Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmywarka Electrolux ESL6251 - Blad I20

Vader-Vip 21 Dec 2014 16:48 17319 3
  • #1
    Vader-Vip
    Level 9  
    Witam.
    Wpierw przepraszam,jak nazwę coś nie tak,nie jestem specjalista w tej dziedzinie i od ponad 22 lat mieszkam poza Polska wiec proszę o wyrozumiałość.

    Mam zmywarkę Electrolux ESL 6251 i pokazuje błąd I20.

    Wszystko zaczęło sie od błędu I30 czyli wyciek,jak wyjąłem zmywarkę z mebli to okazało się,ze jest wyciek i to duży,pękł biały waz ten co łączy ogrzewacz wody z rurka co podaje wodę do górnego spryskiwacza.

    Rurkę z wężem kupiłem i wymieniłem,po podłączeniu wypaliło I20 ,wiem ze wcześniej całkowicie opróżniłem wodę i wyczytałem tu na forum aby zalać syfon,tak tez zrobiłem i wszystko zaczęło działać prawidłowo.

    Okazało sie jednak,ze mam drugi wyciek z lampki osiedleniowej bocznej... dobrze,ze zanim zamontowałem sprzęt to testowałem.



    Zakupiłem obudowę z uszczelka i nowa lampka i po wymianie podłączyłem ponownie,okazuje się jednak,ze wciąż mam błąd I20

    Wyczytałem aby zrobić reset i tak tez zrobiłem.

    Reset- przyciskałem przycisk 1 i 3 na wyłączonym zasilaniu i włączyłem zasilanie.... zaczęły migać lampki i wcisnąłem przycisk 2 po chwili był dźwięk i zaczęły świecić wszystkie przyciski i wyłączyłem zasilanie.

    Czyli reset zrobiłem poprawnie,niestety,wciąż mam I20 po 4 minutach.
    Zmywarka się załącza i wypompowuje wodę,potem trochę buczy i wody nie pobiera.

    Proszę o jakieś sugestie.

    Raz jeszcze przepraszam,jak nazywam cos nie fachowo
  • #2
    peter falk
    Home appliances specialist
    Sprawdź grzałkę na upływność, sprawdź, czy nie zamokło gniazdo czujnika temperatury i zabrudzenia oraz, czy nie zalało złączki na hydrostacie.
  • #3
    Vader-Vip
    Level 9  
    peter falk wrote:
    Sprawdź grzałkę na upływność.


    Witam.
    Nie za bardzo rozumiem "Sprawdź grzałkę na upływność".

    Hydrostat wymontowałem i wygląda,ze jest suchy,jak w niego dmuchnę w rurkę to słyszę kliknięcie.
    Czujnik temperatury tez nie został zalany,wymontowałem i jest tez czysty.
  • #4
    Vader-Vip
    Level 9  
    Temat można zamknąć, gdyż problemu już nie ma.

    Po całkowitym spuszczeniu wszelakiej wody i ponownym podłączeniu zmywarka zaczęła poprawnie pracować.