Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

DM 500s -> TV TCL - Podłączenie SCART do Component

bigthomas666 27 Gru 2014 21:10 936 5
  • #1 27 Gru 2014 21:10
    bigthomas666
    Poziom 12  

    Witam,
    Chciałbym podłączyć tuner Dreambox DM500s z telewizorem marki TCL który nie posiada złącza scart (euro) a tylko HDMI, VGA oraz component.
    Zrobiłem przejściówkę z scart do component ale nie zadziałało obrazu nie było.
    Dopiero jak podłączyłem kabel żółty z composita z tunera do TV do gniazda obraz był ale czarno biały, jak dołączyłem kable z componenta i ustawieniu w tunerze opcji "Sygnał wideo : YPbPr" obraz pojawił się kolorowy ale obraz od czasu do czasu staje się lekko nie wyraźny.
    Podsumowując tuner z telewizorem podpięty jest poprzez 2 złącza component (2 kable) oraz composit (podłączone 3 kable, 1 video + 2 audio).
    Czy jest możliwość aby podłączyć ten tuner z telewizorem ze złączem component żeby obraz był dobry ?

    Przejściówkę zrobiłem według opisu z tej strony: przejściówka scart->component

    Cytat:

    1 - wyjście sygnału fonii: mono / kanału prawego / kanału B
    3 - wyjście sygnału fonii: mono / kanału lewego / kanału A
    4 - masa sygnałów fonii(1 i 3)
    5 - masa sygnału B (niebieski)
    7 - wejście / wyjście sygnału B (niebieski)
    9 - masa sygnału G (zielony)
    11 - wejście / wyjście sygnału G (zielony)
    13 - masa sygnału R (czerwony)
    15 - wejście / wyjście sygnału R (czerwony)

    dla eurozlacza - R > Y - dla component
    dla eurozlacza - G > Pb - dla component
    dla eurozlacza - B > Pr - dla component



    Czy jest możliwość aby podłączyć ten tuner z telewizorem ze złączem component żeby obraz był dobry ?
    Co robię źle że poprzez przejściówkę obrazu nie otrzymuje ?

    0 5
  • Sklep HeluKabel
  • #2 27 Gru 2014 22:08
    sosarek

    Poziom 43  

    Wejście Component w tv nie jest opisane przypadkiem jako video,audio l/r? Sygnał video w euro podlutuj do styków 17(masa) i 19(sygnał video).

    0
  • Sklep HeluKabel
  • #3 28 Gru 2014 02:01
    Polon_us
    Poziom 41  

    bigthomas666 napisał:
    Dopiero jak podłączyłem kabel żółty z composita z tunera do TV do gniazda obraz był ale czarno biały, jak dołączyłem kable z componenta i ustawieniu w tunerze opcji "Sygnał wideo : YPbPr" obraz pojawił się kolorowy ale obraz od czasu do czasu staje się lekko nie wyraźny.


    Czy po zmianie ustawień w dekoderze na YPbPr kolega próbował odłączyć przewód Composite? Co się wtedy dzieje?

    Zakładam, że w gniazdach Component są wszystkie trzy kable włożone w odpowiednie gniazda - zgodnie z oznaczeniami:

    G - zielone gniazdo
    R - czerwone
    B - niebieskie

    I telewizor ustawiony jest na wejście Component - nie Composite.

    Na czas prób sugerowałbym ustawienie dekodera na rozmiar ekranu 576i i nie używanie połączenia Composite.

    Kolega mógłby podać model telewizora?

    0
  • #4 28 Gru 2014 08:45
    bigthomas666
    Poziom 12  

    sosarek napisał:
    Wejście Component w tv nie jest opisane przypadkiem jako video,audio l/r? Sygnał video w euro podlutuj do styków 17(masa) i 19(sygnał video).


    Nie, jest oznaczone jako Y (o) Pb (o) Pr (o) Audio R (o) L (o) .

    Jak podłącze do dekodera pod wejście composite czyli Video (o) Audio R(o) L(o) do TV pod wejścia Y (o) Audio R (o) L (o) to obraz jest czarno biały nie ważne jakie ustawienia dam w dekoderze.
    W dekoderze mam możliwość ustawień wideo tylko CVBS, RGB, SVideo oraz YPbPr.


    Polon_us napisał:
    bigthomas666 napisał:
    Dopiero jak podłączyłem kabel żółty z composita z tunera do TV do gniazda obraz był ale czarno biały, jak dołączyłem kable z componenta i ustawieniu w tunerze opcji "Sygnał wideo : YPbPr" obraz pojawił się kolorowy ale obraz od czasu do czasu staje się lekko nie wyraźny.


    Czy po zmianie ustawień w dekoderze na YPbPr kolega próbował odłączyć przewód Composite? Co się wtedy dzieje?


    Wtedy nie mam obrazu na TV. Jak podłączam kable z componenta to zmieniają się kolory.


    Polon_us napisał:
    Zakładam, że w gniazdach Component są wszystkie trzy kable włożone w odpowiednie gniazda - zgodnie z oznaczeniami:

    G - zielone gniazdo
    R - czerwone
    B - niebieskie


    Tak, oczywiście kable podłączone prawidłowo. Ale próbowałem też "mieszać" kablami jednak to nic nie dawało. Nigdy nie miałem obrazu z samego scarta, dopiero jak zamiast kabla ze scarta Y(o) podpiąłem kabel Video z composite to obraz się pojawił.

    Polon_us napisał:

    I telewizor ustawiony jest na wejście Component - nie Composite.

    Na czas prób sugerowałbym ustawienie dekodera na rozmiar ekranu 576i i nie używanie połączenia Composite.

    Rozmiar ekranu nic nie daje, jak odłączę composite to nie mam obrazu wcale.


    Polon_us napisał:

    Kolega mógłby podać model telewizora?


    TCL L32D3300c

    0
  • #5 28 Gru 2014 11:48
    grubs
    Poziom 32  

    Z tego co widzę w internetach to wyjście Y jest na pinach 9,11. I to jest sygnał luminancji.
    Zacznij od zmierzenia po kolei każdego przewodu. Może masz gdzieś przerwę albo zimny lut.
    Przestaw TV na component oraz dekoder na YPbPr i wtedy sprawdzaj w różnych kombinacjach.

    0
  • #6 28 Gru 2014 15:24
    Polon_us
    Poziom 41  

    W dodatku, co napisał kolega Grubs, należy zacząć od kabla G - luminancja. Po jego połączeniu kolega powinien mieć czarno-biały obraz. Dopiero po tym można podłączać pozostałe kable.

    Również zasugerowałbym dokładne sprawdzenie numerów użytych pins wg numerów na wtyczce. Często zdarzają sie pomyłki - rysunki połączeń często pokazane z widoku od strony wtyczki, co jest mimowolnie przenoszone na stronę lutowania. A to już prowadzi do użycia nieprawidłowych pins w złączu Scart.

    I tak na wszelki wypadek - telewizor i dekoder powinny być ustawione na system koloru PAL.

    I tak przy okazji ... czy na wyposażeniu telewizora nie było jakieś przejściówki do Scart? Instrukcja pokazuje tego rodzaju połączenie

    0