Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

tp Link WR1043ND - Konfiguracja z netia spotem

Jomenstein 24 Gru 2014 21:44 1695 18
  • #1 24 Gru 2014 21:44
    Jomenstein
    Poziom 9  

    Jak w temacie. Mam internet z Orange lecz póki co działa on na netia spocie i zakupiłem dodatkowo tp linka aby rządzil w domu jeśli chodzi o internet.

    Mógłby mnie ktoś krok po kroku poinstuować jak skonfigurować netia spota a później tp linka żeby TP link normalnie działał?

    Diody świecą jak powinny, połączenie jest prawidłowe. Kwestia wydaję mi się odpowiedniego poustawiania na stronach konfiguracyjnych.

    Czytałem podobny temat na elektrodzie lecz był on nieco zagmawany stąd proszę o wyjaśnienie możliwie krok po kroku.

    0 18
  • Pomocny post
    #2 25 Gru 2014 03:46
    DriverMSG
    Admin grupy komputery

    Kabel podłącz z Netia Spot z portów od 2 do 4, do gniazda internet w TP Linku.
    Sprawdź adresację sieci.
    Jeśli Netia Spot jest na 192.168.1.x, to TP Link ustaw na 192.168.0.x lub 192.168.2.x.
    W TP Link ustaw automatyczne uzyskiwanie adresu IP i powinno działać.
    Sprawy konfiguracji WIFI to już twoja indywidualna sprawa.

    0
  • #3 25 Gru 2014 10:02
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Możesz też ustawić NetiaSpot-a w bridgu a połączenie (autoryzacje) skonfigurować na TP-Linku ustawiając WAN jako PPPoE, gdzie wpisujesz login i hasło od dostawcy.

    0
  • #4 25 Gru 2014 11:42
    Jomenstein
    Poziom 9  

    @jimasek zrobiłem wydaję mi się jak mówiłeś ale nici z tego. Zrestartowałem przed operacją oba routery. Wszedłem w netia spota zakładka połączenie z internetem i ustawienia i w Tryb adaptacji DSL do Ethernet: zmieniłem na Bridge. Zapisałem i kabel ethernet z netia spota dałem do tp linka ( od komputera oczywiście) tam wziąłem quick setup i wybrałem PPPoE mimo że wykrywało mi Static IP. Wpisałem login i hasło, lecz nie działa :(

    @DriverMSG zaraz spróbuję Twoim sposobem

    0
  • #5 25 Gru 2014 11:45
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Po przestawieniu NetiaSpot-a wtryb pracy Bridge zrób test na komputerze konfigurując połączenie szerokopasmowe PPPoE. Sprawdź czy tam masz podłączenie a jeżeli nie to jaki błąd wyrzuca system.

    0
  • Pomocny post
    #6 25 Gru 2014 11:45
    hermes-80
    Poziom 43  

    Skoro chcesz przestawić NS w tryb bridge to najpierw skonfiguruj go bezpośrednio z PC by być na 100% pewny, że masz tryb bridge, a potem atakuj router poza tym WR to wersja biała czy czarna?

    0
  • #7 25 Gru 2014 12:14
    Jomenstein
    Poziom 9  

    @jimasek @hermes-80
    a jak to sprawdzić / skonfigurować?

    Dodano po 2 [minuty]:

    hermes-80 napisał:
    Skoro chcesz przestawić NS w tryb bridge to najpierw skonfiguruj go bezpośrednio z PC by być na 100% pewny, że masz tryb bridge, a potem atakuj router poza tym WR to wersja biała czy czarna?


    http://www.tp-link.com.pl/products/details/?model=TL-WR1043ND taki dokładnie

    0
  • #8 25 Gru 2014 12:16
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Wystarczy wpisać w wyszukiwarce "Konfiguracja PPPoE Windows" i masz tysiące poradników.

    0
  • #10 26 Gru 2014 11:49
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    NS rzeczywiście skonfigurowałeś w Bridge-u?

