Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

wymiana głośników kolumny STX pa 400

kubaelektronik 16 Dec 2014 23:47 2598 15
    kubaelektronik
    Level 10  
    Witam,
    Jestem mobilnym DJ-em i posiadam kolumny STX pa400 są dla mnie komfortowym rozwiązaniem. Zasilam je końcówką The t.amp 1050 więc posiadam spory zapas mocy oraz posiadam aktywny subwoofer 15". Chciałbym wymienić w kolumnach głośniki i wysokotonowe i nisko (choć te już raz wymieniłem) tonowe. Mianowicie chodzi mi o zwiększenie mocy i jakości dźwięku. Przeglądałem różne kolumny marki peavey czy też LDM o podobnych gabarytach by zakupić głośniki włożone w te marki. Nie jest problemem wyszukanie odpowiednich głośników lecz ich dostępność i moja prośba do was jest taka następująca: pomóżcie mi dobrać odpowiednie głośniki oraz sklep gdzie je dostanę lub zamówię.
    DooOmino12
    Level 22  
    Można tylko wiedzieć po co? A co z zwrotnica? Obudowy stxa są takie ładne, że chcesz zmienić głośniki co oczywiście nie ma sensu?
    kubaelektronik
    Level 10  
    Mam ograniczony budżet a gotowe kolumny dobrej firmy taniej nie wyjdą. Najlepiej jakby zwrotnica została a głośniki parametrami do niej dostosowane.
    kubaelektronik
    Level 10  
    A mógłbyś doradzić coś mobilnego co postawię na statywach w przyzwoitej cenie?
    JerzyPed
    Level 19  
    Wracajac do Twego pierwszego pytania, duzy wybor glosnikow ma w sprzedazy Thomann, rowniez www.musicstore.de oraz wiele polskich sklepow. Przy wymianie glosnikow jest konieczna tez wymiana zwrotnicy (o czym juz koledzy napisali). To jest warunek zeby uzyskac dobre brzmienie. Tak z ciekawosci zapytam, jakie glosniki wlozyles (wymieniles) do tych kolumn? Jaki byl efekt? Czy graly glosniej? Jaka kwote chcialbys przeznaczyc na nowe kolumny?
    PANICZKAMIL
    Level 39  
    Miałem LDMy p-101 na.Celestionach i za 400zł sprzedałem w poniedziałek... Jeśli słaby budżet to szukaj używanych w dobrej cenie. Pzdr
    kubaelektronik
    Level 10  
    Wymieniłem na głośniki z allegro nie pamiętam jakie lecz raczej nie z żadnej firmy, kosztowały mnie one 120zł za sztukę. Byłem zmuszony je kupić, bo pilnie potrzebowałem a w danej chwili nie znalazłem nic innego. Kontakt z firmą STX okazał się porażką. Zamówiłem u nich oryginały i brak jakiej kolwiek odpowiedzi a telefon do nich nie działał.

Dodano po 3 [minuty]:

LDM w tej cenie to poczciwa inwestycja. Mój budżet to jakieś 800zł. I teraz rozważam czy nie poczekać i kupić czegoś lepszego zamiast wymiany. A co do jakości dźwięku na wymienionych głośnikach to jest nawet dobra lecz oryginał był nieco lepszy ale wielkiej różnicy nie ma jedynie bas mniejszy.
    JerzyPed
    Level 19  
    Najlepszym rozwiazaniem byloby poczekac, dolozyc i kupic cos lepszego, ewentualnie poszukac uzywane, dobre okazje z np. allegro. Za 800zl mozna juz kupic dwa nowe dobre glosniki 12". Jest duzy wybor np. Celestion, Eminence oraz duza gama dobrych wloskich glosnikow, do nich mozna dac bardzo np. popularne STX D800 lub inne. Ale w tej sytuacji trzeba zlecic profesjonaliscie wykonanie zwrotnicy. Przy zakupie glosnikow trzeba dobrac takie ktorych producent zaleca litraz kolumny taki sam lub mniejszy od litraza twoich kolumn.
    P.S. Moze w firmie STX maja teraz juz swiateczny urlop i chwilowo firma jest zamknieta? Ale jezeli tak by bylo, to powinni na swojej stronie dac informacje ze firma jest zamknieta w dniach .... Kiedy dzwoniles do nich?
    PANICZKAMIL
    Level 39  
    Mam 12" na sprzedaż ;) K123a13 sztuk 2 ;)

Stan mega igła, 3"cewka, 250w rms, 97db, wielkie magnesy 20cm.

Będą dziś w dziale giełda.

Pozdrawiam

P.S. STX nie odbiera nie tylko ode mnie telefonu widzę a jak odbiorą to jakaś kobieta mówi, że to nie firma STX tylko prywatne mieszkanie :D
    Maximoorg
    Level 21  
    To ja mam chyba układy :P Zawsze odbierają.
    JerzyPed
    Level 19  
    Moze jest tak, ze odbieraja telefony w godzinach urzedowania a pozniej przelaczaja telefon do mieszkania??
    WESOLYCH SWIAT!!!
    PANICZKAMIL
    Level 39  
    Szczerze Ci powiem Jerzy, że nie jestem idiotą, który by dzwonił do jakiejkolwiek firmy w innych godzinach niż 8-14 bo później nie ma co dzwonić bo i tak kurier nie zabierze. Również wesołych, zdrowych i radosnych świąt. Pozdrawiam
    JerzyPed
    Level 19  
    To w takim razie dziwne, dlaczego nie odbieraja tych telefonow, bo to przeciez ich biznes i sami na tym traca.
    Jeszcze raz Wesolych Swiat,
    pozdrawiam,
    Jerzy
    PANICZKAMIL
    Level 39  
    Chyba po jadce na estradowcu z szanownym właścicielem tak mnie lubią ;)
    kubaelektronik
    Level 10  
    dzięki za sugestie :)