Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

KWALIFIKACJA E3 Montaż urządzeń i systemów mechatronicznych

19maciej96 27 Dec 2014 12:46 38178 146
Automation24
    19maciej96
    Level 1  
    Witam
    Mam pytanie do osób które zdają w styczniu 2015 roku egzamin z kwalifikacji E3 " Montaż urządzeń i systemów mechatronicznych"
    Z czego dokładnie się przygotowujecie do egzaminu pisemnego ?
    I nie chciałbym dostać wklejonego schematu z cke lub innej strony która opisuje co uczeń musi umieć.
    Chciałbym się dowiedzieć od was jakie macie przeczucia
    Jakie notatki zebraliście już i czy chcecie się nimi podzielić
    Z góry dziękuje za pomoc :)
  • Automation24
    klusauke
    Level 9  
    Witaj
    Widze ze trafiliśmy na podobny problem. Ja staram sie z nim uporać za pośrednictwem strony KOWEZIU i notatek z lekcji
    Myśle, że duży nacisk będzie postawiony na pomiary warsztatowe, montaż mechaniczny i pneumatykę, ale to jest tylko moje gdybanie
    Pozdrawiam
    tigrom
    Level 14  
    Nam Pan zrobił testy próbne ;)
    Ma ktoś moze arkusz do tego? Najlepiej z odp

Jak wam poszło ? Ja zdałem :)
    klusauke
    Level 9  
    Mam arkusz ze swoimi odpowiedziami
    Skad wiesz ze zdałeś? Ja ciagle czekam na poprawne odp z CKE
  • Automation24
    tigrom
    Level 14  
    My pisalismy na komputerze i nam nieoficjalne wyniki podała komisja co u nas w klasie była :)

Wyslesz mi arkusz?

Gdzie wejsc zeby sprawzic wynik na CKE ?;d
    lapawa1
    Level 12  
    Witam!
    Czy mógłby ktoś sprawdzić moje odpowiedzi:
    1-d, 2-b, 3-d, 4-c, 5-b, 6-b, 7-d, 8-c, 9-a, 10-a, 11-c, 12-a, 13-a, 14-b, 15-d,16-b, 17-a, 18-b, 19-c, 20-b,21-b,22-b,23-b,24-c,25-a,26-c, 27-a, 28-a, 29-a, 30-a,31-c,32-c,33-c,34-a,35-c,36-d, 37-b,38-a,39-d,40-b

W załączeniu arkusz z pytaniami ale nie sugerujcie się zaznaczonymi bo to jest na brudno.
    tigrom
    Level 14  
    Napisalem Ci odp , ale juz sa na necie wiec mozesz sobie sprawdzic =D
    lapawa1
    Level 12  
    Dzięki! Z tego co piszesz to na pewno dobrze mam 19 odp a potrzeba 20.
    Ale wydaje mi się że 1- to korbowód, a w 4 średnicówka więc może uda się jakoś te 50% uzyskać cudem:)
    tigrom
    Level 14  
    Tak w pierwszym korbowód bo tez tak mialem :D na necie tez tak zreszta pisze bo juz sa odp zobacz sobie ;d

Mi w klasie powiedzieli ze 23/40 ;d
    lapawa1
    Level 12  
    wg klucz cke mam 4 błedy:) czyli 36/40
    Teraz tylko praktykę zaliczyć. Jak myślicie będzie sterownik PLC do podłączenia?
    tigrom
    Level 14  
    nie moze byc sterownik plc w 1 kwalfikacji na praktycznym

bedzie pneumatyczny obwód z elektroniką zobaczysz :)

sterownik dopiero w 2 kwalfikacji ma byc :) a w 3 programowanie jego niby.:D
    lapawa1
    Level 12  
    Oby tak było bo u nas coś wspominają o sterowniku, że będzie do podłączenia, ale to pewnie tylko pogłoski.A kiedy macie praktyczny bo my od 16 stycznia zaczynamy.
    tigrom
    Level 14  
    Chyba 15 ;) :D

