Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czy Karta graficzna ASUS Radeon R7 240 2GB 128bit HDMI nadaje się do gier?

wiktor3235 21 Dec 2014 17:55 2853 22
    wiktor3235
    Level 8  
    Dzień dobry.
    Chciałbym zamienić kartę graficzną w moim PC.
    Znalazłem taką:ASUS Radeon R7 240 2GB 128bit HDMI
    I chciałbym wiedzieć czy poradziła by sobie z grami.
    opis:
    Taktowanie procesora 730 MHz
    Taktowanie pamięci 900 MHz
    Pamięć DDR3 128-bit 2 GB
    PCI Express 3.0
    Wyjścia VGA, DVI, HDMI
    Obsługa DirectX 11.2, OpenGL 4.3
    Gwarancja 36 miesięcy
    A dokładniejszy opis to można wpisać nazwe na allegro.Przepraszam ze nie napisalem ale nie mialem czasu.
    alien90fr
    Level 26  
    Podaj może resztę podzespołów Twojego pc jaki masz zasilacz, procesor itp..
    wiktor3235
    Level 8  
    Procesor to intel pentium 1,8 ghz chya 2 rdzeniowy.Zasilacza nie wiem a jak bedzie bardzo potrzebny to moge rozkrecic i zobaczyc.
    Pamięć RAM GOODRAM PLAY 4GB 1600Mhz CL9 DDR3 BLACK.
    andrzej55
    Level 36  
    Wklej wszystkie zakładki programu CPU-Z. Zasilacz musisz koniecznie zidentyfikować. Taka karta nadaje się do grania na 15', 17' monitorze.
    młody14
    Level 37  
    andrzej55 wrote:
    Zasilacz musisz koniecznie zidentyfikować.

Przy takiej karcie to niekonieczne. Jej TDP to 30W więc w praktyce pewnie z 20W ciągnie.
    KAŻDY zasilacz poradzi sobie z takim obciążeniem, nawet Codegen :)

Odpowiadając na pytanie z tematu: Ta karta nie nadaje się do gier. Chyba że do jakichś starych lub w 1024x768.
    andrzej55
    Level 36  
    @młody14 pytam o zasilacz jeśli trzeba było by doradzić jakąś sensowniejszą z TDP 60-100W.
    wiktor3235
    Level 8  
    Nie wiem jaki to model ale wiem ze moc to 230W.
    witoj
    Level 30  
    Czytaj co chcą udzielające się w tym temacie osoby by sensownie doradzić ...
    ...zdjęcie naklejki z zasilacza daj
    młody14
    Level 37  
    230W? Musi to być bardzo stara konstrukcja.
    Proszę, zrób zdjęcie naklejki tego zasilacza.
    Chcę się upewnić czy podajesz prawidłową wartość, bo jeśli na prawdę Twój zasilacz ma tylko 230W, ciężko będzie wsadzić mu jakąś dodatkową kartę graficzną, bo może nie dać rady.
    wariato
    Level 43  
    Z takimi podzespołami i zasilaczem to ten komputer się kompletnie do gier nie nadaje, chyba że mowa o grach przeglądarkowych albo 2D.
    młody14
    Level 37  
    wariato wrote:
    Z takimi podzespołami i zasilaczem to ten komputer się kompletnie do gier nie nadaje, chyba że mowa o grach przeglądarkowych albo 2D.

Autor ma 4GB DDR3 więc jest szansa że jest to w miarę nowa platforma z której będzie się dało coś wykrzesać :)
    A moc zasilacza mógł po prostu źle przepisać...
    wiktor3235
    Level 8  
    Pisze AC 230V.
    Ale jak kozystalem z tego komputera jak mial 2gb ram ddr2 to takie gry jak euro truck symulator 2 to na najwyższych smigalo i nie bylo zadnych scinek.

Dodano po 4 [minuty]:

i karte graficzna ATI radeon 3870 hd series.A teraz chciałbym wymienić ram na 4gb o karte graficzna 2 gb
    wariato
    Level 43  
    wiktor3235 wrote:
    Pisze AC 230V.

