Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Blue screeny w trakcie uruchamiania komputera

_mazur_ 24 Gru 2014 12:45 1239 21
  • #1 24 Gru 2014 12:45
    _mazur_
    Poziom 14  

    Witam,

    Od jakiegoś czasu, w trakcie pracy na komputerze, słuchania muzyki, czy oglądania TV poprzez tuner usb komputer się restartował, wyrzucał blue screen i restart. Zdarzało się to raz na kilka dni. Przy ponownym uruchomieniu przeważnie startował normalnie.

    Niestety problem zaczął się pojawiać coraz częściej, blue screen wywalało nawet kilka razy w ciągu dnia, coraz częściej również podczas ponownego rozruchu.

    Ostatnimi czasy przy pierwszym uruchomieniu komputera, ten nie reagował. Słychać że zaczął pracować, ale beż żadnego efektu, monitor pozostawał czarny, jakby nie uruchamiał się bios. Dopiero po zrestartowaniu uruchamiał się poprawnie, ale nie zapominając o blue screenach gdy już się wreszcie uruchomił.

    Od dwóch dni nie mogę go uruchomić wcale. Blue screeny w trakcie ładowania Windowsa, restart i tak cały czas. Próbowałem w trybie awaryjnym, po uruchomieniu, gdy myślałem że już się uda, moim oczom ukazał się kolejny blue screen. Po raz kolejny nic z tego.

    Dysk podłączyłem pod inna jednostkę stacjonarną, wszystko jest ok przy pierwszym uruchomieniu, przez pół godziny działa jak należy.

    W ciągu kilkunastu minut walki z komputerem zrobiłem kilka zdjęć błędów, w większości o innym kodzie.

    Jeśli macie pomysły jak rozwiązać ten problem, byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie.


    Blue screeny w trakcie uruchamiania komputera Blue screeny w trakcie uruchamiania komputera Blue screeny w trakcie uruchamiania komputera Blue screeny w trakcie uruchamiania komputera Blue screeny w trakcie uruchamiania komputera Blue screeny w trakcie uruchamiania komputera

    Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt wszystkim użytkownikom tego forum.
    Paweł

  • Ups
  • #2 24 Gru 2014 13:10
    Epox
    Poziom 38  

    Pełna specyfikacja PC wraz z zasilaczem na początek.

  • Ups
  • #3 24 Gru 2014 16:49
    winmap
    Poziom 30  

    Błędy wskazują ogólnie na problemy ze sprzętem. Podaj jak wyżej specyfikację i wrzuć SMART dysku.

  • #4 02 Sty 2015 14:12
    _mazur_
    Poziom 14  

    Dzięki za odpowiedzi. Po Świętach postaram się zamieścić informacje, o ile uda mi się w końcu uruchomić komputer.

    Jeszcze raz, Zdrowych i Wesołych :-)

    Edit:

    Witam ponownie

    Niestety nie udało mi się uruchomić komputera. Cały czas wyrzuca błędy podczas ładowania windowsa.

    Urządzenie do naprawy nie wynajduje problemu.
    Narzędzie do sprawdzania pamięci ram również nic nie wykryło. Wiem, że jest to słaby sposób i są lepsze programy do diagnozy, ale niestety bez uruchomienia komputera sie nie uda.

    Wrzucam zdjęcie z informacjami o systemie i zasilaczu

    Blue screeny w trakcie uruchamiania komputera Blue screeny w trakcie uruchamiania komputera

    Karta graficzna to Palit GT 610 2048M
    Płyta główna MSI MS 7383 ver. 1.0

  • #5 02 Sty 2015 20:08
    winmap
    Poziom 30  

    Zasilacz bombowy.
    Otwórz go i sprawdz czy się nic nie rozlewa, puchną kondensatory...

  • Ups
  • #6 02 Sty 2015 20:18
    Epox
    Poziom 38  

    winmap napisał:
    Zasilacz bombowy.
    Otwórz go i sprawdz czy się nic nie rozlewa, puchną kondensatory...
    Tak czy tak zasilacz do utylizacji... Sprawdzi kolega stan kondensatorów na płycie głównej.

