Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Multimetr FlukeMultimetr Fluke
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Tplink mr3420v2 i Zte mf821 - Rozłączanie internetu sieć Play.

darase 17 Dec 2014 13:02 2739 19
  • #1
    darase
    Level 9  
    Witam wszystkich.
    Zakupiłem router mr3420 do modemu mf821 i mam problemy z rozłączaniem internetu.
    Modem podłączony do laptopa działa super transfer od 10MB/s do 30MB/s ale jest mocno ciepły, w routerze tak się nie nagrzewa.

    Wczoraj padł nadajnik Play i przełożyłem kartę Orange(pakiet świąteczny 3GBza 3zł) i pełen sukces, od wieczora do rana żadnego zerwania połączenia.

    Rano przełożyłem kartę Play i po 3godz. połączenie zerwane.
    Modem świeci ale lampka na routerze usb nie.
    Pomaga wyłączenie i włączenie routera, lampka usb zapala się i internet działa.

    Soft w tplinku najnowszy.
    Już miałem kupić aktywny hub ale przygoda z Orange zbiła mnie z tropu.

    Może macie jakieś pomysły?:?:
    Ethernet jednoparowy (SPE) - rozwiązania w przemyśle. Szkolenie 29.09.2021r. g. 11.00 Zarejestruj się za darmo
  • Multimetr FlukeMultimetr Fluke
  • Helpful post
    #2
    internick
    Level 35  
    A nie jest tak, że na LTE nie wyrabia ?
    Zarówno z Play jak i Orange korzystałeś z technologii LTE ?
  • #3
    darase
    Level 9  
    Właśnie Orange nie ma u mnie Lte tylko 3G-3,5G.
    Można gdzieś w routerze ustawić łączenie tylko po 3G?

    Czyli do lte trzeba zainwestować w aktywny hub usb.
    Mają u nas hub ACCURA 4 -portowy USB 3.0 za 70zł na zamówienie ale nie wiem jaki ma zasilacz.
  • Helpful post
    #4
    jack63
    Level 43  
    Wg. mnie mogą być problemy z zasięgiem w miejscu gdzie jest router. Modem zaczyna się mocno "wysilać" i zaczyna pobierać sporo prądu. USB MR'a nie wyrabia i zrywa połączenie.
    Czy próbowałeś ustawić router w innym miejscu?
    Co z ew. anteną.
    A może zasilacz portu USB routera się "sypie" lub zasilacz główny routera?
    Używałem przez 3 lata TL MR3420 v1 z modemem HSDPA z anteną zewnętrzną w trudnych warunkach - słaby sygnał - i nie było problemów. Jednak początki były trudne a sporą "ulgę" zrobiło zainstalowanie Gargoyle na routerze. Dziś nie wyobrażam sobie innego oprogramowania do tego routera niż OpenWRT (Gargoyle to tylko nakładka graficzna).
    Open WRT stale pinguje i dzięki temu sprawdza połączenie. Jak zostaje zerwane to nawiązuje je na nowo o ile daje rady to zrobić.
    Pytanie jest jeszcze jedno. Czy na 100% router gubi połączenie z internetem prze modem czy może tylko WiFi się zawiesza?
    Jak łączysz się z routerem?
    Na to znów najlepsze jest Open WRT, bo można podglądać logi. Może ori oprogramowanie TP Linka też ma logi? Ja już nie pamiętam, bo od dawna go nie używam, choć router dalej działa.
  • Multimetr FlukeMultimetr Fluke
  • #5
    darase
    Level 9  
    Zasięg jest dobry tplink pokazuje 65, zasilacze powinny być dobre, z kartą Orange na 3G wszystko śmigało ale prędkość 1MB/s.

    Internetu nie mam po wifi i po kablu.
    Do routera mam podłączony na stałe piec na ekogroszek i jak nie ma internetu to w telefonie nie mam podglądu na pracę kotła.

    Dostałem informację że dalej naprawiają nadajnik Play, na modemie czerwona lampka.

