Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Passat B5 2004 101KM - brak ładowania z alternatora

szwrobel 29 Gru 2014 18:23 6066 1
  • #1 29 Gru 2014 18:23
    szwrobel
    Poziom 8  

    Witam! Pojawił się następujący problem: brak ładowania z alternatora VALEO. Po przyłożeniu miernika do akumulatora i odpaleniu auta napięcie nie przekroczyło progu 12,0V, tutaj upewniłem się, że jest brak ładowania. Po przekręceniu kluczykiem w stacyjce zapala się kontrolka czerwona akumulatora. Uważam, że to dobry objaw i wówczas w tym momencie powinno być napięcie wzbudzenia na alternatorze. Jeśli się mylę proszę poprawcie mnie. Po odpaleniu silnika kontrolka czerwonego akumulatora nie znika. Po chwili pojawia się napis generator werkstatt ( alternator do warsztatu, awaria). Podjąłem się wymiany regulatora napięcia razem ze szczotkami - wymieniłem cały układ. Popatrzyłem na styki szczotek z wirnikiem (rowki są płytkie choć nierówne, jeden troszkę głębszy. tam gdzie dotyka szczotka), wygląda bardzo dobrze. Niestety problem dalej pozostał. W kolejnym pomyśle postanowiłem sprawdzić napięcia na kostce z dwiema żyłami niebieskimi. I tak po wyjęciu kostki pomierzyłem miernikiem. Przed przekręceniem kluczyka na cienkiej żyle było napięcie 12V a po przekręceniu kluczyka w stan zapłonu spadło napięcie praktycznie do 0V. Na grubszej żyle podejrzewam od wzbudzenia altka w każdej pozycji kluczyka było prawie 0V. Czy wina może leżeć po stronie diod od wzbudzenia? Gdzie je mogę znaleźć i jak poradzić sobie z ich wymianą? Czy może gdzieś jest przerwany przewód, to skąd on powinien iść? Jakiś bezpiecznik do wymiany?

  • #2 02 Sty 2015 12:02
    szwrobel
    Poziom 8  

    Okazało się, że był pęknięty wirnik, dość popularne wśród modeli tego auta :-) temat uważam za zamknięty.