Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Jak uruchomić lodówkę na "krótko?"

Jakub365 23 Gru 2014 07:11 9297 14
  • #1 23 Gru 2014 07:11
    Jakub365
    Poziom 20  

    Witam. Padł mi moduł w lodówce Ariston BCB 333. Udało podłączyć mi się sprężarkę tak, że pracuje cały czas, ale zamontowałem czasomierz i jest dobrze, lecz problem w tym, że mrozi tylko dół w jaki sposób powinienem to podpiąć, aby chodziła też góra?
    Proszę o pomoc ponieważ na moduł muszę czekać 30 dni, a teraz Wigilia i nie ma gdzie jedzenia trzymać, bo na zewnątrz +13stopni:(

    1 14
  • #2 23 Gru 2014 07:44
    jack63
    Poziom 41  

    Jakub365 napisał:
    mrozi tylko dół w jaki sposób powinienem to podpiąć, aby chodziła też góra?

    Sorki ale typ lodówki mi nic nie mówi.
    Pytania pomocnicze:
    1. Ile sprężarek ma lodówka?
    2. Jak realizowany jest obieg powietrza w komorach ? Grawitacyjnie czy wentylatorem?
    3. Czy jest wspólny obieg i klapki regulujące?

    1
  • #3 23 Gru 2014 20:58
    Jakub365
    Poziom 20  

    1.sprężarka jest tylko jedna(chyba) stoi na dole takie coś czarne i inna od tego rurki różne i kable.
    2. w lodówce jest na górze jakiś wentylator
    3. są 2 pokrętła i reguluję się temperaturę zamrażarki i lodówki, mogę ustawić tak, że zamrażalnik pracuje cały czas, a górę mogę wyłączyć, lecz odwrotnie już się nie da.

    1
  • #4 23 Gru 2014 21:54
    jack63
    Poziom 41  

    Jakub365 napisał:
    .sprężarka jest tylko jedna(chyba) stoi na dole takie coś czarne i inna od tego rurki rużne i kable.

    Chyba to pchła jak mówili Rosjanie.
    Co to jest: "czarne i inna" ???
    Nie wiem jak można w lodówce z jedną sprężarką z grawitacyjnym parownikiem mieć różne temp na górze i na dole? Czy jest zawór przełączający?
    Dla mnie to jakaś ściema. Ale do wszystkiego można dojść.
    Dlaczego wymieniasz moduł elektroniki?
    Daj dobre zdjęcia modułu a podłączonymi kablami i zdjęcia sprężarki

    0
  • #5 23 Gru 2014 22:34
    Jakub365
    Poziom 20  

    Pierwsze zdjęcie przedstawia podłączenie na poprzez przełącznik czyli bez podpinania panelu sterowania. Jedynie ta biała kostka wsadzona jest na sprężarkę z której wystają 3 bolce inaczej sprężarka się nie załącza. Gdy jest tak podpięte pracuje cały czas lecz tylko mrozi zamrażalnik góra chłodzi w ogóle.

    Na drugim zdjęciu są 2 rurki od sprężarki, ta na dole jest zimna, a górna dość ciepła.

    Na trzecim zdjęciu pokazane jest podłączenie z modułem, lecz bez pstryczka. Oddałem panel sterujący do serwisu AGD wymienili 2 rezystory oraz jakieś zabezpieczenie, teraz przynajmniej na panelu pokazuje mi ikonki od lodówki, oraz napisy OFF, który mogę zmienić na temp, lecz kiedy ustawiam daną temp. lub włączam lodówkę słychać jak próbuje wystartować, czyli takie specyficzne "cyk" lecz w tym momencie gaśnie wszystko na panelu sterowania po sekundzie znowu panel działa i kiedy lodówka znowu próbuje wystartować znowu gaśnie.
    Wcześniej przed serwisem panel w ogóle się nie włączał i lodówka nawet nie próbowała wystartować.

    Jak uruchomić lodówkę na "krótko?" Jak uruchomić lodówkę na "krótko?" Jak uruchomić lodówkę na "krótko?"


    Serwis Ariston nawet nic nie chce pomóc telefonicznie, udzielić jakieś wskazówki rady nic! Jedynie mówią, że jak chcę się czegoś dowiedzieć przyślą technika koszt 120zł za przyjazd i diagnoze:/

    1
  • #6 23 Gru 2014 23:41
    jack63
    Poziom 41  

    Wybacz ale nie interesują mnie twoje kombinacje z podłączeniem sprężarki na krótko.
    Chcę poznać ten sprzęt aby ci kompetentnie doradzić a ty zamiast pomóc to przeszkadzasz.
    Miałeś dać zdjecia tyłu lodówki a robisz zdjęcia swoich palców.
    Gdzie zdjęcia modułu?
    Co to jest to czarne do którego dochodzą rurki miedziane i kable? Daj zbliżenia i ew. odpisz to co jest na tym napisane.
    Zostaw w spokoju aparat rozruchowy sprężarki. Jeszcze go uszkodzisz.

