Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

jaki router adsl 2+ do neostrady z voip /tel internetowy/ i tv satelitarną

zens 25 Dec 2014 21:33 4218 21
    zens
    Level 10  
    Jaki router ADSL 2+ do Neostrady z VoIP /tel internetowy/ i tv satelitarną. Nie jestem fachowcem ,ale chciałbym coś co samo automatycznie i adaptacyjne pomoże rozdzielić słabe łącze 10 Mbit do 4 użytkowników/ ograniczenia podobno z powodu odległości i słabych kabli/ . Poszukuje taki router z mocnym oprogramowaniem i układami , żeby inteligentnie przydzielał priorytety w zależności jaka aplikacja / Podobno Qos - ale brak szczegółowej informacji i porównań rankingów/ Żeby tak dzielił zadania pliki/ wyślij-odbierz/ żeby komunikacja była najszybsza . Podobno asus n87u taki jest , ale jest w internecie tyle sprzecznych opinii i testów że budzą się wątpliwości , poza tym to nie ADSL i brak bramki voip. Testowałem przez parę dni livebox jako modem i asus router lan wifi. Razem grzały się dość mocno / wg producentów razem 60W- sporo jak działają bez przerwy cały czas/Miałem wrażenie że nie współpracują najlepiej lb wieszał się speed test pokazywał max 8 Mbit a powinno 12000 kbit podobno . Co polecicie najlepszy software i mocna szybka elektronika . Myślałem o Fritz!box 7272 lub 7490 ale za mało opinii czy się sprawdzają z Neostradą. W ogóle to panuje spory chaos informacyjny . Nawet jak zadzwoniłem do AVM Polska to sami nie wiedzieli co polecić / brak profesjonalizmu/
    11111olo
    Level 42  
    Fritz chyba jest najlepszym rozwiązaniem jeśli chodzi o pojedyncze urządzenie.

Możesz też wziąć kilka urządzeń i alternatywny soft ale to sprawa bardziej skomplikowana no i będzie ciągnęło więcej prądu.
    semmac
    Level 12  
    Podłączę się z pytaniem. Przez lata używałem Linsysa RTP 300 z voipem i zero problemów. Aż do dzisiaj gdy popaliły się porty.

Za kilka tygodni będę miał w chałupie światłowód, voipa zostawiam, w domu mury raczej grube, a ja na sprzęcie nie do końca się znam.

Najlepiej jakby wszystko było w jednym urządzeniu: router wifi(który nie spowalniałby światłowodu) z voipem. No i nie za drogie.

Znalazłem coś takiego: FRITZ!Box 7330 VoIP DECT 2xUSB WI-FI N Annex A/B

Link
    Link

Ktoś mi może coś na temat tego sprzętu powiedzieć?
    Pisze, że "...WI-FI ACCESS POINT B/G/N..." czyli nie jest to router??
    hermes-80
    Level 43  
    Skoro światłowód to po co router z ADSL-em? Do światłowodów ISP dodaje swój terminal.
    11111olo
    Level 42  
    Fritz może jeden port zamienić na WAN.
    semmac
    Level 12  
    hermes-80 wrote:
    Skoro światłowód to po co router z ADSL-em? Do światłowodów ISP dodaje swój terminal.

Tak jak pisałem nie znam się. A co to jest ISP?

Dodano po 51 [sekundy]:

11111olo wrote:
    Fritz może jeden port zamienić na WAN.

Hmmm.... a ta mało zrozumiała wiadomość jest dla mnie ważna bo....?
    bryko
    Level 21  
    ISP - Internet Service Provider - dostawca internetu

Ad 2 - w Fritzboxach ADSL standardowo port WAN jest modemem ADSL, ale w sytuacji gdy ISP daje swój modem (np STB - Set Top Box lub ONT - Optical Network Unit) który ma wyjście Ethernet można go podłączyć do FritzBoxa właśnie poprzez jeden z portów LAN którego funkcję zmieni się na WAN
    semmac
    Level 12  
    bryko wrote:
    ISP - Internet Service Provider - dostawca internetu

Ad 2 - w Fritzboxach ADSL standardowo port WAN jest modemem ADSL, ale w sytuacji gdy ISP daje swój modem (np STB - Set Top Box lub ONT - Optical Network Unit) który ma wyjście Ethernet można go podłączyć do FritzBoxa właśnie poprzez jeden z portów LAN którego funkcję zmieni się na WAN

Dziękuję za wyjaśnienie. Czyli rozumiem, że ten używany Fritzbox spełiłby moje potrzeby?
    A to, że nie ma wystających anten nie wpływa na siłę sygnału (3 komputery na trzech poziomach domu jednorodzinnego).

Dostawca nie daje sprzętu. Więc może jakieś dodatkowe porady? Jestem w stanie nawet pomyśleć o osobnym routerze i osobnym pudełku na voip.
    znalazłem coś takiego:

Link

Cena jeszcze znośna. Ale słucham rad bardziej doświadczonych ode mnie.
    11111olo
    Level 42  
    Wewnętrzne anteny mają słabszy zasięg niż wewnętrzne. Nie wiadomo jak to będzie u Ciebie.
    semmac
    Level 12  
    11111olo wrote:
    Wewnętrzne anteny mają słabszy zasięg niż wewnętrzne. Nie wiadomo jak to będzie u Ciebie.

