Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung LE32A656A1F - Nie uruchamia się - świeci kontrolka StandBy

warka2119 29 Dec 2014 12:27 3507 10
NDN
    warka2119
    Level 19  
    Witam.

Problem dotyczy tv Samsung LE32A656A1F.

Telewizor miał taki problem że po wyłączeniu często sam się włączał. Zdarzało mu się też często nie reagować na pilota jak był na czuwaniu. Z panelu dotykowego uruchamiał się zawsze. Nie pamiętał na czym był wyłączony, to znaczy wyłączany był pilotem np. na HDMI 1 a samoczynnie zawsze uruchamiał się na analogowym tv.

W telewizorze zrobiłem factory reset poprzez menu serwisowe. Po tej operacji uruchomiłem telewizor, zrobiła się konfiguracja i wszystko działo lecz dalej sam się uruchamiał. Wyłączyłem funkcję AUTOPOWER w menu serwisowym. Do tej operacji problem był tylko taki że tv trzeba było wyłączyć z sieci aby sam się nie uruchamiał. Poza tym wszystko sprawnie działało.

Po wyłączeniu telewizor nie chce się uruchomić. Zaraz po włączeniu kabla sieciowego tv w ogóle nie reaguje na pilota. Dopiero po około 10minutach reaguje na próby włączenia z pilota. Wygląda to tak, świeci lampka StandBy. Próba uruchomienia z panelu dotykowego czy pilota. Lampka mignie jednokrotnie i nic poza tym. Podczas tego słychać takie delikatne piszczenie, które po chwili ustaje.

Podaje symbole z środka:

Płyta główna
    BN41-00974B na głowicy pisze BN40-00120A

Matryca
    LTF320HA04

Zasilacz
    BN44-00208A

Pozdrawiam
  • NDN
    mirex
    Level 43  
    warka2119 wrote:
    Podaje symbole z środka:

Miło nam. Choć lepiej by było poszukać BN94- xxxxx odnosnie MB. ;)

To teraz weź jakiś multimetr w rączki, sprawdź co należy na dzień dobry i też podaj.

Może to też nauczy cię, że telewizora nie naprawia się przez grzebanie w trybie serwisowym. ;)
  • NDN
    warka2119
    Level 19  
    Czy chodzi o ten model ukryty w napisie z kodem kreskowym? BN94-01741Y

Kondensatory w zasilaczu CB852, CB806, CM812 są napuchnięte więc wymienię i napiszę jaki efekt.
    warka2119
    Level 19  
    Po wymianie trzech wymienionych elektrolitów telewizor póki co działa jak należy.
    Pozdrawiam.
    Nostrepix
    Level 14  
    Będzie działał. przetwórnica nie startowała, a tak na przyszłość przydała by się szkoła, bo podstawy wypadało by znać.
    mirex
    Level 43  
    wrote:
    Będzie działał. przetwórnica nie startowała, a tak na przyszłość przydała by się szkoła, bo podstawy wypadało by znać.

O la la! Powiedział co wiedział. ;)
    Ale fakt niezaprzeczalny - przydałaby się szkoła, coś w sposób klasyczny Nostrepix wykazał. :)
    bogred
    Moderator of TV
    Nostrepix wrote:

Faktycznie, koledze Nostrepix przydałoby się parę lekcji z poprawnej pisowni :D Np. jak się pisze czasowniki z końcówką -by? Jaką literą zaczynamy zdanie?
    bogred
    Moderator of TV
    wrote:
    przetwórnica nie startowała

Prawda, założyłem okulary i dopiero zauważyłem :D Mirex, tyle lat w branży a nie wiesz, co to jest:
    Nostrepix wrote:
    przetwórnica

Może i Tobie przydałaby się szkoła?
    No to zapisz się na lekcje do kolegi Nostrepixa :D
    warka2119
    Level 19  
    mirex wrote:

Trochę robię, a jeszcze "spuchniętych" CB806, CM812 - 47µF/50V ani w tym, ani w podobnych zasilaczach nie spotkałem. ;)

A widzisz, szkoda że nie zrobiłem fotki dla potwierdzenia. Teraz już za późno :)