Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
TermopastyTermopasty
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Monitor Samsung 2493hm zasilacz BN44-00195A

17 Gru 2014 20:49 3285 9
  • Poziom 2  
    Witam. Próbuje naprawić zasilacz BN44-00195A. Na początek chciałbym zapytać jak dojść do napięcia 380V (tak nadrukowane na płytce przy CP801S) ponieważ na tym kondensatorze jest 304V-309V i brak napięć 24V i 5,3V.Czym to może być spowodowane?
  • TermopastyTermopasty
  • Moderator
    FIOLO1976 napisał:
    jak dojść do napięcia 380V
    Jakimś cudem chyba?
    Co wymierzyłeś odnośnie braku tych napięć (przyczyn)?
  • Poziom 2  
    Wg bardzo podobnego schematu tj. BN44-00173A w miejscach na czarno powinno być 15,5V a jest 0V (chyba powinno wychodzić z tego tranzystora, czarny owal) a w miejscu na czerwono powinno być 380V, tak nadrukowane na płytce a jest 305V, natomiast jeśli chodzi o napięcia 24V i 5,3V jak na płytce nadrukowane to jest 0V.
  • TermopastyTermopasty
  • Moderator
    O tym już raz pisałeś. Pytam więc, do jakich wstępnych wniosków kolegę te pomiary (bardzo ich niewiele...) doprowadzają? Dlaczego np. brak 5,3V?
  • Poziom 2  
    Wszystko wg. mnie z powodu napięcia 305V a nie 380V. Jak po zielonej linii powinno do tego tranzystora poprzez rezystory dochodzić jakieś napięcie a jest 0V. Rezystory SMD o oznaczeniach 244 3szt. i 2003 2szt.

    Dodano po 1 [godziny] 23 [minuty]:

    Nie wiem co jeszcze mam podać żebyś mi jakoś pomógł
  • Poziom 11  
    Mam podobny a może nawet taki sam problem. Napięcie na kondku 310V, napięcie startowe na płytę dochodzi 5.2V ale przetwornica nie hula - brak 5V i 24V. Co prawda przez ułamek sekundy po włączeniu pojawiają się po wtórnej napięcia 5.3V oraz ok 15V (zamiast 24V) ale to jest chwila i zaraz potem spada do 0V . Wymieniłem ubite tranzystory QM802 i QM803 oraz zasilający je RM801 (0R22) ale napięć na wyjściu przetwornicy brak . Ma ktoś jakieś pomysły?
  • Poziom 23  
    FIOLO1976 daj spokój z tymi 380V ,na 305V tez zadziała zacznij sprawdzac elementy i podziel się wynikami.
    daro29 masz jeszcze coś padniętego miernik w dłonie i do roboty.
  • Poziom 11  
    Ojj, co się dało to oczywiście dawno obmierzyłem, podejrzewam układ, ale nie mam takiego na podmiankę. Wydaje się, że startuje dobrze, ale po pół sek. się wyłącza.
  • Spec od monitorów
    W tym zasilaczu PSU masz
    - FAN7530 układ PFC , on wytwarza owe ok.390V po starcie
    * w stby ma byc na elektrolicie ok. 330-340V
    - MC33067p (wtwarza owe 12/24V)
    - STR-A6159 nap. Stby

    Na pocz. Link_ KIT naprawczy
    Reszta na forum , opcja Szukaj
    - np. Link_inna nazwa , te same IC
  • Poziom 2  
    Witam ponownie. Dalej próbuje naprawić zasilacz, stad moje kolejne pytanie. Jakie powinno być napięcie na emiterze gdy na kolektorze jest 21.5V a na bazie 0.75V? Tranzystor BD243C. Po załączeniu spada do 18.5V na kolektorze a na emiterze jest 0.4V. Czy to jest ok? Brak napięcia Vcc=15,5V i stąd moje pytanie. BD243C wstawiony w miejsce KSD526Y, gdyż był zwarty. Owe 15,5V powinno być na emiterze w/g schematu. Jest możliwe takie napięcie na emiterze, gdy po załączeniu na bazie 0,75V a na kolektorze 18,5V?
    Jest taka możliwość napięć na tym tranzystorze tj. BD243C? A druga sprawa, czy wstawiłem dobry tranzystor w miejsce KSD526Y?