Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lenovo G500 nie uruchamia się, wcześniej ciemny ekran.

27 Gru 2014 01:57 3639 7
  • Poziom 2  
    Sprawa wygląda następująco: laptop działał bez najmniejszego zarzutu, aż nagle ekran zrobił się bardzo ciemny. Cokolwiek było widać tylko pod światło z wyjątkiem sytuacji, gdy włączałem i następnie wyłączałem przycisk przyciemnianie ekranu. Wtedy przez ułamek sekundy wszystko było ok. Nie miałem jak wyłączyć systemu a nic nie pomagało (nie widziałem kursora), nie działał też przycisk power, którym próbowałem włączyć system.
    Laptop działał na zasilaniu, więc dołączyłem go od prądu. Po chwili podłączyłem ponownie i spróbowałem uruchomić. Zero reakcji. Żadnego nawet rozruchu, dźwięku, cokolwiek. Nic nie działa. Jedynie gdy jest podłączony do prądu z baterią w środku to świeci się środkowa dioda (odpowiedzialna za informowanie o zasilaniu albo o lądowaniu baterii - nie jestem pewien. A tak to zupełnie żadnej reakcji ba cokolwiek.
  • Poziom 20  
    Wyciągnij baterię, odłącz zasilacz od laptopa, wyciągnij RAM, twardy dysk i co jeszcze zdołasz (np WiFi, modem GSM). Pozostaw na kilka/kilkanaście minut. Potem spróbuj uruchomić. Jeśli to nie pomoże to wg mnie czeka Cię wizyta w serwisie.
  • Spec od monitorów
    Cytat:
    ... nagle ekran zrobił się bardzo ciemny. Cokolwiek było widać tylko pod światło z wyjątkiem sytuacji, gdy włączałem i następnie wyłączałem przycisk przyciemnianie ekranu. Wtedy przez ułamek sekundy wszystko było ok

    Z tego opisu wynika ,że było uszkodzenie w podświetleniu matrycy.
    Bez pomiarów tak 50:50 albo na płycie albo na płytce elektroniki matrycy.

    Potem wył./ ponowne wł. "dobiło do 100% motyw" uszkodzenia > dalej bez pomiarów albo MB albo matryca.
    Działa teraz po prostu jakiś Protect.

    *** napisz pełna nazwę tego Lenovo G500
    - np. Lenovo G500-20236
    *zazwyczaj te modele bywały na płytach pod platformę Compal LA-9631/ -9632 róz. rev.?

    (':idea:') tak czy inaczej serwis lub szukaj kogoś z forum ,*ogłaszaja się.
  • Poziom 2  
    Dokładnie model 20236.
  • Spec od monitorów
    Czyli jedna z tych płyt pod C2D Pentium B960/ HM70 (Sandy Bridge)
    (DDR3-1600 DDR3 ), + dodatkowa HD8570M
    KBC KB9012-A4
    - podobnież wstawiano też Intel Celeron 1005M 1.9 GHz/ i3-3110M

    Link_ WiFi
    Link
  • Poziom 2  
    Ok... Oczywiście dziękuję. muszę jednak nadmienić, że niewiele z tego co napisałeś mówi mi cokolwiek... ;) ale rozumiem, że muszę szukać jakiegoś serwisu i zapewne liczyć się z wymianą podzespołów?
    znalezienie serwisu w poświąteczną sobotę to swoją drogą ciekawa zabawa...
  • Poziom 20  
    onasz napisał:
    ale rozumiem, że muszę szukać jakiegoś serwisu i zapewne liczyć się z wymianą podzespołów?


    Niestety tak.
  • Poziom 2  
    Mała zmiana - po kilkunastu godzinach komputer się normalnie uruchomił. Działał tydzień i znowu wszystko się powtórzyło. Później problem powtórzył się po dniu a następnie po godzinie od włączenia. Po drodze nic z nim ostatecznie nie zrobiłem.