Witam. Poszukuję projektu a najlepiej gotowego kitu zasilacza regulowanego od około 3V i natężeniu minimum 10A. Pozdrawiam.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therekon4770 wrote:Lm317 + tranzystory.
BezimiennyPl wrote:od około 3V i natężeniu minimum 10A
BezimiennyPl wrote:Tak wiem ile ciepła trzeba z tego odprowadzić. Zdaję sobie z tego sprawę szukam tylko rozwiązania jak to zrobić. Są jakieś gotowe kity np. w stylu AVT ?
Quote:Najprosciej do transformatora z mostkiem i kondensatorem podłącz stabilizator impulsowy, regulowany - jesli zamawiajacy nie ma specjalnych wymagań.Zaproponuje mu inne rozwiązania zobaczymy co z tego wyjdzie.
Quote:
Nie bardzo interesuje mnie zastosowanie tego zasilacza ja mam go tylko wykonać.
_jta_ wrote:Ale 320W na 3 sztuki to dużo - 115W dopuszcza się przy temperaturze obudowy 25°C - chyba trzeba z 5 sztuk i do każdej chłodzenie jak do procesora w "wypasionym" komputerze (a jak mniej, to chłodzenie z modułami Peltiera).
_jta_ wrote:W procesorze w komputerze wydziela się do 90W i mam wrażenie, że daje się utrzymać temperaturę około 50°C
_jta_ wrote:TDP 80W (ponoć to znaczy, że może się w nim wydzielać do 120W, ale od chłodzenia wymaga się, żeby wystarczyło do 80W)
Quote:Rozumienie terminu jest różne w przypadku wiodących producentów procesorów. W rozumieniu firmy Intel TDP to moc, którą procesor pobiera (i oddaje w postaci ciepła) przy obciążeniu realnymi aplikacjami
_jta_ wrote:Masz pomysł, jaki program może go porządnie nagrzać? System Linux
_jta_ wrote:same procesory są zasilane z przetwornic na płycie głównej, pewnie te 80W TDP wymaga ze 120W z zasilacza, bo tam uzyskuje się niskie napięcie, np. 1,65V, więc są spore straty na diodach, może ze 20W.
_jta_ wrote:widać z testu, że przyrost temperatury jest poniżej 0.5°C/W.
_jta_ wrote:więc taki radiator wystarczyłby mu aż nadto.