Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kolorofon Eurolite TS-5 - nie działa sterownik lampy

Saroyan 30 Dec 2014 00:52 1089 3
    Saroyan
    Level 11  
    Witam

Słowem wstępu - organizujemy sylwester i mam dwa kolorofony do naprawy.
    Nie pali się główna lampa żarowa 24V 250W. Sprawdziłem transformator - jest ok. Zostaje płytka. Widać ślady przegrzewania na zaciskach triaka BTA06/600, więc stawiam na to, że to on tutaj stwarza problem, gdyż jako element wykonawczy zwykle jest najbardziej dobijany. Jutro dopiero będę miał pewność, bo potrzebuję krokodylki i żarówkę do testu (zasilacz reg. 0-30V zmontowałem z kitu AVT).

W sklepie dostępne są BT136/600 4A, BT137/800 8A. Jest jeszcze BTA10/600. Zastanawiam się, który wybrać i jak to się ma do żarówki 250W. Czy powiedzmy jak It (RMS) triaka to maks 4A a po podaniu napięcia na tą żarówkę wychodzi 10A z prawa Ohma to ten triak spali się w mig czy nie?

Chcę kupić od razu zamiennik tego triaka, bo kosztuje niewiele.

Może zepsuło się tam coś innego, ale ciężko mi teraz dojść co to może być. Z zacisku wychodzącego z głównego sterownika zaobserwowałem napięcie 10V na zewnętrznych względem środkowego pina, więc jakiś sygnał dochodzi. Tą naprawę traktuję raczej jako eksperyment, bo specem w dziedzinie elektroniki nie jestem ;-)

Pozostałe elementy to Optotriak 3021 na środku, zenerek i tranzystor 1015 po prawej na wejściu sterowania.

ps jak coś to możecie przerzucić ten temat do oświetlenia scenicznego :>
    Artur k.
    Admin of Audio group
    Przecież TS-5 to nie jest kolorofon, tylko skaner...

Triak jest dobry, to urządzenie nie uruchamia żarówki jeśli się nie uruchomi poprawnie - na początku, po włączeniu powinien ruszyć lusterkiem w celu kalibracji. Jeśli kalibracja nie przechodzi, to urządzenie nie włącza żarówki.
    Ponadto o ile pamiętam, urządzenie sterowane jest z DMX, jeśli nie przełączysz na tryb auto, a nie otrzymuje sygnału DMX, to też się nie uruchomi.

Widzę że u Kolegi kompletny brak wiedzy na temat tego za co się bierze...
    Saroyan
    Level 11  
    Miałem 4 takie skanery do przejrzenia. Miałeś rację problemem nie był triak... ktoś to już naprawiał i dał inne podstawki pod żarówkę. Wystarczyło tą żarówką poruszyć w gnieździe. Nie wiem jak poprzednio tego nie zauważyłem...

Podczas kalibracji jest tak, że płyty ustawiają się w pozycji startowej (na czujniki zbliżeniowe), lusterko jedzie cały czas do ogranicznika a żarówka zaświeca się bez zwłoki. Tak włączały mi się 3 poprzednie skanery.
    Tego sterowania z... DMX Controla 192 nie będzie, bo złodzieje zdążyli porozcinać przewody od sterowania. Już w zasadzie mieli wynieść wszystkie 8 skanerów, ale zdążyli tylko dwa zanim właściciel się zorientował. Nas zadowoli sterowanie z wbudowanego mikrofonu :>

No nie mam wiedzy, bo się dopiero tego uczę:>
    Nic to - temat można chyba zamknąć.

Pozdrawiam
    Artur k.
    Admin of Audio group
    Saroyan wrote:
    Wystarczyło tą żarówką poruszyć w gnieździe.

Gniazdo należy bezwzględnie wymienić i to jak najszybciej. Opisany objaw świadczy o niepoprawnym styku, co grozi kłopotami. Jeśli dobrze kojarzę, to tam jest żarówka typu ELC 24V/150W co oznacza prąd 10A! Z takim prądem nie ma żartów!