    Zapewne będę musiał zmienić soft na Gargoyle tylko żeby mi piec działał.
  • #6
    jack63
    Level 43  
    Proponuję rozważenie użycia anteny do modemu o ile ma gniazdo. To że jest w danym momencie 65 % nie świadczy o tym że innym momencie nie jest mniej. O ile się orientuję LTE wymaga solidnego sygnału a szanse przesterowania wejścia są zerowe.
    Antena gotowa kosztuje ponad 100 zl a w robionej amatorsko najdroższy jest ... porządny kabel i pigtail.
    Pomaga zawsze gdy tylko jest sprawna. Zmniejsza "wysiłek" modemu przy nadawaniu.
    Z moich doświadczeń wynika, że problemem sa stacje bazowe, a w zasadzie ich "zasilanie" w dane. "Pobór" danych przez użytkowników, szczególnie jak w danej chwili jest ich dużo, może przekraczać możliwości stacji bazowej. Wtedy spada transfer i wydłużają się pingi. Odczuwalne to było już dla HSDPA a co dopiero przy LTE. Nie spodziewam się aby infrastruktura była przygotowana na wręcz skokowy wzrost ilości użytkowników z LTE korzystających.
    Sam uciekłem z internetu "komórkowego" do WiFi 5 GHz od miejscowego dostawcy. Nie ma limitów, a wykresy prędkości transferu nie wyglądają jak poszarpany wielbłąd.
    Faktycznie download 1 Mb/s bo chyba nie chodziło ci o 1 megabajt/s, szałem nie jest. Ja miałem tyle lub mniej przy złej antenie. Bez anteny było tylko GPRS -375 kb/s . :cry:
    Czy twój kocioł jest tak "uzależniony" od internetu?
  • #7
    darase
    Level 9  
    Taaaak 1Mb/s w Orange.
    3G Play działa bardzo dobrze, więc jak dam radę ustawić tylko 3G to może być.
    Zasięg miałem gorszy w pokoju, ok. 50%, teraz przeniosłem router na schody to zasięg się poprawił kosztem wifi.
    Nadajnik Play mam bardzo blisko.

    Teraz wyjeżdżam na długi weekend(350km) do rodziny żony to internet dla kotła musi być.
    Zapewne na ten czas kupię kartę Orange.
  • #8
    jack63
    Level 43  
    Jak pisałem 1 Mb/s to szalem nie jest. Ja na starym modemie Huawei 156G "wyciągałem" ok 3 Mb/s czyli max transfer ok 300kB/s downloadu (!) przy sygnale ok 65 %. Śedni transfer był oczywiście mniejszy ze względów na "wielbłąda", czyli wahań.
    Jak Twój "uzależniony" musi mieć neta, to wystarczy kupić jakiś starter i po kłopocie.
    Jakimś rozwiązaniem może być przedłużacz USB, choć lepiej z hubem USB. Będzie można swobodniej operować położeniem modemu i routera. Czasem kilkadziesiąt cm robi wielką różnicę. Trzeba próbować.
    Jak router nie jest na gwarancji to proponuję "zapodać" mu Gargulca. Zajmie to pół godziny a da większe możliwości. Poczytaj : http://eko.one.pl/?p=openwrt-3g
  • #9
    darase
    Level 9  
    Router jest nowiuteńki ale i tak będę skłonny zmienić soft.
    Modem jest na przedłużaczu Usb, bez kabla były problemy z rozpoznaniem modemu.
    Dziś wieczorem (jak tylko zrobią nadajnik Play) przetestuję wszystkie rozwiązania.
    Z gargulcem się wstrzymam do stycznia.
  • #10
    jack63
    Level 43  
    darase wrote:
    Modem jest na przedłużaczu Usb, bez kabla były problemy z rozpoznaniem modemu.

    Coś to dziwnie wygląda??? Jaki związek z rozpoznaniem modemu ma kabel???
    No chyba, że są problemy ze stykami lub wydatkiem prądowym portu USB routera przy słabym sygnale docierającym do modemu?
  • #11
    darase
    Level 9  
    Zmykam do domu, modem mam na kablu, może lepiej łapał zasięg w pokoju a na schodach jest zbyteczny. Wszystko posprawdzam i dam znać.
    Dzięki za pomoc.
  • #12
    darase
    Level 9  
    Mantoch postawiłeś właściwą diagnozę, chyba że coś poprawiono z nadajnikiem Play.

    Wczoraj przestawiłem modem mf821 w aplikacji Plusa na połączenie tylko 3g. Gdy pojawił się sygnał (nibieska dioda zaczęła świecić) musiałem wył/wł router bo sam się nie połączy. Od tego momentu cały czas jest internet.

    Widać taka konfiguracja działa najlepiej w sieci 3G.
  • #13
    jack63
    Level 43  
    darase wrote:
    przestawiłem modem mf821 w aplikacji Plusa na połączenie tylko 3g.

    Jak to rozumiesz? Zablokowałeś LTE w modemie?
    Ale przecież router ma swoje sterowniki do modemu i prawdopodobnie Twoje ustawienia zostały zignorowane/zmienione.
    Skąd wiesz w jakim trybie pracuje modem?
    mantoch wrote:
    A nie jest tak, że na LTE nie wyrabia ?

    Napisz co nie wyrabia? Proszę.
  • #14
    darase
    Level 9  
    Jack gdy modem pracuje w 3g to świeci na niebiesko, gdy po lte to na zielono- tak jest w Mf821.

