Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki analizator spalin?

kucharzb 10 May 2005 10:25 1731 2
    kucharzb
    Level 12  
    Witam wszystkich!

mam nastepujace pytanie: chcialbym sam zajac sie regulacja mojej instalacji LPG i czy jako analizator spalin wystarczy urzadzenie mierzace poziom CO w spalinach czy musi byc analizator mierzący tez CO2 HC O2 itd?

Instalacja jest 1 gen, silnik gaznikowy.

pozdr
    krzych
    siemka
    Level 12  
    do regulacji LPG to przydała by się sonda lambda. co Ci po CO jak mieszanka będzie zbyt uboga i silnik zamiast spalać paliwo będzie palił zawory.

Pozdro
    Paulox
    Level 12  
    Witaj wrote:
    do regulacji LPG to przydała by się sonda lambda. co Ci po CO jak mieszanka będzie zbyt uboga i silnik zamiast spalać paliwo będzie palił zawory.

Pozdro

Popieram. Informacja o zawartości CO ci nic nie da bo przy dobrze wyregulowanej mieszance i przy mieszankach ubogich nie ma prawie wcale CO.

Bardziej sie przyda zmierzyc współczynnik lambda nawet najzwyklejszą sądą lambda.

A potem dobrzebyłoby zmierzyć analizatorem spalin 4 gazowym czyli CO, HC, CO2, O2.

Dla znawców mam pytanie czy moje wyniki analizy są dobre?

Niestety mam wydruk tylko z biegu jałowego:

CO = 0,014%
    CO2 = 13,67 %
    HC = od 23 - 73 ppm (różne wartości ponieważ na wydruku mam 73 ale widziałem ze na ekranie spadało do bardzo małej wartości, 73 było jak zeszłem z obrotów na jałowy potem sie stabilizowało do niższej wartości)

O2 = 1,07 % (czy nie za dużo tlenu?)

Lambda 1,05

(Analizator AI9500)

Instalacja 2 generacji w golfie 2 z 91 roku z silnikiem 1,6 na gaźniku elektronicznym pierburg 2ee