    0
  • #7 24 Gru 2014 00:18
    Jakub365
    Poziom 20  

    Mam nadzieję, że teraz jest bardziej wyraźne:)
    Dodam, że kiedy lodówka próbuje się włączyć to "pykanie" dochodzi z modułu i on wtedy gaśnie i po chwili zapala się na nowo i tak w kółko. Jak uruchomić lodówkę na "krótko?" Jak uruchomić lodówkę na "krótko?" Jak uruchomić lodówkę na "krótko?" Jak uruchomić lodówkę na "krótko?" Jak uruchomić lodówkę na "krótko?" Jak uruchomić lodówkę na "krótko?" Jak uruchomić lodówkę na "krótko?" Jak uruchomić lodówkę na "krótko?"





    Dodano po 3 [minuty]:

    moduł
    Jak uruchomić lodówkę na "krótko?" Jak uruchomić lodówkę na "krótko?" Jak uruchomić lodówkę na "krótko?" Jak uruchomić lodówkę na "krótko?" Jak uruchomić lodówkę na "krótko?" Jak uruchomić lodówkę na "krótko?"

    0
  • #8 24 Gru 2014 01:03
    REVISOR
    Poziom 25  

    Czyżbyś miał dwa parowniki oddzielnie dla zamrażarki i komory chłodniczej?
    Na zdjęciu trochę zasłonięte są te cienkie rurki- kapilary działające jak zawór rozprężny, moje podejrzenia są bardzo niepewne ale mogło dojść do zatkania jednej z kapilary, tej od komory chłodniczej i zapewne elektronika ześwirowała, a agregat ma ciężej wystartować bo jedna z kapilar zatkana.
    Od razu wyjaśniam że nie jestem specem od serwisu lodówek ale czasem coś tam w nich dłubałem a że nikt kompetentny nie odpowiada to cóż. Jak druga kapilara zatkana to nic nie zrobisz. Jeżeli agregat pracuje a zimny jest tylko zamrażalnik a góra nie to wszystko jasne i jest jest jak wyżej.

    1
  • #9 24 Gru 2014 07:37
    Jakub365
    Poziom 20  

    wrócę z pracy zrobię zdjęcie rurek dokładniej.
    Myślisz, że mogły zapchać się te rurki? Przed spaleniem modułu góra normalnie chłodziła, jedynie spaliły się 2 rezystory, które elektryk wymienił, ale dalej w czymś jest problem, bo lodówka nie chce wystartować i pytanko czy na pewno 2 rezystory były upalone czy coś jeszcze większego poszło w module:/

    0
  • #10 24 Gru 2014 08:11
    jack63
    Poziom 41  

    REVISOR napisał:
    że nikt kompetentny nie odpowiada

    Może Ty się nie czujesz kompetentny, ale jak tak.
    Co można wymyślić w lodóweczce??? Przecież to najbardziej prostacki układ chłodniczy.
    W tej troszkę nazdziwiali. Są dwa parowniki a nie jeden. Są szanse na rózne temp w komorach.
    Clue sprawy to zawór na kapilarach. Prawdopodobnie wystarczy go zasilić i komora chłodnicza ruszy. @Jakub365 podłącz ten zawór równolegle do zasilania sprężarki i zobacz co się dzieje.
    Płyta sterująca to tez prostactwo. Pewnie padły kondensatory szeregowe (szare kostki) i sa problemy z zasilaniem. Podejrzany jest też elektrolit C12. Choć lepiej wymienić wszystkie.
    Jeżeli procesor przeżył to płyta jest do naprawy. Może element terowania tym zaworem jest uszkodzony lub cewka zaworu. Trzeba zmierzyć rezystancję.
    Nie wiem ile kosztuje ta płyta, ale pewnie "za dużo". Jak zawór jest uszkodzony to wymiana płyty nie pomoże.
    PS. Sprężarka jest wyposażona w proste urządzenie rozruchowe z termistorem PCT (ok 20-30 om w stanie zimnym). Przy takim "rozruszniku" NIE WOLNO zbyt często włączać sprężarki. Między jednym włączeniem a kolejnym musi upłynąć min 3 minuty. Chodzi o to aby termistor wystygł i zmniejszył swoją rezystancję do poziomu pozwalającego na przepływ odpowiedniego prądu w fazie rozruchowej silnika.
    Dodatkowo wyrównują się cisnienia ułatwiając start sprężarki.

