Witam
Od jakiegoś czasu chciałem zrobić, coś na wzór moich JBL L112, która to będzie pełniła rolę kolumny centralnej w moim kinie domowym. Po ściągnięciu schematu zwrotnicy, zamówiłem potrzebne elementy, niestety narazie nie jestem w stanie zamówić regulatorów L-PAD, ponieważ nie posiadam karty kredytowej, ani konta PayPal. Obecnie nie jest to problem, ponieważ po-prostu zmostkowałem wyprowadzenia na płytce tak, aby grały średniotonowiec i wysokotonowiec. Do budowy użyłem płyty mdf 23mm, a do wygłuszenia wełny owczej. Płyty klejone na klej pattex, do pomalowania frontu i tyłu zużyłem puszkę lakieru, jako podkład do wyrównania i dwie puszki farby w spreju czarny mat. Boki zostały oklejone fornirem etimoe. Pierwszy raz miałem styczność z fornirem, więc proszę o wyrozumiałość w szczególności, że nie zauważyłem jak górny ścisk się poluzował i okleina się trochę pofałdowała. Po oklejeniu został polakierowany, lakierem w spreju.
Kolumna gra tak jak trzeba i jestem bardzo zadowolony z brzmienia. Do zrobienia pozostała jeszcze tylko maskownica, ale to już po nowym roku.
Kosztorys:
głośniki :
wysoko tonowy - T.STX.4.1.250.8.F.A.PC.X 130zł
średnio tonowy: M.STX.5.1.150.8.F.S.MC.X 63zł
nisko tonowy: W.STX.12.2.500.8.F.S.MC 141zł
Cewki kondensatory i rezystory 380zł
kondensatory Monacor
cewki Jantzen Audio w tym jedna taśmowa
rezystory Monacor
Płyta z pocięciem 87zł
fornir 36 za 1m2
wełna owcza 34zł
Terminal głośnikowy Jantzen Audio 817 25zł
Monacor CC-10/SW Materiał na maskownice 140 x 75 49zł
inne około 100zł
całość około 1045zł ( bez regulatorów L-Pad)

Cool? Ranking DIY