    Jeśli chodzi o drugie pytanie z nie wyrabianiem to modem na Lte potrzebuje więcej prądu i mr3420 może nie wyrabiać, do lte potrzeba aktywny hub usb.
  • Helpful post
    #15
    jack63
    Level 43  
    Ok dzięki za wyjaśnienia niedomówień.
    Też pisałem o możliwej zbyt malej wydajności prądowej portu USB routera. Jednak pisałes ze w kompie jest OK. Czyżbyś używał USB3.0 ?
    Tak na marginesie. Kolega kupił sobie taki gadzet USB. Miernik napięcia i prądu wpinany w port. Taki "przyrząd mógłby odpowiedzieć na pytanie o niewyrabianie się prądowe modemu.
    Jednak uważam, że podstawą jest silny sygnał docierający z porządnej anteny. Czytałem wiele postów na ten temat na róznych forach i ludzie po pierwszych próbach z aktywnym hubem wracali do ... anteny jako remedium na problemy ze zrywaniem połączeń.
    To dość oczywiste, że modem bierze najwięcej prądu jak musi nadawać (a nadaje sporą część czasu) z duża mocą, bo nie dostaje sygnalu zwrotnego iz jego wiadomość została odebrana. Słaby sygnał docierający jak gdyby wymusza duży pobór prądu i grzanie się modemu.
  • #16
    darase
    Level 9  
    Zbyt szybko się ucieszyłem, przed chwilą rozłączyło ale tak dziwnie że modem nie świecił nawet na czerwono.
    W laptopie nie mam Usb3 i modem działa świetnie na lte ale strasznie się nagrzewa.
  • #17
    jack63
    Level 43  
    Sprawdziłem. Modem MF821D (nie wiem co to "D" oznacza?) jest obsługiwany od ponad roku w Open WRT.
    Może trzeba będzie się "przesiąść" ?
    Jednak wspominają o hub'ie USB.
    Ja jednak proponuję przeprowadzić próbę z porządną anteną. Może spróbujesz ją pożyczyć na próbę ?
  • #18
    darase
    Level 9  
    Tak, chętnie pożyczę tylko nie mam od kogo :)
    Mf821 ma dwa wyjścia na antenę, zapewne anteny od starego tplinka się nie nadają ze względu na inne mocowanie.
  • Helpful post
    #19
    jack63
    Level 43  
    darase wrote:
    Tak, chętnie pożyczę tylko nie mam od kogo

    Chętnie bym pożyczył, ale antenę zrobioną własnoręcznie (oprócz kabla oczywiście :D ) odsprzedałem sąsiadowi, gdy się przesiadłem na WiFi 5GHz. Sorki. Szukaj dalej.
    Jednak wg. mnie praca bez anteny zewnętrznej w ustalonym miejscu (Twój router raczej nie jest mobilny) nie ma sensu i prowadzi do kłopotów.
    Poczytaj: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=35876&postdays=0&postorder=asc&start=30
    darase wrote:
    Mf821 ma dwa wyjścia na antenę, zapewne anteny od starego tplinka się nie nadają ze względu na inne mocowanie.

    To dość oczywiste. Wejścia antenowe modemów wymagają odpowiednich wtyków.
    MF821 ma wtyk TS9. Z reguły wykorzystuje się tzw. PigTail (świński ogonek) do przejścia na inne, większe złączki pasujące do kabli antenowych. Często stosowane jest FMA
    Antena od routera w ogóle nie pasuje do modemu z różnych względów.
    Z tego co wyczytałem o MF821 to dwa wejścia antenowe służą do podłączenia anten MIMO - w tym wypadku podwójnych.
    Niestety modem nie ma dobrych opinii :http://www.plusforum.pl/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=MF821&sf=titleonly&start=15
    Zrywanie połaczeń jest na porządku dziennym.
    Może pomogła by aktualizacja firmware, o ile w ogóle była, oraz sterowników.
    A jeszcze jedno. Wg. instrukcji modem ma max pobór prądu to 700 mA czyli wiecej niż wydajność USB.
    O dziwo niektórzy piszą że ten modem mniej sie grzeje niż E398 i chodzi super.
    Nie wiem co Ci doradzić, bo sam mam mętlik. :cry:
    Osobiście DLA kotła :D kupił bym jakiś prosty i stary ale pewny modem 3G. Jak pisałeś wielkie transfery Cię nie interesują, ale pewność działania chyba tak?
  • #20
    darase
    Level 9  
    Jeszcze raz dzięki :)

    Odpukać, na 3g od wczoraj działa, były chwilowe zerwania ale nawiązał połączenie.
    Mam modem e169 tylko że tam to nawet strony długo się ładują.
    Szkoda mi kupować aktywnego hub usb za 70zł.
    Poczekam, może ceny routerów lte spadną to pomyślę nad huawei b593s-22.