    0
  • #11 26 Gru 2014 13:55
    Jomenstein
    Poziom 9  

    @jimasek

    miałem zmienione na Bridge jak próbowałem zrobić jak mi mówiłeś w tym miejscu, więc chyba dobrze :)

    0
  • #12 26 Gru 2014 13:59
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    To co pokazujesz to nie jest tryb Bridge. Jaki masz status po zmianie konfiguracji NS i czy masz synchronizację o ile idzie wtedy wejść na NS-a bo tego nie umiem ci powiedzieć. Nie mam go przy sobie aby sprawdzić.

    0
  • #13 26 Gru 2014 14:13
    Jomenstein
    Poziom 9  

    tzn jeśli przestawiłem netia spota na ten tryb który pokazałem wyżej to z białej diody zrobiła się dioda różowata. Normalnie do tej pory widziałem tylko w tym routerze kolor biały i czerwony, a po przestawieniu jest różowy. Wtedy przełaczałem kabel ethernet wychodzący z komputera z NS do tp linka aby wpisać hasło i login oraz wybrać PPPoE

    0
  • Pomocny post
    #14 26 Gru 2014 14:16
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Jomenstein napisał:
    a po przestawieniu jest różowy.

    No i bardzo dobrze.

    Jomenstein napisał:
    Wtedy przełaczałem kabel ethernet wychodzący z komputera z NS do tp linka aby wpisać hasło i login oraz wybrać PPPoE

    Wtedy zrób jeszcze raz PPPoE na komputerze, zakładam że login i hasło do usługi wpisujesz poprawnie? Zawsze możesz spróbować na domyślnym loginie i haśle czy się połączysz.

    0
  • #15 26 Gru 2014 15:43
    Jomenstein
    Poziom 9  

    dziwna rzecz się stała. Włączyłem jeszcze raz ten tryb bridge w NS. Podłączyłem Tp linka coś tam zrobiłem w quick setup bez wpisywania hasła i loginu nawet i wyskoczyło mi że zostało pomyślnie zakończone czy coś takiego. Internet ku mojemu zdziwieniu działa z tp-linka. NS świeci na różowo a tp link rozsyła sygnał wifi. Jednakże w pokoju gdzie niegdyś było 20% ze spadkami do zera teraz jest 40-80% w zależności od tego czy drzwi są zamnięte w pokojach.

    Jimasek może kilka raz jak polepszyć sygnał wifi w domu?

    0
  • Pomocny post
    #16 26 Gru 2014 15:51
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Sam widzisz że NS ma wbudowane anteny a TP-link wszystkie na zewnątrz.

    0
  • #17 26 Gru 2014 16:25
    Jomenstein
    Poziom 9  

    Ale widzę jakieś dodatkowe opcje typu
    http://scr.hu/0lbk/om0nt

    coś moze z tego polepszyć dodatkowo sygnał?
    i np jak ustawię wyżej router niż jest obecnie to coś pomoże? Mam taki newralgiczny punkt w domu w którym praktycznie nie ma zasięgu bo przebija się przez jakieś 2 -3 grubsze ściany a zależałoby mi żeby chociaż kreska tam na stałe była.

    Wygląda to mniejwięcej tak.
    http://scr.hu/0lbk/5rt4c Router jest na poziomie 1 metra nad podłoga na biurku.

    0
  • Pomocny post
    #18 26 Gru 2014 16:28
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Jomenstein napisał:
    i np jak ustawię wyżej router niż jest obecnie to coś pomoże? Mam taki newralgiczny punkt w domu w którym praktycznie nie ma zasięgu bo przebija się przez jakieś 2 -3 grubsze ściany a zależałoby mi żeby chociaż kreska tam na stałe była.

    Fizyki nie oszukasz. Pozostaje zmiana położenia routera lub zakup jakiegoś repeater,

    0
  • #19 26 Gru 2014 16:33
    Jomenstein
    Poziom 9  

    Ok. Dzięki za porady Jimasek, sporo mi pomogłeś. Dzięki serdeczne.

    0