Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lenovo IdeaPad Z710 - Potrzebny wsad BIOS

19 Gru 2014 14:34 1932 10
  • Poziom 14  
    Poszukuję wsadu bios z tego modelu laptopa.

    Niestety ten na elvikomie uwalił mi płytę totalnie. Teraz mam tak, ze po włożeniu baterii lub zasilacza, zapala się power i wszystko jest zimne, płyta umarła. Przywrócenie starego bios nie daje zmian, a wcześniej płyta odpalała się i był obraz na zewn monitorze.
  • Spec od komputerów
    Wrzuć zgrany i wgrany wsad.
    Oznaczenie i obsada?
  • Poziom 14  
    Boro dzięki za odpowiedź. Dziś już nie mam dostępu do płyty dlatego nie mogłem już napisać numerów, jutro je zczytam i zapodam wszystko.

    To co mogę w tej chwili napisać to ku przestrodze zamieszczam link do felernych biosów które uśmierciły płytę: http://www.elvikom.pl/post129391.html#p129391

    Pozdro
  • Poziom 27  
    Skoro wgrałeś stary wsad i dalej masz to samo to nie wina biosu, tylko coś Ci się zepsuło, nie przesunęła się jakaś drobnica przy kości?
  • Poziom 14  
    Nic się nie przesunęło, jestem bardzo dokładny i ostrożny, robię wszystko starannie, sprawdzałem zresztą pod mikroskopem bo też pomyślałem że może się coś przesunęło, ale nic. Stało się to dokładnie po wgraniu biosu. Płyta przestała kompletnie reagować na przycisk POWER, włącza się sama po zapodaniu zasilania, nie można jej także wyłączyć przyciskiem POWER.

    Podaję wszystkie numery z płyty:
    DUMBO2 tmt ya-4a1
    13107594
    rev 2.1
    94v-0
    e114139
    1408

    zgrany i wgrany wsad BIOS w załączniku
  • Poziom 14  
    Jakieś pomysły?
  • Spec od komputerów
    centrumnapraw napisał:
    Jakieś pomysły?

    Zacznijmy od początku:
    Z jaki objawami dostałeś płytę?
    Co wskazywało na problem z biosem?

    Nie spotkałem się z przypadkiem uszkodzenia płyty po wgraniu niewłaściwego wsadu.
  • Poziom 14  
    Sytuacja z płytą była taka, że płyta nie miała obrazu, na zewn monitorze był. Obraz po HDMI także był, więc grafikę wstępnie wykluczyłem. Matrycę także podmieniałem. Przekazano mi że na płytę został wgrany zły bios, właściciel podobno bawił się biosem, więc chciałem przywrócić oryginalny żeby wykluczyć zły wsad.
  • Poziom 27  
    Masz zasilanie KBC i kości BIOS?
  • Spec od komputerów
    centrumnapraw napisał:
    Sytuacja z płytą była taka, że płyta nie miała obrazu, na zewn monitorze był. Obraz po HDMI także był, więc grafikę wstępnie wykluczyłem.

    Taki objaw nie wyklucza z kręgu podejrzeń grafiki.

    centrumnapraw napisał:
    Przekazano mi że na płytę został wgrany zły bios, właściciel podobno bawił się biosem, więc chciałem przywrócić oryginalny żeby wykluczyć zły wsad.

    Przy takich objawach bios to 3%.

    Tym bardziej mnie zastawia fakt że po przywróceniu oryginalnego wsadu biosu
    objawy są takie jak opisałeś.
    Zweryfikuj jeszcze raz poprawność wgrania wsadów.
    Istnieje również duże prawdopodobieństwo powstania innej usterki w trakcie naprawy.
    Innej opcji nie widzę.
  • Poziom 13  
    Bios sprawny, zaprogramowana płyta : DUMBO 2 (elastyczna złączka HDD) , grafika GeForce GT 740M N14P-GV2-B-A1