Mam następujacy problem.
Do routera ADSL chciałem podlaczyc po kablu kolejny router xDSL(oba marki TP-link), aby rozesłać sygnał w drugim budynku.
Z budynku do budynku jest puszczona skretka, Internet dziala po podlaczeniu kabla do routera ADSL i portu Ethernet komputera.
Nie dziala natomiast po podlaczeniu routera ADSL z routerem xDSL – oczywiście kabel podlaczony do portu WAN.
Router ADSL 192.168.1.1
Router xDSL
-próbowałem ustawic mu adres 10.0.0.2 lub 192.168.101.1
-WAN ustawiony na DHCP lub recznie 192.168.1.96 lub 192.168.1.111
-DNS ustawiony wpisany z reki.
-nawet sklonowalem adres mac z kompa na którym dziala Internet.
Niestety, router xDSL w ogole nie widzi routera ADSL… Po ustawienu portu WAN na DHCP w ogole nie przydziela adresu.
Co moglem pominac? Czy to moze byc wina kabla? Może zmnejszyc MTU z 1500 na mniejsza wartosc.
Dlaczego Internet dziala po DHCP przez karte sieciowa, a przez router xDSL nie?
Do routera ADSL chciałem podlaczyc po kablu kolejny router xDSL(oba marki TP-link), aby rozesłać sygnał w drugim budynku.
Z budynku do budynku jest puszczona skretka, Internet dziala po podlaczeniu kabla do routera ADSL i portu Ethernet komputera.
Nie dziala natomiast po podlaczeniu routera ADSL z routerem xDSL – oczywiście kabel podlaczony do portu WAN.
Router ADSL 192.168.1.1
Router xDSL
-próbowałem ustawic mu adres 10.0.0.2 lub 192.168.101.1
-WAN ustawiony na DHCP lub recznie 192.168.1.96 lub 192.168.1.111
-DNS ustawiony wpisany z reki.
-nawet sklonowalem adres mac z kompa na którym dziala Internet.
Niestety, router xDSL w ogole nie widzi routera ADSL… Po ustawienu portu WAN na DHCP w ogole nie przydziela adresu.
Co moglem pominac? Czy to moze byc wina kabla? Może zmnejszyc MTU z 1500 na mniejsza wartosc.
Dlaczego Internet dziala po DHCP przez karte sieciowa, a przez router xDSL nie?