Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Junkers Cerapur Acu Smart - Ciepła woda o niedostatecznej temperaturze

16 Dec 2014 12:49 4353 10
  • Level 7  
    Witam,
    Posiadam piec Junkers Cerapur Acu Smart wraz z zamontowanym sterownikiem FW120. Do tej pory (w czasie budowy) nie korzystałem z CWU. Po przeprowadzce okazuje się że, ciepła woda ma niską temperaturę i jest jej dość mało. Na piecu mam ustawioną CWU na 55 st C. W FW120 mam ustawione osobne programy i na CWU i w czasie kiedy planuje kapiel jest ustawione równiez 55 st C. Sterownik w tym czasie pokazuje ze w zasobniku jest woda o temperaturze 55 st C natomiast z kranu przy odkreceniu samej ciepłej wody na pewno nie leci nawet na samym początku temperatura 55 st - moze 40 st C maksymalnie (woda w zadnym razie nie parzy). Wody ciepłej jest tez bardzo mało - jestem w stanie nalać na dnie wanny. Mam podłączoną również pompe cyrulacyją CWU i program na nią w FW120. Sprawdzałem zarówno z włączoną jak i wyłączoną - nie ma to wpływu na ilosci i temperature wody.
    Jakiś czas temu na piecu pojawił mi się błąd H16 okresliny w instrukcji jako "Sygnały od czujników temperatury są zbyt zróżnicowane". Po wyłączeniu i włączeniu pieca błąd znikł. Czy ten błąd moze mieć wpływ na sytuacje jaką opisuję powyżej? Przy ustawieniu wody na temp. 55 st - czy powinno starczyc jej na napełnienie wanny ciepłą wodą (powiedzmy 150l w sumie)? Sąsiedzi mają ten sam piec ale nie mają sterownika FW120, na piecu maja ustawione 55st i twierdzą ze nie mają zadnego problemu z ciepłą wodą. Co prawda nie mają wanny tylko prysznic - ale twierdzą ze bez problemu kilka osób może się wykąpać pod rzad. W moim przypadku ciepłej wody parktycznie nie starcza na jeden krótki prysznic. Bardzo proszę o pomoc.
    Czy Twoje urządzenia IoT są bezpieczne? [Webinar 22.06.2021, g.9.00]. Zarejestruj się za darmo
  • Heating systems specialist
    Jeżeli masz gwarancję i fakturę zakupu dzwoń do serwisu...Błąd H16 związany z wężownicą zasobnika.

  • Moderator on vacation ...
    A masz zamontowany zawór zwrotny na cyrkulacji ?
    Nie ma gdzieś "spinki" ciepłej i zimnej wody?
    Zacznij może od tego.
  • Level 7  
    Spinki nie ma (była na etapie budowy ale jest usunięta).
    Jeżeli chodzi o zawór zwrotny to nie wiem - dom kupiony od dewelopera - instalacja zastana. Jest jakis zawór zamontowany od razu koło pompy CWU - ale nie wiem czy to jest to. Wyłączenie pompy nie miało wpływu na temperaturę wody.
  • Level 7  
    Zawor zwrotny jest zalozony.
  • Level 7  
    Zanim wezwałem serwis problem z wodą juz sie w takim stopniu nie powtórzył. Mimo wszystko wezwałem serwis - wymieniono wtyk kodowy. Żadnych zmian generalnie nie widzę. Dzisiaj zauważyłem następująca sytuację - podczas napełniania wanny przy temperaturze wody ustawionej na sterowniku na 50 st C - z kranu dosc szybko zaczęła lecieć woda o temp ok. 40 st C. Zona otwarła wodę obok w umywalce i w wannie zaczęła lecieć woda 55 st C natomiast w umywalce leciała całkowicie zimna. W momencie zamknięcia wody w umywalce temperatura wody do wanny wracała do 40 st C. Po ponownym otwarciu wody w umywalce znowu do wanny zaczęła lecieć bardzo gorąca woda a w umywalce zimna. Czy to jest normalna sytuacja? Z czego to może wynikać? Czy może mieć coś z tym wspólnego działanie pompy cyrkulacyjnej (w sterowniku mam ustawione uruchamianie 2 razy na godzinę).
  • Heating systems specialist
    Posprawdzaj baterie, jeżeli któraś jest dziwnie zroszona możesz mieć uszkodzoną głowicę i przez to podmieszanie zimnej wody w instalacji cwu....Zakręć na próbę zimną wodę przed junkersem i sprawdź czy przestała lecieć cwu z kranu.
  • Level 7  
    Posprawdzałem wszystkie baterie - na żadnej nie widać oznak przepuszczania wody, żadna nie jest zroszona. Zrobiłem test z zamknieciem zimnej wody przed piecem - z zadnej baterii nie leci CWU.
  • Level 7  
    Dzisiaj jeszcze raz sprawdziłem czy zwora na ciepłej i zimnej wodzie na pewno została usunieta i jest usunieta. Czy ktos ma jakis pomysł w czym moze byc problem. Przy okazji chciałbym sie zapytac o działanie pieca Junkers Cerapur Acu Smart. Jezeli w zasobniku jest woda o ustawionej na sterowniku temperaturze - to czy piec powinien sie załączac przy kazdym otwarciu ciepłej wody? Bo w moim przypadku tak jest - nawet jezeli na chwile otworze ciepła wode w ktorejs z baterii to pomimo ze w zasobniku jest woda o odpowiedniej temparaturze to piec i tak natychmiast sie uruchamia na podobnej zasadzie jak piec dwufunkcyjny bez zasobnika. Chciałbym sie upewnic czy to jest normalne zachowanie dla pieca z zasobnikiem bo nigdy wczesniej takowego nie uzywałem.