Jest napisane... Poza tym AC 230V to napięcie zasilające. Czekamy na zdjęcie tego zasilacza.
    młody14
    Level 37  
    Nic już z tego nie rozumiem :D
    Domyślam się że nie tylko ja.
    Z tego co widzę chcesz wymienić dość dobrą kartę (HD 3870) na sporo słabszą (R7 240).
    Nie sugeruj się ilością MB/GB na karcie, bo to największy bład!

Proponuję dostosować temat do zasad obowiązujących w działach komputerowych, ponieważ moderator widząc to pewnie za głowę się łapie i chce usunąć :(
    :arrow: Zasady globalne obowiązujące w działach komputerowych.

BTW.
    wiktor3235 wrote:
    Pisze AC 230V.

To jest NAPIĘCIE wejściowe a nie jego moc. Zrób to o co zostałeś poproszony.
    Zdjęcie ułatwiło by sprawę a Ty niepotrzebnie kombinujesz przepisując kolejne, bezwartościowe informacje o zasilaniu.

Jeśli prosisz ludzi o pomoc, przedstaw wymagane przez nich informacje. Przecież to jaki masz zasilacz nie powie nam kim jesteś i gdzie mieszkasz :D
    O modelu płyty głównej też cisza...
    wiktor3235
    Level 8  
    No niestety nie mam takiej mozliwosci,ale dziękuje ze chcieliscie mi pomoc.
    A komputer najlepiej zaniose do sklepu komputerowego i tam mi wymienią ram i karte graficzna.

Dodano po 2 [minuty]:

czyli moja obecna karta graficzna jest lepsza od tej co chcialbym wymienic?
    wariato
    Level 43  
    wiktor3235 wrote:

Pod kilkoma względami tak. Wydajność ma lepszą ale nie ma nowszych technologii i ciągnie dużo więcej prądu od takiego R7 240. Jeśli składasz komputer zużywający jak najmniej energii i nie obchodzi cię wydajność to ta karta R7 jest dla ciebie.
    młody14
    Level 37  
    wiktor3235 wrote:
    wiktor3235 napisał:

Pod kilkoma względami tak. Wydajność ma lepszą ale nie ma nowszych technologii i ciągnie dużo więcej prądu od takiego R7 240. Jeśli składasz komputer zużywający jak najmniej energii i nie obchodzi cię wydajność to ta karta R7 jest dla ciebie.

Napisał przecież w temacie że chce kartę do gier.
    Na pewno w grach R7 240 nie będzie miała szans z HD3870. To że obsługuje kilka nowych technologii tj. DX 11 nowszy model shaderów na prawdę nic nie znaczy. To bardzo cieńka karta.
    wiktor3235
    Level 8  
    Mi bardziej zalezy na wydajnosci.Wiec po waszych opiniach pozostane przy hd3870.
    A czy jest sens wymieniac ram na 4 gb.Czy poprawi to wydajnosc?
    wariato
    Level 43  
    wiktor3235 wrote:
    A czy jest sens wymieniac ram na 4 gb.Czy poprawi to wydajnosc?

Przecież masz już 4GB. Ram nie da nic, wymiana grafiki pomoże.
    wiktor3235
    Level 8  
    w opisie mojego pc napisalem ze mam 4 gb ale nadal mam 2 gb a napisalem tak bo mialem wymieniac tez karte graficzna i chcialem zebyscie wiedzieli :)
    wariato
    Level 43  
    To dokup kolejny moduł 2GB, łącznie da 4GB.
    wiktor3235
    Level 8  
    no tak planowalem ale wlasnie mi sie spalila jedna kosc ram i dokupie 4 i doleoze ten co mi zostal i bede mial 5 gb ram.

Dodano po 57 [sekundy]:

Ale jak doloze ten ram to beda lepiej gry chodzily it. czy to nie ma sensu?
    wariato
    Level 43  
    Gry nie będą lepiej chodzić bo masz słabą i starą grafikę.