    Blue screeny w trakcie uruchamiania komputera

  • #7 02 Sty 2015 20:36
    winmap
    Poziom 30  

    Jak kolega wyżej. Zapomniałem wspomnieć. Zasilacz lipny, więc mógł Ci uszkodzić kondensatory na płycie.

  • #8 03 Sty 2015 09:50
    _mazur_
    Poziom 14  

    A więc tak, kondensatory na płycie wyglądają na nieuszkodzone.

    Blue screeny w trakcie uruchamiania komputera Blue screeny w trakcie uruchamiania komputera


    Otworzyłem również zasilacz, na pierwszy rzut oka wygląda ok, ale po przyjrzeniu się coś zwróciło moją uwagę. Na zdjęciach są zaznaczone pewne elementy, mam wrażenie, że nie wyglądają tak jak powinny.

    Blue screeny w trakcie uruchamiania komputera Blue screeny w trakcie uruchamiania komputera Blue screeny w trakcie uruchamiania komputera Blue screeny w trakcie uruchamiania komputera

    Co o tym myślicie?

  • #9 03 Sty 2015 10:14
    winmap
    Poziom 30  

    Zasilacz się sypie. Zmień go zanim na dobre uwalisz komputer.

  • #10 03 Sty 2015 15:08
    _mazur_
    Poziom 14  

    Na jakiej podstawie to stwierdziłeś ? Jest to widoczne na zdjęciach czy tak dla zasady lepiej go zmienić. Chciałbym się przy okazji nauczyć czegoś nowego.

    Nie wiem czemu ale mam obawy że wymiana zasilacza nie rozwiąże wszystkich problemów, ale może pomożecie z dopasowaniem reszty podzespołów przy składaniu nowej jednostki centralnej.

    Jaki zasilacz polecicie do aktualnego sprzętu ?

    Pozdrawiam

  • #11 03 Sty 2015 16:11
    DriverMSG
    Admin grupy komputery

    _mazur_ napisał:
    Otworzyłem również zasilacz, na pierwszy rzut oka wygląda ok
    Wykonaj pomiar napięć.
    _mazur_ napisał:
    Jaki zasilacz polecicie do aktualnego sprzętu ?
    Zapytaj w dziale handlowym.

  • #12 04 Sty 2015 00:23
    _mazur_
    Poziom 14  

    DriverMSG napisał:
    _mazur_ napisał:
    Otworzyłem również zasilacz, na pierwszy rzut oka wygląda ok
    Wykonaj pomiar napięć.
    _mazur_ napisał:
    Jaki zasilacz polecicie do aktualnego sprzętu ?
    Zapytaj w dziale handlowym.


    Zasilacz wymieniony. Zapytałem w dziale, polecili mi zasilacz Chieftec GPS 500AB i taki właśnie kupiłem. Efekt? Żaden. Dalej to samo. Dalej wyrzuca błędy, w trybie awaryjnym również, przy ładowaniu classpnp.sys

    Jakieś dalsze pomysły?

  • #14 04 Sty 2015 03:53
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Czym i jak długo sprawdzał Kolega pamięć RAM? Przy takiej losowości błędów nadal pamięć RAM wydaje się być najbardziej podejrzanym komponentem. Jeśli ma Kolega więcej niż jedną kość RAM w komputerze proponuję dla testów uruchomić komputer tylko na jednej pamięci, jeśli będzie dalej sypać błędami to podmienić na drugą.

  • #15 04 Sty 2015 11:10
    _mazur_
    Poziom 14  

    Pamięć była sprawdzana narzędziem, którego można użyć w trakcie próby naprawy systemu. Na pewno wynik nie jest zbyt obiektywny, tym bardziej że test trwał moze ze 30 minut.
    Na szczęście mam teraz dostęp do laptopa, także spróbuje programem memtest. Mam nadzieję że żaden błąd mi nie przerwie.

    Kości pamięci mam 2 x 2 gb. Pierwszym krokiem było wypięcie obu kości i uruchamianie komputera we wszystkich konfiguracjach, pojedynczo oraz zmieniając je miejscami. Efekt ciągle ten sam.

    A mam takie pytanie, może trochę banalne co dla niektórych. W momencie podpięcia dysku pod inną płytę główną, aktualizują się sterowniki ze sprzętem tamtej płyty po załadowaniu Windowsa ? Jak pisałem wyżej, dysk chodził bez zarzutu przez jakiś czas. Czy teraz, gdy dysk wrócił na swoje miejsce, nie zachodzi konflikt sterowników z obu płyt głównych ? Bo przecież teraz wyrzuca błędy zanim załaduje się Windows i zaktualizują się bieżące ustawienia.


    Dam znać potem jak wyszły testy pamęci. Robić je dla obu kości razem czy lepiej oddzielnie ?

  • #16 04 Sty 2015 14:03
    DriverMSG
    Admin grupy komputery

    _mazur_ napisał:
    W momencie podpięcia dysku pod inną płytę główną
    W tym momencie dzieje się tyle, że...
    Nie robi się takich rzeczy. Musisz system instalować na nowo.

  • #17 04 Sty 2015 20:01
    Patryk00789
    Poziom 9  

    Sprawdź czy wszystko masz podłączone prawidłowo do płyty głównej, odłącz wszystkie urządzenia z portów USB i odpal, sprawdź dysk na innym komputerze i przeskanuj go HD Tune. Skopiuj sobie ważne pliki z dysku na pendriva i sformatuj go, zainstaluj system od nowa.

  • #18 06 Sty 2015 15:41
    _mazur_
    Poziom 14  

    Zrobiłem łącznie 10 testów kości pamięci ram programem memtest, po 5 na każdą kość. Nie wykazały one żadnych błędów.

    Podłączyłem dysk pod laptopa, przeniosłem dane, sformatowałem. Ponownie podłączyłem do jednostki stacjonarnej i zacząłem instalować win 7. Na 96 % wyskoczył nieoczekiwany błąd i przerwanie instalacji.

    W trakcie ponownej próby wyskoczył blue screen, i tak ze 3 razy.

    Screen z programu crystal disk info
    Blue screeny w trakcie uruchamiania komputera


    ----------------------------------------------------------------------------
    (2) ST3250820NS
    ----------------------------------------------------------------------------
    Enclosure : ST325082 0NS USB Device (V=05E3, P=0718, sa1) - st
    Model : ST3250820NS
    Firmware : 3.AEK
    Serial Number : 9QE7QEGG
    Disk Size : 250,0 GB (8,4/137,4/250,0/250,0)
    Buffer Size : 8192 KB
    Queue Depth : 32
    # of Sectors : 488395055
    Rotation Rate : Unknown
    Interface : USB (Serial ATA)
    Major Version : ATA/ATAPI-7
    Minor Version : ----
    Transfer Mode : ---- | SATA/150
    Power On Hours : 14155 godzin
    Power On Count : 3033 count
    Temperature : 41 C (105 F)
    Health Status : dobry
    Features : S.M.A.R.T., APM, 48bit LBA, NCQ
    APM Level : FEFEh [ON]
    AAM Level : ----

    -- S.M.A.R.T. --------------------------------------------------------------
    ID Cur Wor Thr RawValues(6) Attribute Name
    01 109 _91 __6 00000149CBD2 Częstotliwość pojawiania się błędów podczas odczytu RAW
    03 _96 _95 __0 000000000000 Czas potrzebny do "rozkręcenia" talerzy dysku
    04 _97 _97 _20 000000000D71 Ilość cykli start/stop
    05 100 100 _36 000000000000 Ilość realokowanych sektorów
    07 _86 _60 _30 000019FC9B93 Częstotliwość błędów podczas pozycjonowania
    09 _84 _84 __0 00000000374B Liczba godzin pracy dysku
    0A 100 100 _97 000000000000 Liczba prób uruchomienia osi napędowej dysku
    0C _98 _98 _20 000000000BD9 Llość skończonych operacji start/stop
    BB _99 _99 __0 000000000001 Reported Uncorrectable Errors
    BD 100 100 __0 000000000000 High Fly Writes
    BE _59 _51 _45 000029260029 Airflow Temperature
    C2 _41 _49 __0 001000000029 Temperatury dysku (ogólna)
    C3 _66 _57 __0 000007A0D3F4 Częstotliwość występowania "błędów w locie"
    C5 100 100 __0 000000000000 Liczba sektorów niestabilnych (oczekujących na remapowanie)
    C6 100 100 __0 000000000000 Ilość nie naprawionych błędów
    C7 200 200 __0 000000000000 Liczba błędów CRC podczas pracy w trybie Ultra DMA
    C8 100 253 __0 000000000000 Liczba błędów zapisu
    CA 100 253 __0 000000000000 Częstotliwość występowania błędów "Data Address Mark"