Najgorsza elektronika w tych obwodach ;x
    lukas12
    Level 17  
    Podsumowując test nie był najtrudniejszy, tylko dużo zadań z mechaniki, np. ten element w zadaniu 2. Mój wynik jaki sobie policzyłem to 85%.
    Praktyka zapowiada się jeszcze prościej niż test, tylko pocięcie i podłączenie przewodów zgodnie ze schematem :)
    Syrnik
    Level 10  
    Czy panom również się wydaje że w pytaniu 30 CKE dało złą odpowiedź ? Mianowicie wymiana zaworu szybkiego spustu na... zawór szybkiego spustu.
    lukas12
    Level 17  
    Ja myślę, że to tylko tak dziwnie napisane, chodziło im tylko, że np. zawór się uszkodził i jaki to jest ?
    Syrnik
    Level 10  
    jeżeli masz rację i o to chodziło to zmyliło mnie to że pisało o prasie hydraulicznej a schemat był pneumatyczny :\
    tigrom
    Level 14  
    Dziwnie skonstruowali te pytanie , poprostu chcieli wyciagnac informacje od zdajacego jaki to zawór chyba ;d
    DanDanielloo
    Level 12  
    Witam . Dzis mialem egzamin zawodowy kwalfikacja E3 i było właśnie podłaczenie steronika i czujnik optyczny zawor dwustronnego działania , szybkiego spusu , zwrotno dlawiacy .
    tigrom
    Level 14  
    W szkole , której ja będę zdawał nie ma sterownika PLC to jak my to zrobimy?

Pewnie my bedziemy mieli inne zadanie , skorzystamy z przekazników a nie sterownika plc
    lukas12
    Level 17  
    DanDanielloo wrote:
    Witam . Dzis mialem egzamin zawodowy kwalfikacja E3 i było właśnie podłaczenie steronika i czujnik optyczny zawor dwustronnego działania , szybkiego spusu , zwrotno dlawiacy .

Czy możesz napisać jak dokładnie wyglądało zdanie praktyki ?
    Czy trzeba było coś pisać np. opisywać elementy itp. ?
    tigrom
    Level 14  
    Z tego co nam pan mowil to poprostu siadasz przy stanowisku i robisz obwód (zadnego opisywania czegokolwiek) . Wszystko robisz typowo praktycznie ;) czyli montujesz obwód pozniej sprawdza go egzaminator ocenia
    lukas12
    Level 17  
    To tak prosto nie ma z czego co wiem, bo trzeba np. zapoznać się z instrukcją multimetru, jak chce się go użyć, trzeba zgłosić, że chcemy podłączyć napięcie.
    Jak technik informatyk miał praktyczny to musiał pisać na kartce symbol kości pamięci itp.
    tigrom
    Level 14  
    No to ze chcemy podlaczyc np napiecie i zeby puscili sprezarke w obroty to prawda , ze trzeba zglosic ;)

Z tego co ja slyszalem to jak powietrze w jakims miejscu bedzie Ci np uciekać to juz odejmuja punkty.. tak samo jak bezpiecznik wywali ;/
    lapawa1
    Level 12  
    A jednak dali sterownik PLC do podłączenia. Czy w sterowniku był wgrany program? Czy trzeba było korzystać z komputera żeby go przesłać do sterownika? Na czym polegało uruchomienie układu?
    DanDanielloo
    Level 12  
    Właśnie ja sam byłem w szoku ponieważ w arkuszu nie było o podłączeniu układu do sieci wystarczyło go po prostu zmontować i zmierzyć rezystancje multimetrem który był na stanowisku

Dodano po 18 [minuty]:
    lapawa1
    Level 12  
    A nie pamiętasz może co za zestyk był podłączony do wejścia I1 sterownika, bo do wej I2 jak wynika ze schematu był podłączony przyciski bistabilny. A czy trzeba było używać jakiegoś przekaźnika?Czyli nie było komputera na stanowisku i nie wiesz czy był program w sterowniku?
    DanDanielloo
    Level 12  
    I1 mono NO , nie nie trzeba było na stanowisku był komputer i przewód aby podłąćzyć sterownik pod komputer ale w arkuszu nie wymagali tego , w programie nie wiem czy był nie musielismy uruchamiac ukladu