Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

vba makro - combobox nie zapis danych do komorek vba

23 Gru 2014 19:53 1179 12
  • Poziom 9  
    Witam

    witam Prosze o pomoc mam combobox ktory z arkusza1 pierwszego pobiera mi tylko jedna kolumne pierwsza. i przypisuje do D2:D20000 jak napisac i zmodyfikowac makro żeby combo zapisywalo dane w zakresie trzech kolumn oraz pokazywało te dane w tym boxie.



    przyklad w zalaczniku.

    Bardzo dziekuje za pomoc!!
  • Poziom 9  
    Pomoże ktoś??
  • Moderator Programowanie
    A list do Gwiazdora (i żeby zawsze na moje posty odpowiadali) napisałeś? :)

    Prościej chyba już się nie da.
    1. zadeklarowałem zmienną globalną (kolumna) w Module1 - przypisanie w kodzie arkusza
    2. którą podstawiłem w 'Initialize' UserForm2
    3. Wesołych Świąt
    4. Pozdrawiam
  • Poziom 9  
    Dzieki wielkie!. Tylko bardziej mi chodzilo zeby combo pakazywało trzy kolumny naraz i zeby wklejało do trzech kolumn tez naraz :)
  • Moderator Programowanie
    Przecież to podręcznikowe zadanie dla warunkowego WYSZUKAJ.PIONOWO :)
  • Poziom 38  
    Cytat:
    Tylko bardziej mi chodzilo zeby combo pakazywało trzy kolumny naraz i zeby wklejało do trzech kolumn tez naraz


    O to chodzi?

    vba makro - combobox nie zapis danych do komorek vba
  • Poziom 9  
    PRL - tak dokładnie o to chodzi , vlookup ok,ale wtedy bede musiał szukać po całej kolumnie. Jak nie znajdzie, wyświetli mi 0. Nie chcę vlookup :)
  • Poziom 38  
    Podany przeze mnie obraz jest z Akcesa.
    O ile się orientuję, to Excel nie daje możliwości użycia więcej niż jednej kolumny (może się mylę).
    Jeżeli nie, to musisz poskładać dane z 3 kolumn rozdzielając je np. '|', a następnie po wybraniu pozycji z listy odpowiednio rozdzielić.
  • Moderator Programowanie
    PRL napisał:
    Jeżeli nie, to musisz poskładać dane z 3 kolumn rozdzielając je np. '|'
    Nie tak znowu daleko (w takim przypadku) Excelowi od Access'a...

    Przypisanie przeniosłem z Close do Change.
  • Moderator Programowanie
    U mnie combo, przy wybieraniu, wygląda tak:

    vba makro - combobox nie zapis danych do komorek vba

    Co namieszałeś?
  • Poziom 9  
    No tak zgadza sie u mnie tez tak wyglada. ale jak wyszukasz z klawiatury dodasz troszke pozycji to wyskakuje error przy szukaniu ...
  • Poziom 38  
    Cytat:
    Nie tak znowu daleko (w takim przypadku) Excelowi od Access'a...


    No właśnie Adam nie wiedziałem, że w Excelu jest:

    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Człowiek uczy się całe życie.:)