logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sprawdzanie świec zapłonowych – jak ocenić stan i działanie świec w silniku?

rito 10 Maj 2005 10:42 41730 10
REKLAMA
  • #1 1478807
    rito
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Pytanie tak jak w temacie??? Z góry dziękuje i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1478810
    diag
    Poziom 29  
    Ocena: 208
    W pierwszej kolejności należy je wykręcić. Ich wygląd wiele powie o pracy silnika.
  • REKLAMA
  • #3 1478826
    kredka74
    Poziom 16  
    Ocena: 52
    Po drugie trzeba wiedzieć czy chodzi o iskrowe czy żarowe!
  • #4 1478827
    rito
    Poziom 14  
    Świece wykręciłem i są suche ale dziś rano noramlnie odpaliłem pojechałem jakieś 2 km i potem kręciłem samochód jakieś 3 minuty zanim zapalił pierwszyraz się to zdarzyło zawsze samochód zapalał odrazu nie wiem kiedy były one zmieniane może kable też można jakoś sparawdzić dodam jeszcze że samochód to opel omega A z 89r. z instalacją gazową.
  • REKLAMA
  • #5 1478859
    Adam700
    Poziom 22  
    Ocena: 61
    swiece,przewody,zaplon, moze parownik gazu nie podaje a na benzynie jak jest?
  • #6 1478933
    rito
    Poziom 14  
    na bemzynie to samo??? ale czy można jakoś sprawdzić te świece i kable????
  • #7 1478984
    nom
    Poziom 23  
    Ocena: 83
    rito napisał:
    na bemzynie to samo??? ale czy można jakoś sprawdzić te świece i kable????

W maluchu to sprawdzałem wyciagajac i kladac na silnik, potem ruszalem kolem pasowym i patrzylem na iskre. Jak byla niebiesko-fioletowa i przeskakiwala miedzy elektrodami to w porzadku, a jak po izolatorze to ma przebicie. Jak iskra pomaranczowo-czerwona to za niskie napiecie w ukladzie zaplonowym. Jak jest druga osoba to moze pokrecic rozrusznikiem, wtedy widac snop iskier. Jest to metoda uproszczona, ale zdawała egzamin.
    W tych nowych samochodach jest problem, bo tam jest elektroniczny uklad zaplonowy.
    Kable to niektorzy sprawdzaja w nocy albo ciemnym garazu na pracujacym silniku lekko spryskujac zraszaczem, jezeli widac przeskakujace iskierki to maja przebicie i nadaja sie do wymiany.
    To sa metody garazowe, ale daja jakis obraz stanu swiec i kabli. :-)
  • REKLAMA
  • #8 1482980
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Swiece to powinno sie wymieniac co 10 tys km jesli auto jest zasilane instalacja gazowa, a nie jak nam juz auto nie chce jezdzic bo swiece sa juz kompletnie zuzyte. Czytalem raz chyba w AUTO SWIECIE o nie zmienianiu swiec przy instalacji gazowej.
    O ile dobrze pamietam to zalozyli gaz do nowego focusa i zrobili nim 100tys km na jednych swiecach. Po tym przebiegu niestety silnik nadawal sie juz tylko na zlom, tlumaczyli wlasnie to tym iz nie zmieniano swiec. Natomiast kable najlepiej sprawdzic w ciemnym garazu jak silnik pracuje czy nie maja przebic.
    Pozdrawiam.
  • #9 1483152
    Adam700
    Poziom 22  
    Ocena: 61
    nie ma reguly na to czy swiece nowe czy stare.nie mowie tu o swiecach ktore przelecialy wiecej niz 15.000km:)mozna kupic nowe swiece i dostana np.przebicia ot tak sobie(wada fabryczna).
    no ale do tematu
    wykrec swiece wloz je w koncowki przewodow WN i najlepiej zapewnij sobie pomoc drugiej osoby jako obserwatora czy bedzie iskra poloz swiece np. na glowicy(tak zeby mialy mase)i zakrec rozrusznikiem a ten drugi czlowiek niech patrzy czy iskra przeskakiwac bedzie tak jak powinna.kolor iskry powinien byc niebiesko-bialy(najlepiej),sprawdz przerwe na swiecach(do ok.1mm) a przewody jak chcesz sprawdzic to tak jak koledzy wyzej pisali-w ciemnym garazu.zreszta jak jest iskra na swiecach to chyba przewody sa sprawne(sprawdz tez izolacje przewodow, czy nie ma przetarc)
  • #10 1483497
    balt
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Ja regularnie myję przewody. To znaczy demontuję na noc i w domu myję woda z płynem do mycia naczyń, potem na grzejnik do wysuszenia i rano do samochodu. Operację wykonuję dwa razy do roku i zrobiłem na jednych przewodach bezproblemowo polonezem ponad 60tys i sprzedałem je z samochodem. W tej chwili stosuję tę samą metodę w nissanie i mam wynik prawie 80 tys bez żadnych problemów. Samochody z gazem. Warunek: przewody nie mogą być przetarte, przecięte itp.
  • #11 1483584
    nikifor123
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    co do sprawdzania świec iskra prawidlowa w ciśnieniu atmosferycznym nie daje pewności -świece pracują przy ciśnieniu spręzania i w takim często dostają iskrę na izolatorze.Mam urządzenie (z lat 60) do sprawdzania świec i często świeca niby sprawna okazuje się wadliwą

Podsumowanie tematu

✨ Sprawdzanie świec zapłonowych rozpoczyna się od ich wykręcenia i oceny wizualnej, która może wskazać na stan pracy silnika. Ważne jest rozróżnienie świec iskrowych od żarowych. Do diagnostyki świec iskrowych stosuje się metody garażowe, takie jak obserwacja iskry podczas pracy silnika lub przy kręceniu rozrusznikiem – iskra powinna być niebiesko-biała i przeskakiwać między elektrodami. Przerwa między elektrodami powinna wynosić około 1 mm. Kable wysokiego napięcia można sprawdzić w ciemnym garażu, spryskując je wodą i obserwując ewentualne przebicia iskier. Regularna wymiana świec jest szczególnie ważna w samochodach zasilanych instalacją gazową – zaleca się wymianę co około 10 tys. km, gdyż zaniedbanie tego może prowadzić do poważnych uszkodzeń silnika. Czyszczenie przewodów zapłonowych wodą z detergentem i ich suszenie to skuteczna metoda utrzymania ich w dobrym stanie. Testy świec w warunkach laboratoryjnych, np. przy ciśnieniu sprężania, dają bardziej wiarygodne wyniki niż testy w atmosferze. W dyskusji pojawiły się przykłady samochodów takich jak Opel Omega A z 1989 roku, Fiat 126p („maluch”), Ford Focus oraz Nissan i Polonez, co ilustruje uniwersalność omawianych metod.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA