Witam mam problem z MF 3065 a mianowicie nie chce przezucic mi na zajaca jak podam bezposrednio 12V na elektrozawor to zajac jest a tak tylko zolw.Bezpieczniki w kabinie posprawdzane wtyczki kolo sterownika nowe gdyz tamte po urywaly sie.Wszystko po za tym dziala tylko brak przezucania pomoze ktos?
Zakładając ze sterownik skrzyni działa to sprawdziłbym przełącznik zamontowany w płycie biegów pod drążkiem (biały i czerwony przewód)
czerwony to 12v biały to chwilowy sygnał na przełaczenie.
Z Twojego opisu ciężko wywnioskować cokolwiek.
Bezpieczniki pod maską sprawdziłeś?
Bezpieczniki kolo filtra powietrza sprawdzone 3 szt w kabinie sprawdzone do przelacznika w dzwigni idzie 12V jak naciskam przycisk w dzwigni to na elektrozawór idzie 0.19V
to w końcu mówimy o włączniku w dźwigni czy tym w skrzyni?
były modele które w dźwigni miały przycisk półbiegu
napiecie na cewce mierzyłeś przy podłączonej cewce czy na samych kablach?
Ten przycisk co naciskam od polbiegu to na ten elektrozawór idzie 0,19V a gdy biore dzwignie do siebie to zapala sie kontrolka od zajaca ale na elektrozawór idzie 6.5V
kolego natal22 piszesz niezrozumiale mówisz że na elektrozawór od polówek idzie tylko 019 volt to i polówek nie masz bo przy tak niskim napięciu elektrozawór nie zadziała a i na elektrozaworze o d zająca i zowią też jest zaniskie
Wymontowalem przelacznik pod lewarkiem i sprawdzilem czy dziala no i zalancza jak go z powrotem zamontowalem to teraz zadna kontrolka sie nie pali ani od zolwia ani od zajaca. Biorac dzwignie do siebie to na elektrozawor idzie 6.5V. Bezpieczniki w kabinie po lewej stronie na desce sa ok pod kabina 3 szt ok.
Dodano po 3 [minuty]:
Masy juz wszystkie sprawdzone zarówka 21W i wszedzie sa
Z pierwszego twojego postu wynika że jak bezpośrednio przyłożysz napięcie do elektrozaworu to ci zając działa i tak powinno być jest napięcie jest zając brak niepicia żółw
No i tak jest jak przyoze 12V na elektrozawor to zajac jest. Ale chcialem sprawdzic dlaczego jak dzwignia biore do siebie to zajaca nie ma a jest tam 6,5V i wymontowalem przelacznik ten pod dzwignia aby go sprawdzic i jak go wymontowalem i z powrotem zamontowalem to na desce zadna kontrolka sie nie pali ani od zolwia ani od zajaca.Czy podczas wymontowania tego czujnika takie cuda sie dzieja?
Czy powie mi ktoś wtyczka A podlaczona do sterownika to ona daje sygnal na kontrolki? Bo chce ominac calkowicie ten sterownik i przerobic inaczej
Dodano po 9 [minuty]:
Chce zrobic tak ze podczas odpalenia zeby dzialal mi zolw ale jak przekrocze predkosc to zeby przelanczal sie na zajaca automatycznie i jak predkosc spadnie to na zajaca i tylko nie wiem czy steruje ta wtyczka A bo napewno wtyczkę C i B musze odpiasc od sterownika.A blokada przedniego mostu zeby mi sie automatycznie zalanczala jak tylni nie bedzie dawal rady czyli jesli wlacze tylni i czujnik na przednim kole bedzie widzial ze kola sie obracaja to blokady nie wlaczy ale jak bedzie widzial ze kola sie nie obracaja to wtedy zeby mi zalaczylo przod.
Kolega ma strasznie duże wymagania no i ciekawe pomyły tylko że przełączanie z żółwia na zająca możne odbywać się tylko przy nieporuszającym się ciągniku dlatego producent wynalazca inżynier tego modelu zastosował czujnik na dźwigni od biegów działający tylko wtedy gdy jest luz na jakimś innym forum był już opisywany taki przypadek przełączenia z zająca na żółwia podczas jazdy koleś się pytał dlaczego rozerwało mu górny wałek w skrzyni
z automatycznym włączaniem przedniego napędy też nie widzę tego w jasnych barwach niejeden już zerwał tarczki od przedniego napędu włączając go podczas ciężkiej orki jak pługi trzymały ciągnik na pełnych obrotach a wtedy włączymy napęd sto razy się uda za za sto pierwszym pójdą tarczki
Skoro koledzy tak mówicie i ze beda takie objawy to jednak przerobie na same przekazniki. Bo z kolega taki mielismy pomysl aby go przerobic na full automat,ale jednak chyba nam to nie wyjdzie.Ale dzieki wam za podpowiedzi i zamykam ten temat i robie na przekazniki z przelacznikami.