Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Volvo FH12. Kody błędów immobiliser

gumbal3000 16 Dec 2014 17:28 5628 6
    gumbal3000
    Level 8  
    Panowie podpowie ktoś co zaradzić z następującymi błędami:
    1. Transponder zabezpieczający. Błąd danych MID 163, SID2, FMI2
    MID 163, PID224, FMI12
    2. Kod elektronicznej blokady rozruchu. Awaria części-aktywna. MID 163, PID224, FMI12
    MID163, SID2, FMI2

Ewentualnie jak odłączyć immo?
    diablo23248
    Level 28  
    Nie masz przy kluczyku jakiegoś breloczka, chipa lub innego wisielca? "Gadżety lubią zakłócać pracę immo.
    gumbal3000
    Level 8  
    Byłem w jednym warsztacie specjalizującym się m.in w Volvo. Sprawdzając po błedach powiedzieli, że jest prawdopodobieństwo, że zakłócać może drugi kluczyk, bo miałem spięte dwa kluczyki. Wiesz może czy błąd ten można usunąć podłączając komputer? Bo chcąc skasować samodzielnie nie mogę go wykasować. Cały czas jest aktywny mimo, że drugi kluczyk został odpięty. Aczkolwiek ilość wystąpień jest 1.
    diablo23248
    Level 28  
    Samochód odpala normalnie?
    Może komputer zapamiętał jakąś głupotę. Jeśli masz wersję ADR to wyłącz zasilanie na kilka minut. Powinno pomóc. Jeśli nie spróbuj zdjąć masową klemę. Efekt ten sam.
    Inaczej wydaje mi się, że bez komputera się nie obejdzie :(
    MACIEK_M
    Level 29  
    Quote:
    Bo chcąc skasować samodzielnie nie mogę go wykasować.

Błędy nieaktywne można skasować z wyświetlacza, jeśli zna się hasło.
    Jeśli błąd jest aktywny, trzeba najpierw usunąć usterkę ( sprawić by był nieaktywny ).
    gumbal3000
    Level 8  
    Samochód odpala normalnie. Jedynie pojawia się ten błąd jako aktywny, ale poza tym wszystko ok. Być może jest to jakiś efekt działań poprzedniego właściciela. Jednak zainteresowałem się tym w obawie przed następstwem tego błedu, żeby auto po prostu nie stanęło gdzieś w trasie. Akumulator co prawda przy dłuższym postoju są rozłączone ale mimo wszystko błąd jest. Po świętach wybiorę się na komputer, zobaczymy co będzie po skasowaniu błędu jeśli da się go skasować.Oby się dało.
    AMP WIECZOREK
    Level 9  
    u mnie pojawiły się takie błedy:
    KOD ELEKTRONICZNY BLOKADY ROZRUCHU: MID 163 PID 224 FMI 12.
    JEDOSTKA STERUJACA: MID 216 SID254 FMI 12. MID 216 PSID13 FMI 12.
    pomoże ktoś z rozszyfrowaniem tych kodów?