    W programie hd tune jest puste pole.
    Spróbować może jeszcze naprawy dysku MHDD?


    Teraz to już nie wiem sam, czyżby jednak płyta ?

    Macie jakieś sugestie?

  • #19 06 Sty 2015 19:51
    winmap
    Poziom 30  

    Sprawdź dokładnie płytę pod kątem kondensatorów i ścieżek.
    Sprawdź Grafikę. Podepnij i wepnij.
    Wykonaj mem test przynajmniej 2 godziny.
    Z czego instalowałeś system? z płyty? Może jest uszkodzona.

  • #20 06 Sty 2015 20:34
    _mazur_
    Poziom 14  

    Karta graficzna była wyjmowana i wpinana, wiec ogólnie sprawdzałem różne konfiguracje, z kartą i bez - na zintegrowanej. Obecnie jest odłączona.

    System instalowałem z 2 źródeł, przeważnie USB, ale z napędu DVD również. Co ciekawsze, próbowałem również zainstalować win xp aby zmniejszyć wymagania sprzętowe. Również wyrzuca błędy w trakcie instalacji.

    Pamięć ram w sumie testowana była jakieś 6 h.

    Nie jestem ekspertem, swoim okiem nie dostrzegam na płycie głównej nic nieprawidłowego.

    Wiele lat temu też miałem podobne problemy, wtedy raz był to dysk, drugi raz pamięć tam. Trzecim razem zintegrowana grafika. Teraz sprawdzam wszystko co mi przyjdzie do głowy, czytam artykuły które tak na prawdę nie dają mi efektownych wskazówek.

  • #21 06 Sty 2015 21:02
    winmap
    Poziom 30  

    Sprawdź również pastę na procesorze.
    Może wymiana pomoże.
    Po mojemu, coś nie tak z pamięcią, dyskiem lub płytą.

  • #22 16 Sty 2015 18:30
    _mazur_
    Poziom 14  

    Dziwne bo testy pamięci i dysku wyszły ok.
    Znalazłem starsze kości pamięci, które wcześniej siedziały w tej płycie. Dwie kości po 1GB. Efekt taki sam, także coraz bardziej prawdopodobne że to nie wina pamięci.

    Jutro kupię pastę, w sumie obecna była kładziona kilka lat temu. Zobaczymy czy pomoże, może faktycznie procesor łapie temperaturę.

    Edit:

    Żeby nie było, że temat ucichł. Zaraz po ostatnim poście oddałem komputer do serwisu w celu diagnozy i ewentualnie naprawy. Dziś go odebrałem, w takim samym stanie w jakim go oddałem. Panowie po prostu sobie nie poradzili, powiedzieli że to dziwny przypadek i nie są w stanie zweryfikować powodu błędów. Szkoda tylko że tyle czasu przetrzymali. Na ich oko to płyta główna (ale odkrycie ... ) którą mogą wymienić i wtedy będą pewni. Sam to mogę zrobić i komputer zabrałem.

    Jutro natomiast trafia w ręce zaufanego profesjonalisty, jak będą wyniki jego pracy to dam znać.

    Posty scaliłem. Proszę, byś w przypadku aktualizacji informacji używał opcji "Zmień". swiercm

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME