Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Denon AVR-x1000 a laptop - Denon AVR-x1000 a laptop lenovo z510

pilchu90 16 Dec 2014 14:04 1866 9
  • #1
    pilchu90
    Level 8  
    Witam.

    Zakupilem ostatnio amplituner Denon avr-x1000. Podlaczylem laptopa Lenovo Z510 za pomoca kabla HDMi do amplitunera, wejscie AUX na przednim panelu.
    Problem polega na tym, ze nie ma dzwieku 5.1. Graja tylko kolumny frontowe. Tylne oraz srodkowa nie gra. Gdy robie test, wszystkie daja dzwiek, ale w filmach i muzyce nie graja. Grzebalem w ustawieniach, ale nie pomoglo nic.
    Zainstalowalem AC3filter, tez nie pomoglo.

    Prosze o pomoc!
    Pozdrawiam.

    Dodano po 14 [minuty]:

    Na przednim panelu Amplitunera znajduje sie wejscie HDMI podpisane AUX. Tam tez podlaczylem kabel HDMI.
    Z tylu aplitunera podlaczylem dekoder oraz xboxa360.
  • #2
    grubs
    Level 32  
    Więc muzyka jest zazwyczaj nagrana w stereo więc nie ma za bardzo sensu jej słuchać w systemie 5.1. Co do filmów to ścieżka musi być nagrana w systemie wielokanałowym.
    Jeżeli nie to dźwięk będzie tylko stereo.
    Możesz sztucznie rozkładać dźwięk stereo na wszystkie głośniki. Spróbuj zmienić tryb sound mode na multi ch stereo.
  • #3
    pilchu90
    Level 8  
    Czy jesli filmy sa w rozdzielczosci full hd ( 1080p ) to dzwiek jest wielokanalowy ?
    Rozumiem, ze muzyki slucha sie w stereo, a filmy oglada w 5.1.
    Dzwiek jest ustawiony na multi chanel in.

    Ma ktos jakis pomysl ?
  • #4
    grubs
    Level 32  
    Słucha się jak się chce.
    Według mnie najlepiej słuchać tak jak to zostało nagrane.
    Rozdzielczość filmu nie ma związku ze ścieżką dźwiękową.
    Musisz sprawdzić w opcjach danego pliku jakie formaty audio są dostępne i wtedy ustawiać mode wejściowy.
    Sugerowałem multi ch stereo zakładając że taki sygnał dochodzi do amplitunera.
    Obawiam się ze wybranie PCM multichannel tutaj nie nada się bo kabel optyczny tyle nie przeniesie.
    Spróbuj DD 5.1 lub DTS jak nie chce ci się sprawdzać jaki format oferuje plik.
  • #5
    pilchu90
    Level 8  
    Sprawdzilem format dzwieku w filmie i rzeczywiscie jest 2 kanalowy. Ma sens zamieniac ten dzwiek na 5.1 ?
  • Helpful post
    #6
    grubs
    Level 32  
    No jeżeli kupiłeś kino domowe 5.1 to pewnie po to żeby cieszyć się dźwiękiem dookólnym bo inaczej lepiej było zainwestować w porządne stereo.
    Po prostu kupuj filmy z odpowiednią ścieżką dźwiękową ;).
    Rozumiem że nie masz możliwości wybrania innej ścieżki?
    DTS lub DD 5.1?
    Jeżeli jest tylko dźwięk stereo to możesz spróbować użyć ustawienia o którym pisałem wcześniej.
  • #7
    pilchu90
    Level 8  
    Spoko, dzięki za pomoc. Myślałem, że wystarczy podpiąć lapka pod kino i mieć dźwięk 5.1.
    Poszukam filmów z dźwiękiem 5.1.
    Dzięki za pomoc.

    Dodano po 1 [godziny] 54 [minuty]:

    Probowalem odpalic testy 5.1 dla glosnikow z YT i dzwiek leci ponownie tylko z 2 glosnikow. Nie rozumiem tego, gdyz zrodlo jest wielokanalowe.
  • #8
    KOCUREK1970
    Network and Internet specialist
    pilchu90 wrote:
    Grzebalem w ustawieniach, ale nie pomoglo nic.
    Zainstalowalem AC3filter, tez nie pomoglo.

    pilchu90 wrote:
    Probowalem odpalic testy 5.1 dla glosnikow z YT i dzwiek leci ponownie tylko z 2 glosnikow. Nie rozumiem tego, gdyz zrodlo jest wielokanalowe.

    Skoro to komputer jest źródłem tego sygnału, to w nim powinny być odpowiednie ustawienia audio, a dokładnie w karcie muzycznej.
    Choć może się okazać, że po HDMI będzie audio tylko stereo, aby mieć 5.1, będzie potrzebne wyjście optyczne/coaxialne audio w karcie w komputerze, jeśli nie ma, to czeka Cię zakup zewnętrznej karty muzycznej z portem optycznym na wyjściu.
  • #9
    grubs
    Level 32  
    No ale w jakim systemie jest zakodowane źródło? Musisz zmienić też sound mode.
    Druga rzecz że youtube nie jest raczej materiałem do sprawdzania takich rzeczy.
    Pobierz z sieci jakiś plik nagrany w Dolby Digital 5.1 i wtedy sprawdzaj.
  • #10
    pilchu90
    Level 8  
    Problem rozwiazany. Zainstalowalem nowe kodeki K-Lite.
    Dzieki za pomoc.
    Pozdrawiam.