Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zakłócenia monitoring analogow -

marcin_walczak 16 Dec 2014 21:20 1803 7
    marcin_walczak
    Level 11  
    Witam, zamontowałem monitoring analogowy na stacji benzynowej. Niestety jedna z kamer zachowuje się bardzo dziwnie, opiszę krótko instalację.:6 kamer kopułowych zamontowanych wewnątrz, 4 na zewnątrz (1 na budynku w którym są kopułki i 3 na metalowych słupach (lampach). Jeśli chodzi o okablowanie to jest trochę mieszane ze względu na to, że budynek jest w ciągłej eksploatacji (niestety niedawno remontowany) i nie wszędzie mogłem wymienić kable po starym monitoringu. Problem występuje na kamerze zamontowanej na słupie (z nowym okablowaniem), gdzie wiszą dwie kamery.Jedna działa OK, druga ma taki, jak dla mnie dziwny objaw: około 1/5 obrazu od dołu do oddzielony pasek (poziomy) na którym migotają obrazy z pozostałych kamer (kiedy je odłączę od rejestratora to pasek jest czarny)a obraz zasadniczy jest B/W. Odległość do kamer (na tym słupie) to około 40 m, skrętka, dwie pary na zasilanie, dwie na wizję. Zamiana miejscami w kablu przenosi zakłócenia na tą samą kamerę. I teraz najlepsze: podpinam miernik Spacetronik na słupie i jest OK. Idę do rejestratora i również jest OK, podpinam ponownie pod rejestrator i ....źle. Doszukuję się jakiś zakłóceń od zasilania (wszystkie kamery zasilane z jednego zasilacza), bo miernik pokazuje dobry obraz ale podczas pomiaru pracuje na baterii, a słupy są metalowe i kamery przykręcone na metalowe wkręty... Tylko czemu pozostałe dwie kamery na słupach pracuję poprawnie. Poproszę o jakieś sugestie

pozdrawiam
    Marcin
    suworow
    VIP Meritorious for electroda.pl
    marcin_walczak wrote:
    bo miernik pokazuje dobry obraz ale podczas pomiaru pracuje na baterii, a słupy są metalowe i kamery przykręcone na metalowe wkręty... Tylko czemu pozostałe dwie kamery na słupach pracuję poprawnie. Poproszę o jakieś sugestie

No i dobrze kombinujesz. odseparuj kamerę od słupa a jak nie pomoże to jeszcze zasil lokalnie z akumulatora. To ze pozostałe zamontowane w identyczny sposób działają poprawnie nic nie znaczy bo mogą być to np kamerki przystosowane zasilania 12DC / 24AC.
    Gdyby dalej nie działało poprawnie uzupełnij takie dane jak , modele kamer, pobory prądu, pomiar napięcia przy kamerze, sposób zasilania , wydajność i typ zasilacza. dane te moga byc przydatne
    pozdrawiam
    marcin_walczak
    Level 11  
    dzięki za podpowiedź...Tak się jednak zastanawiam...jak sprawdzałem kamerę przy słupie, to zdemontowałem ją i tu faktycznie separacja od słupa miałaby sens (bo wtedy było OK), ale kiedy sprawdzałem przy rejestratorze to odpiąłem od niego jedynie wizję, zasilanie pozostało i na mierniku OK, na rejestratorze źle. Jest jeszcze jedna kwestia której nie doprecyzowałem: ta kamera jako jedyna jest zasilana z samodzielnego zasilacza który jednak jest podłączony do tego samego gniazda el. co centralny, ale jest w obudowie plastikowej (jest to spowodowane tym, iż podczas uruchamiania poleciały mi dwa bezpieczniki na wyjściach i brakło zacisków, jak dojadę walczyć z tymi zakłóceniami to wymienię bezpieczniki i podepnę wszystko do jednego zasilania. Jeśli chodzi o kamery to wszystkie na słupach są takie same: Kamera kompaktowa Sunell IRC13/40ZMDN (dzień/noc, D-WDR, 900 TVL, Sony Exmor, ICR, 0.01 lx, 2.8-12mm, OSD, IR do 25m, zamontowane na wkręty samowiercące bezpośrednio do słupów. Druga na tym słupie i trzecia na innym działają poprawnie
    Marek31415
    Level 31  
    marcin_walczak wrote:
    ... Tylko czemu pozostałe dwie kamery na słupach pracuję poprawnie.

Takie są prawa fizyki. Nastąpiło wyrównanie potencjałów odległych punktów uziemienia/zerowania przewodami o najniższym oporze i stąd zakłócenia wizji. Jeżeli tę kamerę odseparujesz, zakłócenia pewnie się pojawią na innej kamerze (wyrównanie potencjałów pójdzie inną drogą). Być może nie od razu. Może w nocy, może po deszczu lub jak w pobliżu ktoś włączy jakieś urządzenie większej mocy. Zrobiłeś błąd, więc go popraw. Odseparuj wszystkie kamery od metalowych konstrukcji. Jeżeli to nie uzdrowi sytuacji, to wtedy dopiero będzie się nad czym zastanawiać. A możliwości jeszcze jest naprawdę dużo...
  • Helpful post
    mikan4
    Level 26  
    marcin_walczak kamerka dostaje wspólną masę z DVR, dwie opcje (raczej odseparowanie od słupa, mimo że zalecane, niewiele wniesie) odpinasz kamerę i wysyłasz na serwis z opisem "wspólna masa" (stąd obraz cz-b, bierze masę z DVR zamiast z zasilania, odepniesz - lub + i będzie obraz dalej), ewentualnie zakup separator masy i podepnij przy kamerce.
    marcin_walczak
    Level 11  
    Doszliśmy do wniosku, e przeniesiemy kamerę na ścianę, żeby nie była zamontowana na metalowym elemencie. Jak napisał mikan4, nic to nie pomogło. Zdjęliśmy kamerkę i zawieźliśmy do hurtowni, gdzie pracownik postanowił sprawdzić przed przyjęciem i kamera nie uruchomiła się, tzn. obraz się pokazał ale tylko jakieś czarno-białe "krzaki" i zakłócenia.
    Dzięki za sugestie
    Fotodetektor

Level 30  
    Możesz opisać jak jest z obrazem z kamerki Sunell IRC13/40ZMDN ?
    Chcę ten model zastosować do monitoringu - garaż podziemny w bloku. Wykorzystanie 4 szt.
    Kamerka ma dobre opinie i radzi sobie z obrazem dość dobrze.
    Dzięki za info.
    marcin_walczak
    Level 11  
    kamerki OK, kamera wróciła z serwisu, wymienili kabel i działa. Założyłem kamer Sunell klikanaście, albo i więcej....tylko z dwoma był problem, jedna to ta o której piszę, w drugiej wysiadł IR (częściowo) , naprawili i działa OK