Czyli ten tp-link mógłby być?
    matek451
    Level 43  
    Nie masz szans aby jeden router pokrył skutecznym zasięgiem WiFi trzy kondygnacje domu. Przy czym nie ma znaczenia rodzaj anten. Potrzebne są dodatkowe AP, najlepiej na każdą kondygnację.
    zens
    Level 10  
    Kolega ma racje są dwa wydaje się znakomite Fritz!box 7272 i 7330 ale są dość spore różnice w cenie ale brak szczegółowego porównania właściwości technicznych . Mi bardzo zależy na pełnym wykorzystaniu łącza i priorytetach , czyli jak to się podobno nazywa kolejkowanie i priorytety Qos. Który wybrać to jest pytanie?

Dodano po 2 [godziny] 36 [minuty]:

Ciekawa propozycja http://allegro.pl/fritz-box-fon-wlan-7270-x2-7330sl-gratis-i4934163718.html , ale bez znajomości sprzętu trudna decyzja.
    semmac
    Level 12  
    zens wrote:
    Kolega ma racje są dwa wydaje się znakomite Fritz!box 7272 i 7330 ale są dość spore różnice w cenie ale brak szczegółowego porównania właściwości technicznych . Mi bardzo zależy na pełnym wykorzystaniu łącza i priorytetach , czyli jak to się podobno nazywa kolejkowanie i priorytety Qos. Który wybrać to jest pytanie?

Dodano po 2 [godziny] 36 [minuty]:

Ciekawa propozycja http://allegro.pl/fritz-box-fon-wlan-7270-x2-7330sl-gratis-i4934163718.html , ale bez znajomości sprzętu trudna decyzja.

A czy nie ma przypadkiem tak, że i tak sprzęty o podobnych parametrach są robione na tych samych podzespołach i tylko różnią się softem?

W czym fritz może być lepszy od tp linka?
    11111olo
    Level 42  
    Ktoś napisał że lepszy?
    Po prostu fritz to urządzenie all in one.
    zens
    Level 10  
    Diabeł tkwi w szczegółach . Nie znam się , ale widzę że mają od jednego procesora 600 MHz do 2 razy dwa rdzenie do 1,4 MHz /2 procesory po 2 rdzenie o różnych prędkościach i przeznaczeniach/. W Polsce jesteśmy krajem zacofanym , za przyzwoitą prędkość trzeba słono płacić/ jedynie w blokach ponoć lepiej - koszt instalacji mniejszy/ . Ja w domku mam max 10 Mbit, transfer około 100GB/ miesiąc, kilka urządzeń na Wlan .
    Brakuje mi testów na oprogramowanie Qos. Dla mnie to jedyny ratunek .
    Wydaje mi się że mocno się wszystkie różnią w tym Qos. A tu nie ma testów.
    Ktoś powie kup sobie Lts- miałem . Płacić wysokie rachunki za to żeby więcej szajsu reklamowego , przekierowań , doinstalacji niechcianego, mija się z celem .
    A tak w ogóle trzeba by założyć temat walki o prywatność bez wszech ogarniającej internet komercji. Mam dość wchodzenia w nasze życie reklamodawców , a przecież za transfer my płacimy.
    Macie jakieś pomysły?
    kameleon11116
    Level 26  
    Witam
    Jak napisał @11111olo Frytka na pewno się sprawdzi :) Korzystam od prawie dwu lat z 7390 i jest zaj..fajny :) :D Nie sprawił żadnych problemów ,duży dom, stropy żelbetonowe .Nie jednokrotnie kilkanaście urządzeń ,komputery ,smartfony , dekodery satelitarne ;) ,drukarki WiFi i wsio śmiga :D:D:D
    semmac
    Level 12  
    A czy jest na rynku w rozsądnej cenie (okolice 300 zl) router wifi z wejściem na słiatłowód?
    Jakby jeszcze był voip byłoby super.
    kameleon11116
    Level 26  
    zens wrote:
    Router AVM Fritz Box7490 RO39
    Mam takie pytanie czy ktoś wie co to oznacza RO39?
    Jest taki router na allegro z niemieckim interfejsem / ciekawe czy się zaktualizuje do Polskiej/
    http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m...egory-77981&bmatch=seng-v6-p-sm-ssqm-1-e-1218

Witam
    Jakim Niemieckim interfejsem :?: ten model ma nawet menu w języku polskim :D :D jest international :D :D :D
    Tu masz co Ci potrzeba
    ftp://ftp.avm.de/fritz.box/fritzbox.7490/firmware/

Niemiecki przetłumaczysz w google do samej konfiguracji ;) albo sam załadujesz international.
    11111olo
    Level 42  
    Router fajny ale cena niemiecka.
    kameleon11116
    Level 26  
    11111olo wrote:
    Router fajny ale cena niemiecka.

To się zgadza ze 200 stówki taniej sam bym kupił :D :D :D
    semmac
    Level 12  
    Mój dostawca netu oferuje za 250 zł takie coś:

Router Dasan 640GW

Ktoś ma z tym jakieś doswiadczenie?
    Opini też za bardzo nie znalazłem, a opis techniczny mało co mi mówi.