Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

vba makro - combobox nie zapis danych do komorek vba

a_darecky 23 Gru 2014 19:53 1050 12
  • #1 23 Gru 2014 19:53
    a_darecky
    Poziom 8  

    Witam

    witam Prosze o pomoc mam combobox ktory z arkusza1 pierwszego pobiera mi tylko jedna kolumne pierwsza. i przypisuje do D2:D20000 jak napisac i zmodyfikowac makro żeby combo zapisywalo dane w zakresie trzech kolumn oraz pokazywało te dane w tym boxie.



    przyklad w zalaczniku.

    Bardzo dziekuje za pomoc!!

    0 12
  • #2 25 Gru 2014 09:52
    a_darecky
    Poziom 8  

    Pomoże ktoś??

    1
  • #3 25 Gru 2014 11:48
    adamas_nt
    Moderator Programowanie

    A list do Gwiazdora (i żeby zawsze na moje posty odpowiadali) napisałeś? :)

    Prościej chyba już się nie da.
    1. zadeklarowałem zmienną globalną (kolumna) w Module1 - przypisanie w kodzie arkusza
    2. którą podstawiłem w 'Initialize' UserForm2
    3. Wesołych Świąt
    4. Pozdrawiam

    0
  • #4 25 Gru 2014 12:51
    a_darecky
    Poziom 8  

    Dzieki wielkie!. Tylko bardziej mi chodzilo zeby combo pakazywało trzy kolumny naraz i zeby wklejało do trzech kolumn tez naraz :)

    0
  • #5 25 Gru 2014 13:31
    adamas_nt
    Moderator Programowanie

    Przecież to podręcznikowe zadanie dla warunkowego WYSZUKAJ.PIONOWO :)

    0
  • #6 25 Gru 2014 13:36
    PRL
    Poziom 34  

    Cytat:
    Tylko bardziej mi chodzilo zeby combo pakazywało trzy kolumny naraz i zeby wklejało do trzech kolumn tez naraz


    O to chodzi?

    vba makro - combobox nie zapis danych do komorek vba

    0
  • #7 25 Gru 2014 14:54
    a_darecky
    Poziom 8  

    PRL - tak dokładnie o to chodzi , vlookup ok,ale wtedy bede musiał szukać po całej kolumnie. Jak nie znajdzie, wyświetli mi 0. Nie chcę vlookup :)

    0
  • #8 25 Gru 2014 19:46
    PRL
    Poziom 34  

    Podany przeze mnie obraz jest z Akcesa.
    O ile się orientuję, to Excel nie daje możliwości użycia więcej niż jednej kolumny (może się mylę).
    Jeżeli nie, to musisz poskładać dane z 3 kolumn rozdzielając je np. '|', a następnie po wybraniu pozycji z listy odpowiednio rozdzielić.

    0
  • #9 25 Gru 2014 20:05
    adamas_nt
    Moderator Programowanie

    PRL napisał:
    Jeżeli nie, to musisz poskładać dane z 3 kolumn rozdzielając je np. '|'
    Nie tak znowu daleko (w takim przypadku) Excelowi od Access'a...

    Przypisanie przeniosłem z Close do Change.

    0
  • #11 25 Gru 2014 21:19
    adamas_nt
    Moderator Programowanie

    U mnie combo, przy wybieraniu, wygląda tak:

    vba makro - combobox nie zapis danych do komorek vba

    Co namieszałeś?

    0
  • #12 25 Gru 2014 21:26
    a_darecky
    Poziom 8  

    No tak zgadza sie u mnie tez tak wyglada. ale jak wyszukasz z klawiatury dodasz troszke pozycji to wyskakuje error przy szukaniu ...

    0
  • #13 26 Gru 2014 06:26
    PRL
    Poziom 34  

    Cytat:
    Nie tak znowu daleko (w takim przypadku) Excelowi od Access'a...


    No właśnie Adam nie wiedziałem, że w Excelu jest:

    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Człowiek uczy się całe życie.:)

    0