Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Toshiba Satellite A300-1ED - pikanie laptopa

kamilluis1 16 Dec 2014 22:41 3819 5
    kamilluis1
    Level 2  
    Witam, od pewnego czasu mam problem z laptopem. Podczas uruchamiania sychac ciagle pikanie. Nie ma tu zadnych sekwencji sygnalow, tylko ciagle pikanie bez przerw. W pewnym momencie po prostu wylaczam go. Czytalem, ze moze to byc pamiec ram. Wymienilem, ale dalej to samo, prosze o pomoc.
    bartek1609
    Level 11  
    Sprubój wykluczyć slot pamięci, może jeden jest uszkodzony...
    kamilluis1
    Level 2  
    Pamięć RAM na pewno jest ok bo działa na innych laptopach. U mnie na jednym slocie pika bez przerwy "w nieskończoność", a po włożeniu do drugiego wyłącza mi się laptop zaraz po starcie.
    bartek1609
    Level 11  
    Często pada jeden slot pamięci. Przeczyść spirytusem styki pamięci, bo nawet na oko czysta pamięć nie styka dobrze.
    na jednym slocie może ci ruszy. System być może nie uruchamia się bo nie był prawidłowo uruchamiany np sztywniejsze wyłączanie i powstały błędy. Sprawdź dysk check disc`iem w celu naprawy dysku. Najlepiej podłącz dysk do innego kompa i w właściwościach dysku wykonaj sprawdzenie dysku.
    kamilluis1
    Level 2  
    dzięki za radę. spróbuje dziś to zrobić. co jeśli to sloty? można je jakoś wymienić czy to nieopłacalne.

Dodano po 14 [minuty]:

jeszcze jedno pytanie. czym mogę zastąpić spirytus gdy chce przeczyscic styki pamięci?
    Argennto_1
    Level 33  
    W tym modelu jeżeli to jedna kość pamięci musi być włożona w ten wyższy slot inaczej nie działa. Na początek sprężona powietrze, izopropanol. Ostateczność to przeczyścić zwykłą wódką nie kolorową :)

Dodano po 6 [minuty]:

Czy podczas "pikania" bios się uruchamia? Jeżeli tak to pamieć RAM nie ma nic z tym wspólnego.