Witam serdecznie.
Kończę składać drukarkę 3d na bazie konstrukcji Mendel Prusa i3.
Elektronika:
Arduino Mega 2560
Ramps 1.4
sterownik silników krokowych DRV8825
silniki krokowe SX17-1005LQEF 1/8
Wsad zrobiony na stronie Arduino typu Marlin i wgrane na eeprom poprzez program Arduino.
Kroki na Ramps przez zworki mam ustawione na 1/8 kroku dla sterownika DRV8825.
Sprawdzenie poprawności działania całości poprzez program pronterface.
Problem polega na tym że jak dam mu komendę wykonania w konkretnym kierunku kilku kroków to za każdym razem robi krok do przodu i krok o tyłu. Za każdym razem obojętnie ile zada się liczbę kroków wykonuje taki sam manewr.
Co jest przyczyną w/w zachowania?
Zaznaczę, że sprawdzałem już napięcia pasków oraz próbowałem na jałowo beż obciążenia. Za każdym razem jest taka sama sytuacja. Zaczyna brakować mi już pomysłów. Proszę o pomoc i sugestie co może być nie tak. Na chwilę obecną testy wykonuję bez podpiętego Hotbedu oraz głowicy tak więc nie ma mowy o przeciążeniu oraz spadku napięć. Jest równe 12 V
Kończę składać drukarkę 3d na bazie konstrukcji Mendel Prusa i3.
Elektronika:
Arduino Mega 2560
Ramps 1.4
sterownik silników krokowych DRV8825
silniki krokowe SX17-1005LQEF 1/8
Wsad zrobiony na stronie Arduino typu Marlin i wgrane na eeprom poprzez program Arduino.
Kroki na Ramps przez zworki mam ustawione na 1/8 kroku dla sterownika DRV8825.
Sprawdzenie poprawności działania całości poprzez program pronterface.
Problem polega na tym że jak dam mu komendę wykonania w konkretnym kierunku kilku kroków to za każdym razem robi krok do przodu i krok o tyłu. Za każdym razem obojętnie ile zada się liczbę kroków wykonuje taki sam manewr.
Co jest przyczyną w/w zachowania?
Zaznaczę, że sprawdzałem już napięcia pasków oraz próbowałem na jałowo beż obciążenia. Za każdym razem jest taka sama sytuacja. Zaczyna brakować mi już pomysłów. Proszę o pomoc i sugestie co może być nie tak. Na chwilę obecną testy wykonuję bez podpiętego Hotbedu oraz głowicy tak więc nie ma mowy o przeciążeniu oraz spadku napięć. Jest równe 12 V