    1
  • #11 24 Gru 2014 23:22
    Jakub365
    Poziom 20  

    Jack63 o który zawór Ci chodzi, bo nie chciałbym czegoś, źle podłączyć, a już raz to zrobiłem i korki wypaliło ;/ i chodzi o podłączenie do tej kostki co wsuwa się na sprężarkilę?
    Wesołych Świąt ;)

    1
  • #12 30 Gru 2014 08:09
    jack63
    Poziom 41  

    Jak masz takie problemy z lokalizacją zaworu to może sobie odpuść?
    Miernik masz?
    Zawór jest na 5-tym zdjęciu w górnym rzędzie. Wychodzą z niego kable :niebieski i czerwony.
    Powinieneś zmierzyć rezystancję między tymi kablami.
    Wypnij z płyty. Pewnie jest jakaś kostka/złączki?
    Niebieski do N czerwony do L.
    Uważaj! Wszystko może być pod napięciem 230VAC!!!
    Prawdopodobnie zawór "przełącza" kapilary (takie rureczki miedziane) parowników.
    Jeżeli zawór jest sprawny a układzie chłodniczym jest czynnik (uwaga: palny gaz!) to powinna zacząć chłodzić komora chłodziarki.
    Nawet jak to uruchomisz, to bez układu sterującego nie utrzymasz temperatur w chłodziarce i zamrażarce.
    Mało tego przy złych nastawach czasówki, bo pewnie z niej skorzystałeś wcześniej, możesz zamrozić żywność lub nawet uszkodzić układ chłodniczy.

    1
  • Pomocny post
    #13 30 Gru 2014 16:14
    iskrownik
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Jakub za dużo zmiennych musiałbyś byś monitować żeby nie zaszkodzić żywności i sprzętowi. Odwalił ktoś fuchę nie wymieniając C5 i zamiast L1 wstawił rezystor 3,3kohm, po drodze jak sądzę w trakcie eksperymentów uszkadzając R23 i mosfeta przetwornicy. Ehh... a teraz trzeba na nowy moduł czekać .

    0
  • #14 30 Gru 2014 18:08
    Jakub365
    Poziom 20  

    Jeśli to moduł na 100% to 400zł jestem w stanie wydać, ale co jeśli kupię moduł, a okaże się, że jest zepsute coś jeszcze? Albo coś co np. pali ten moduł:/

    Jack63 podłączyłem te kable Niebieski do N i czerwony do L sprężarka pracuje, zamrażarka dalej mrozi, ale lodówka nadal nie chłodzi. Wydaję mi się, że te kabelki wychodzą do modułu(panelu sterowania, a skoro go nie ma to chyba nie jest w stanie zacząć chłodzić góra?

    Nie wiem już co robić, czy oddać jeszcze komuś moduł do naprawienia? Jeden serwisant AGD powiedział, że może mi wymieniać w ciemno elementy z modułu, które najczęściej się psują, ale czy uda mu się to naprawić do gwarancji nie daję, a 50zł chce wziąć.
    Serwis woła 120zł za sama diagnozę co jeśli stwierdzą, że to moduł i coś jeszcze, a okaże się kolejna rzecz, której nie zobaczyli? będe stratny na częściach oraz ich usłudze;/
    Może po prostu dla świętego spokoju kupić nową lodówkę? Teraz są ratki 0% to dając 40zł miesięcznie nie odczuje się tego, a przynajmniej nowy sprzęt z 5letnią gwarancją. Jak uważacie?

    0
  • Pomocny post
    #15 30 Gru 2014 21:39
    ROBSON33
    Moderator AGD

    Jakub365 napisał:
    podłączyłem te kable Niebieski do N i czerwony do L sprężarka pracuje, zamrażarka dalej mrozi, ale lodówka nadal nie chłodzi.


    I tak ma być, dopóki moduł nie poda impulsu na zawór to chłodziarka nie będzie pracowała.

    Jakub365 napisał:
    Jeśli to moduł na 100% to 400zł jestem w stanie wydać, ale co jeśli kupię moduł, a okaże się, że jest zepsute coś jeszcze?


    Kolego taka usterka to chleb powszedni, naprawa przeważnie waha się między 200 a 300zł i to bez wymiany modułu.

    Lecz teraz po twoich eksperymentach to już raczej bez wymiany modułu się nie obejdzie :(

    Czytając twoje posty radzę to zlecić komuś kto się tym zajmuje zawodowo lub udać się po nową lodówkę.
    Na forum możemy pomagać lecz pod warunkiem że osoba której pomagamy zna chociaż podstawy i orientuje się co robi.

    Biorąc pod uwagę powyższe temat został wyczerpany.

    Jak uruchomić lodówkę na "krótko?"

    0