerberusa P6360. Oba dekodery są pod tą samą siecią 192.168.1.X , 255.255.255.000 na tej samej bramie i DNS (192.168.1.100). Oba dekodery tak ręcznie jak i automatycznie łączą się z internetem. I to na tyle nie bardzo wiem jak ustawić aby łączyły się ze sobą (na białym mam wciąż BŁĄD USŁUGI MULTIROOM). Internet mam po WIFI , podłączenie LAN po przewodzie nie wchodzi w grę. Internet mam radiowy, na ruterze TP-LINK.
    Czy może ktoś podpowiedzieć czy jest jakaś specjalna konfiguracja tych ruterów lub coś podobnego? ustawiałem je jako AC i jako Bridge. Doczytałem że, należy wyłączyć na białym dekoderze DHCP Server, też tak zrobiłem, generalnie to ustawiałem wszystko w różnych konfiguracjach i nic.
    Jakieś pomysły, rady ?

    Pozdrawiam
    I będę wdzięczny za pomoc :)
  • Poziom 16  
    A jak w głównym dekoderze na pilocie naciśniesz SETUP, i jak przewijasz lewo/prawo to masz tam opcję "Multiroom" ?
  • Poziom 2  
    Witam

    Oczywiście mam i dane karty klienta i nr conax są poprawne. Sądzę że kwestia jest gdzie w ustawieniach routera. Powiem więcej miałem (nadal mam) dwa access pointy 8level WRP-300 FULLHD REPEATER i na nich czasem działało, tyle tylko że wciąż zrywało połączenie i np przez godzinę działało a przez kolejną już nie. Pomyślałem że problem może tkwić w zasięgu/mocy WIFI na parterze jest słaby sygnał, dlatego pomyślałem tak zrobię BRIDGE na piętrze, sygnał mam ze strychu i na parterze będę miał sygnał ok. I tak się też stało tyle tylko że to dziadostwo łączy się z netem (czarny i biały) ale niestety nadal mam ten przeklęty komunikat o błędzie usługi :( . nie jestem jakiś ułomny manualnie i to i owo jestem w stanie sam ogarnąć ale już trochę nie ta sytuacja zmęczyła ... Dlatego wielka prośba o pomoc w tej sprawie. Generalnie to wszystko było włączone kolka godzin (pomyślałem że może trzeba czasu) ale też nic z tego...